CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, hastalıkla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara ve ülkelerin aldıkları önlemlere dikkat çekerek, "Hükümet ve Sağlık Bakanlığı acilen Lyme'ı gündemine almalı, araştırmalara başlamalı ve hastalıkla mücadele için önlem almalıdır" diye konuştu.

Son 10 yılda dünyanın birçok ülkesinde bilim insanlarının Lyme hastalığı üzerine çalıştığını söyleyen Bakan, "Lyme, vücuda yerleştiği bölgeye göre birçok farklı belirti ile ortaya çıkabileceği anlaşılan ve belirtilerinin birçoğunun diğer hastalıklarla karıştırılması nedeniyle dünyada 'büyük taklitçi' ismiyle anılıyor. Epilepsi, ALS, MS, Alzheimer, parkinson, otizm gibi 350'den fazla hastalığı taklit ettiği söyleniyor. Ülkemizde bu hastalıklara yakalanan insanlara Lyme testi yapılıyor mu" dedi. 

ARALARINDA 'TÜRKİYE' DE VAR

Dünya Sağlık Örgütü'nün "aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 117 ülkede Lyme var" açıklamasına dikkat çeken Bakan, "ABD'de yılda 3 milyon kişiye Lyme testi yapılıyor. Sağlık bildirimlerinin daha sıkı olduğu Almanya'da her yıl 1 milyon yeni Lyme hastası resmi kayıtlara geçtiği ifade ediliyor. Yine yaptığımız araştırmalarda gördük ki, Lyme konusunda uzun yıllardır çalışan Dr. Raphael Stricker ve ekibi Ocak 2014'de Lyme'ın AİDS'i 6'ya katladığını açıklamış ve uluslararası bilim camiasına acil çağrı yapmış. Sadece bir yıl sonra, 2015'de açıklanan verilerde, Amerika'da Lyme'ın AİDS'i 12'ye katladığı ortaya çıkmış. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 117 ülkede Lyme hastalığının bulunduğu, içinde Türkiye'nin de bulunduğu 61 ülkede ise bu hastalığın endemik olduğunu açıklamış. Sağlık Bakanlığı acilen Lyme'ı gündemine almalıdır" diye konuştu. 

TÜRKİYE'DE DURUM

Hasta derneklerinin çabasıyla özellikle Amerika'nın birçok eyaletinde Lyme yasalarının çıktığını belirten Bakan, Türkiye'de Lyme hastalığıyla ilgili araştırmalara başlanması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Araştırma yaparken bazı uluslararası akademik makalelerde Türkiye'deki kenelerde Lyme bakterisinin yüzde 44-95.8 oranlarında bulunduğu, bazı şehirlerde ise 3 kişiden birinin Lyme ile enfekte olduğunun ifade edildiğini gördük. Örneğin, Hatay yöresinde yüzde 75, Denizli'de yüzde 18.8, Kayseri'de yüzde 10, Samsun'da yüzde 14, Trabzon'da yüzde 6.6, İzmir'de yüzde 7.8 ve Ankara'da yüzde 6 olduğu bilgisine ulaştık. Bilim insanları Lyme hastalığına neden olan bakterinin dünyada başka hiçbir canlıya benzemediğini ifade ediyor. Sürekli protein yapısını değiştiren, vücut hücrelerinin yapı taşlarını çalan ve kendi parmak izini diğer hücrelere kopyalayan bir bakteri olduğunu söyleyen bilim insanları, bu bakteriyle mücadele çağrısı yapıyor. Ülkemizde Lyme hastalığı oranı araştırılmalı ve acilen harekete geçilmeli."

Editör: Haber Merkezi