CHP'nin kurduğu 'Emek Büroları'nın tanıtımı için İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Emek Buluşması' etkiliğine ülkedeki terör ve başkanlık sistemi damgasını vurdu. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ve İl Başkanı Asuman Ali Güven, başkanlık sistemine referandumda "Hayır" denilmesi için CHP örgütünün çalışacağını söyledi.

CHP İzmir İl Başkanlığı'nın kurduğu emek bürolarının tanıtımı için düzenlenen 'Emek Buluşması' etkinliği Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi salonunda yapıldı. CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Tacettin Bayır, il yönetimi, ilçe başkanları, partili yöneticiler, meclis üyeleri ve sendika temsilcileri katıldı. Kayseri'de yaşamını yitiren 13 askerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Kayseri'deki bombalı saldırıya dikkat çekerek güne büyük acıyla başladıklarını söyledi. CHP'nin terörün son bulması için yetkililere her zaman destek olduğunu ve olacağını belirten Güven, "Ama, sanki daha kötü günlere gidiyoruz. Orta Doğu ülkesi olma yolunda kapıları araladık" dedi. Başkanlık sistemiyle ilgili de konuşan Güven, refarandumda 'Hayır' çıkması için çalışacaklarını söyledi. İzmir'de en yüksek oy oranıyla 'hayır' demek için görev ve sorumluluklarını yerlerine getireceklerini dile getiren Güven, "Birlik beraberlik duygularıyla, küçük hesapları ve hedefleri bir kenara bırakmalıyız. Türkiye'ye refarandumda bu mesajı iletmeliyiz" dedi.

CHP'nin emeğe verdiği değerin Mustafa Kemal Atatürk'ün "Emek kutsaldır hakkı verilmelidir" sözünden, Bülent Ecevit'ten, 1 Mayıs 1977'de katledilen 37 emekçiden geldiğini söyleyen İl Başkanı Güven, alınterinin değerini bulduğu, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde haksızlığıa uğrayanların yalnız olmadığı bir Türkiye hayali ile emek bürolarını hayata geçirdiklerini belirtti. Güven, "14 yıllık AKP iktidarının emeği hiçe sayması, demokrasiyi görmezden gelmesi, sosyal adalet ve demokrasiyi ortadan kaldırmak istemesi emekçileri de bizleri de yormuştur. Bu yorgunluk umutsuzluğa dönüşmedi. Emek bürolarını kurduk. CHP'liler ve emekçiler baskı, zulüm arttıkça düzenin adamı olan ilkesizlerden olmamıştır. Emek büroları ile birliğimizi daha da pekiştereceğiz" diye konuştu.

Moderatörlüğünü CHP İl Başkan Yardımcısı İsmet Basmacı'nın yaptığı etkinlikte CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, CHP Emek Büroları MYK üyeleri Cemal Ünlü ve Ali Petek konuşma yaptı. Melike Basmacı, terörün artması nedeniyle iktidarı eleştirdi. Birlik ve beraberlik içinde ülkeye sahip çıkmak gerektiğini belirten Basmacı, iş kazası ve ölümleriyle ilgili görüşlerini açıkladı. Basmacı, "Sağlıklı, güvenli ve hakça çalışmak insanarın temel hakkıdır. Dünyada 3 milyar emek gücü var. Dünyada yılda 2 miyon kişiyi meslek hastalıkları nedeniyle kaybediyoruz. Meslek hastalıklarının, kazaların yüzde 98'i önlenebilir olması sağlanabilir nedenlerden oluyor. Kapitalist sistemler ve bugünkü hükümet gibi düşünen sistemler, insanları makine, aparat gibi sınırsızca çalıştırıyor. Açlık sınırı asgari ücreti geçmişken hala asgari ücret için pazarlık yapan zihniyet var. Emek bürolarını kurduk. Tarım işçisi Ayşe tezeye, görevi başında darp edilan doktor Ahmet'e yanında olduğumuzu hissetireceğiz. Her meslekten emekçinin haklarını CHP emek bürolarında savunacağız" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de yaptığı konuşmada, geçmişte Sosyal Demokrat Halkçı Parti ve CHP'nin Kürt sorununun özgürce ve parlemento çatısı altında çözümü için taşın altına elini soktuğunu, rapor hazırlandığını, ancak bunun yaptırılmadığını söyledi. Sorunlar silah yerine siyasetle çözülse Türkiye'nin bugün önemli mesafe katetmiş olacağını belirten Sertel, "Bugünlere kadar 35-40 bin insan kaybedildi. Bugün hala masum çocuklarımız, askerlerimiz hafta sonu hiçbir şeyden habersiz izne çıkarken hayatların kaybetti. Bu ülke terörü asla haketmiyor. Barış istemeliyiz. Terörü körükleyen anlayışı konuşmalıyız. Bu patlamalar kime hizmet ediyor? Kimler çıkar buluyor? Her patlama sonrası Türkiye'de özgürlükler gidiyor" dedi. Sertel doğru olanın hesaplaşma ve karşılıklı atışma olmadığını söyledi. 

Öte yadan başkanlık sisteminin dayatıldığını, parlamentodan geçip geçmeyeceğjnin tartışıldığını belirten Sertel, deneyimlerine göre mevcut parlametonda özgürlük olmadığını, iktidarın açık oylamayla, vekillerin başına dört beş zaptiye vekil dikerek bunu geçireceğini söyledi. Sertel, "Asıl olan referadumdur. Bunu referandumda tersine çevirmeliyiz. CHP'liler olarak tek yürek olup çalışmalıylız" dedi.

Emeğin en yüce değer olduğunu belirten Sertel, sadece emek bürolarında değil, fiilen hayatın içinde tüm CHP'lilerin, AVM'lerde 12-13 saat hatta 14-15 saat çalışan emekçilerin yanında olması gerektiğini söyledi. Sendikasız çalışanların sendikalı olması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Sertel, "CHP'li yerel yönetimler de sendikalarla sözleşmelerde işçinin hakkını vermeli. En çok ezilen taşeron işçisinden oy alamıyorsak, bunu değerlendirmeliyiz" dedi.

Editör: Haber Merkezi