AKP'nin 316 milletvekilinin imzası ve Erdoğan'ın talimatıyla Meclis gündemine getirdiği Anayasa değişiklik teklifi, 27 Nisan'da gerçekleştirilecek Genel Kurul'da görüşülecek.

MHP, teklife destek vereceğini açıklarken, CHP Lideri Kılıçdaroğlu da "AKP'nin teklifi Anayasa'ya aykırı ama ona rağmen Evet diyeceğiz" söyleriyle destek vermiş, bazı CHP'li vekiller 'Hayır' oyu vereceklerini ilan etmişti.

AKP'nin teklifi dokunulmazlıkları kaldırmayıp, sadece Meclis'te fezlekesi bulunan milletvekilleri için yargı yolunu açıyor. CHP'den de çok sayıda milletvekilinin fezlekesi olan milletvekilinin bulunması ve bu fezlekelerin çoğunluğunu "Cumhurbaşkanı'na hakaret" içerikli suç isnatlarının oluşturması, Kılıçdaroğlu, CHP'li vekilleri "Yargı bizim elimizde" diyen AKP'nin insafına bıraktı eleştirilerine neden olmuştu.

AKP'nin teklifi yasalaşırsa eğer, bazı şehirlerdeki tüm milletvekilleri düşebilir ve ara seçime gidilerek AKP, Anayasa'yı değiştirecek çoğunluk olan 330 milletvekili sandalyesi sayısına Meclis'te ulaşabilir.

CHP'nin hukukçu eski milletvekillerinden Rıza Türmen'den de bu konuda CHP yönetimine sert bir eleştiri geldi. Tarihi bir uyarıda bulunan Rıza Türmen, CHP'li vekillere; "AKP'nin teklifine hayır deyin. Yoksa bunun sorumluluğunu taşıyamazsınız" diye seslendi.

SİYASETEN ÇOK ZARAR GÖRECEĞİZ

CHP Eski milletvekili Rıza Türmen, aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı. CHP'li Türmen, teklifin hem siyasi hem de hukuki olarak sakıncalı olduğunu söyleyerek şu ifadelerde bulundu:

'En fazla zararlı HDP'lileri Meclis dışında bırakmak' amaçlanıyor. Böylelikle bir ceza kesilmek isteniliyor. Hukuken o kadar sakatsa siyaseten de o kadar sakat. Bu ne işe yarar. 1994'te gördüğümüz gibi toplumdaki gerginliği arttırır.Toplumdaki gerginlik artarsa Kürt sorununa barışçıl çözüm büsbütün zorlaşır. Kürtler tarafından seçilmiş temsilcileri sille tokat dışarı atacaksınız sonra da Kürt sorununa barışçıl çözüm arayacaksınız. Bu olacak iş değildir. Siyaseten de yarardan çok zarar verecek bir durum.”

CHP'NİN TAVRINI ANLAYAMIYORUM: 'BU SORUMLULUĞU NASIL TAŞIYACAKSINIZ?'

Rıza Türmen, CHP’nin AKP’nin bu hukuksuz teklifine destek vermesini eleştirirek;"CHP'nin tavrını anlamakta güçlük çekiyorum. 'Biz buna karşı çıkarsak terörü destekliyoruz olacak' diye düşünülüyor. Bu düşünce yerine ilkesel bir düşünce daha doğru olurdu. Burada demokrasi bakımından hukuk bakımından yanlış olan bir şey var ortada ve böyle bir yanlışa CHP'nin ortak olmamasını dilerdim. CHP bunun sorumluluğunu nasıl taşıyacak?" diye sordu.

 

Çağdaşses

Editör: Haber Merkezi