İZGAZETE - CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın Yargıtay tarafından kesinleşen cezalarının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasının ardından üç milletvekilinin vekilliği de düştü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Milletvekilleri Kani Beko, Bedri Serter, Özcan Purçu, Mahir Polat, Mehmet Ali Çelebi, Tacettin Bayır, Ednan Arslan ve Sevda Erden Kılıç ile HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Serpil Kemalbay yaptıkları açıklamalarla karara tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da karara tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu; ''Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz.

Kani Beko yaptığı açıklamada kararı demokrasi tarihine kara leke olarak geçecek şeklinde niteledi.

Kani Beko; ‘’ TBMM’de demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bir kararla CHP MV Enis Berberoğlu, HDP MVleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın vekillikleri düşürüldü. Hak Hukuk Adalet diyerek çıktığımız bu yolda demokrasi mücadelemiz sürecek. Ne Darbe Ne OHAL; Demokratik Türkiye!

Sevda Erden Kılıç ise yapılanı parlamento’ya darbe olarak niteledi.

Sevda Erden Kılıç; ‘’Milletvekilimiz @EnisBerberoglu1 ‘nın vekilliğini düşürmek, onu ve bizleri gerçekleri söyleme konusundaki azmimizden ve mücadelemizden vazgeçirmeyecektir. Bu yapılan Parlamento’ya bir darbedir. #DarbeciAKP

HDP İzmir Milletvekili Çepni ise kararı darbeciler yenilecek, halk kazanacak’ diyerek tepki gösterdi.

Murat Çepni ; ‘’Yeni bir darbe yapılıyor, vekillerimizin dokunulmazlığı kaldırılıyor. Darbeciler yenilecek halk mutlaka kazanacak, kimsenin şüphesi olmasın!

Bir diğer CHP İzmir Vekili Mahir Polat ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi;

''Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru süreci devam eden Milletvekilimiz #EnisBerberoğlu ile HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekillikleri saray talimatıyla haksız ve hukuksuz olarak düşürüldü. Bu durum parlamentoya ve halkın iradesine açıkça darbedir!''

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan tepkisini şöyle dile getirdi;

''Enis Berberoğlu’nun yargı süreci henüz tamamlanmadan, Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken, milletvekilliği düşürüldü. Yazık... Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise şu sözleri kullandı;

''AYM daha yeni ek belge istemişken, süreç beklenmeden; Saray talimatıyla Enis Berberoğlu, Musa Farisoğulları ve Leyla Güven’in isimlerinin TBMM Genel Kurulunda okunarak milletvekilliliklerinin düşürülmesi halkımızın Özgür iradesine darbedir.''

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi de tepki gösterenler arasındaydı. Çelebi; ''Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun henüz Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken milletvekilliğinin düşürülmesi TBMM’ye halkın iradesine darbedir. Yargının iktidarın sopası haline getirilmesi, demokrasinin rafa kalkmasıdır.''

KENAN EVRENE RAHMET…

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay : “ Halkın iradesine darbe. HDP ve CHP’yi kriminalize ederek, kendi karşılarında yenemedikleri güçleri elimine etmeye çalışıyorlar. Meclisi sarayın elinde bir tutsak gibi baskı altına almaya çalışıyorlar. Türkiye’nin gündemi milletvekillerinin vekilliğini düşürmek değil, açlık ve yoksullukla mücadeledir. AKP-MHP bloğu büyük bir oy kaybı yaşıyor. Bu yapılanlar muhalefeti ve toplumu baskı altına almaya çalışıyorlar. Bu parlamentoya, hukuka ve demokrasiye yapılmış bir darbedir. Halkın sorunlarını bir tarafa atarak milletvekilliklerinin düşürülmesi bu meclisin bir utancıdır. Bu iktidar ve ortağı zaten gidecek ama bu tür faşizan uygulamalarla Kenan Evren’e rahmet okutacak darbe adımlarıyla, bizim burada yürüttüğümüz barış, demokrasi ve sosyal politikalarımızı bastırmaya çalışıyorlar. Halktan aldığımız yetkiyi sürdüreceğiz. Onlar bizim milletvekilimiz olmaya devam edecektir. Faşizme karşı demokrasi mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz.”

AMACINIZ NE?

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter: “ Yapılan demokrasiye, parlamentoya, halkın iradesine bir darbedir. İktidar ve ortağı MHP ne yapmak istediklerine bir türlü karar veremediler. Sizin kanalınızla onlara sormak istiyorum, sizin amacınız ne? Türkiye’yi nereye götürmek istiyorsunuz? Milletvekilliklerini düşürerekten elinize ne geçecek? Bundan sonra hangi milletvekillerinin vekilliğini düşüreceksiniz? Yoksa amaç ülkeyi başka bir boyuta mı götürmek? Nerede demokrasi, nerede hukuk, nerede adalet?

HALK İRADESİNE DARBE

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu: “İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlunun yargı inceleme süreci devam ederken, Saray'dan gelen talimatla TBMM’de hakkında yargı kararı okutularak milletvekilliği düşürüldü. Halk iradesine darbedir! AKP ve MHP  yolun sonuna geldiğinin bir göstergesidir. Kabul edilemez bir darbe girişimidir!

Editör: Haber Merkezi