Yasaların çıkmasından ziyade uygulamanın esas olduğunu belirten CHP Milletvekili Sertel, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kanun çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin yok sayıldığını, tamamen AKP güdümünde bir kurul oluşturulmak istendiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kanun tasarısının Meclis’te bulunan siyasi partilerin grupları başta olmak üzere, STK'ların, sendikaların, sosyal ve mesleki kuruluşların, yükseköğretim kurumlarının, basın ve yayın kuruluşlarının, araştırmalarla ilgili diğer kişi, kurum ve kuruluşların katıldığı toplantılarla yeniden düzenlenmesi konusunda önerge verdiklerini hatırlatan Atila Sertel, şunları söyledi:

“KİMSENİN CAN GÜVENLİĞİ YOK”

“İnsan hakları ve eşitlik, AKP Grubunun da, partinin de yanından geçmiyor. İnsanların can güvenliğinin olmadığı, muhaliflerin ayarlanmış savcı ve hâkimlerce tutuklanıp cezaevine atıldığı, sorgulanmadan ve hukuksuz, haksız yere cezaevinde yatırıldığı, evde oturan ninelerin bile ‘Acaba benim telefonum dinleniyor mu?’ dediği bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülke ne yazık ki sizin eseriniz ve ne yazık ki yarattığınız çok kötü bir tablo. Ülkemizde kadına yönelik şiddet var hem de inanılmaz bir şiddet. Her gün 5 kadın cinayete kurban gidiyor. İstatistiklere bakın, ülkemizde son üç yılda binden fazla kadın öldürüldü, 2 bin 994 kadın da yaralandı. Yine kişi güvenliği bakımından 2015 ağır ihlallerin yaşandığı bir yıl olarak önümüze çıkıyor. 2015 yılında 78 ayrı vakada 703 kişi işkenceye maruz kalmış. Cezaevlerinde 128 kişinin işkence ve kötü muamele gördüğü, 28 kişinin can verdiği, 4 kişinin henüz gözaltındayken öldüğü bir ülke olduk. Kurumları oluşturmak, insan hakları ve eşitlik demek çok kolay. AKP bütün bunları önce kendi içinde içselleştirmeli. Ama toplumu bölen, ötekileştiren, ayrıştıran, kendinden olmayanı düşman bilen, söylenenleri dinlemeyen, dinlediği zaman da çemkiren, haykıran, karşı çıkan ve konuşmaları engellemeye çalışan bir kafa yapısı hâkim.”

İZMİRLİ DOKTORUN GÖREVDEN ALINMASI

Konuşmasında barış ve demokrasi temalı yürüyüşe katıldığı için İzmir Valiliği tarafından görevden uzaklaştırılan Dr. Fatih Sürenkök’ün durumuna da değinen CHP Milletvekili Sertel, Anayasa’nın toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkındaki 34. Maddesini hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Operatör Doktor Fatih Sürenkök sadece barış istediği için, sadece barıştan yana insanlar öldürülmesin diye, valinin emriyle görevinden alınmıştır. Fatih Sürenkök eski Tabip Odası Başkanıdır; Türk Tabipler Birliğinin konsey üyesidir. Bir doktorun konuşmasına dahi, barış isteyen bir konuşmasına dahi tahammül edemeyenler insan hak ve özgürlüklerine yönelik ihlalleri önlemekten bahsetmeleri ne kadar gerçekçi?”

Editör: Haber Merkezi