AKP ve HDP ve Vatan Partisi, 9 Nisan’da Gündoğdu Meydanı’nda miting yapmak için başvuruda bulundu. Bunun üzerine kura çekimi yapan İlçe Seçim Kurulu, kuradan AKP’nin çıktığını bildirdi. HDP, bu kez 8 Nisan için meydanı istedi ancak o gün de alanın AKP’ye tahsis edildiği belirtildi

Dokuz Eylül Gazetesi'nden Umut Karakoyun'un haberine göre; referandum çalışmaları kapsamında İzmir Gündoğdu Meydanı’nda miting yapmak isteyen AKP, HDP ve Vatan Partisi, İzmir Valiliği’ne başvuruda bulundu. 9 Nisan Pazar günü alanda miting yapmak istediklerini belirten siyasi partiler arasında kura çekilmesine karar verildi. İlçe Seçim Kurulu’nun yaptığı kura çekiminde, AKP çıktı. Alanın Pazar günü için AKP’ye tahsis edilmesi üzerine HDP 8 Nisan Cumartesi için meydanı istedi. Fakat o tarihte de alanın AKP’ye tahsisi edildiği açıklandı. AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican, cumartesi günü parti etkinlikleri nedeniyle Gündoğdu’yu aldıklarını söylerken, Pazar günü de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katılımı ile gerçekleştirilecek miting için alanın kendilerine tahsis edildiğini belirtti. Kuradan AKP’nin çıkmasının tesadüf olmadığını savunan HDP İzmir İl Eş Başkanı Mahfuz Güleryüz, taraf tutulduğunu söylerken Vatan Partisi İzmir İl Başkanı Rifat Mutlu da iktidar gücünün kullanıldığını ifade etti.

'ADALETSİZ BİR KARAR'

Vatan Partisi İzmir İl Başkanı Rifat Mutlu, kararı ‘adaletsiz’ diye nitelendirdi. Kendilerinin miting için başvuruda bulunduklarını ancak partiye gönderilen yazıda, kura çekildiğini ve alanın AKP’ye tahsis edildiğinin belirtildiğini ifade eden Rifat Mutlu; “Başka bir tarihte miting yapmayacağız çünkü zaman kalmıyor. Bu kararı adaletsizlik olarak değerlendiriyorum. İktidar gücünü kullanarak çıkan bir karar. Bize de kura çekildiğini ve sonucun bu şekilde olduğu bildiriliyor” dedi.

'HDP’YE DE VETO'
HDP İzmir İl Eş Başkanı Mahfuz Güleryüz
de, ‘ilginç bir sonuç’ sözleri tepkisini dile getirdi. Mahfuz Güleryüz, Kura çekimini beklerken 8 Nisan’da Gündoğdu’nun kendilerine tahsis edilmesi için başvuru yaptıklarını söyledi. Güleryüz; “Seçim kurulunun iç tüzüğünde, bütün partilere yer ve gün verme maddesi var. Bu nedenle 9 Nisan’da iki partinin kuraya girmesi gerekiyor. Ancak bunu da kabul etmediler ve 3 partili kura çektiler. Ne hikmetse ayın 9’u AKP’ye çıktı. Böyle ilginç bir tesadüf” dedi. Haksız ve hukuksuz bir uygulama, açıklamasında bulunan Mahfuz Güleryüz; “Bunun çok da tesadüfü bir olay olduğunu düşünmüyorum. Bugüne kadar iki gün üst üste hangi partiye Gündoğdu tahsis edildi. Bir örnek versinler biz de ikna olalım. Bu olay hiçbir kuşkuya mahal vermeyecek şekilde taraf tutmadır” ifadelerini kullandı. Seçim kurulunun kendilerine 12 Nisan için gün verildiğini kaydeden HDP’li Güleryüz, yapacakları mitinge dair şu bilgileri verdi: “Anayasa değişikliğine hayır demek için yapacağımız mitinge, TBMM Başkan Vekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile yine Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım katılacak. Bütün teknik hazırlıklarımızı yaptık.”

'İZMİR’DE DE YASAKLANDI'

Öte yandan HDP’nin referandum çalışmaları kapsamında kullandığı ‘Bejin Na’ (Hayır deyin) isimli Kürtçe şarkının, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek ifadeleri barındırdığı gerekçesiyle Diyarbakır ve Şırnak’tan sonra İzmir’de de yasaklandığı belirtildi. İzmir’de kullanılan seçim otobüsünün de bağlandığını ifade eden Başkan Mahfuz Güleryüz; “Seçim şarkımız İzmir’de de yasaklandı. Bunun tebligatı önceki gün bize yapıldı. Referandum kampanyası için giydirdiğimiz seçim aracımız, seçim akşamına kadar bağlandı. Yaptığımız bütün girişimlerden elimiz boş döndük. Aracı bağlayan trafik ekibi, ‘Yapacağımız bir şey yok. Emir büyük yerden’ diye açıklama yaptı bize. Sokak sokak dolaşarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Onlar, devletin her türlü imkanını kullanırken, bizim kullanabileceğimiz teknik imkanların hepsi yasaklandı” dedi.

Editör: Haber Merkezi