Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Birinci Bölge milletvekili adaylarından 23 yaşındaki Mervan Sincar, HDP’nin en genç adayları arasında bulunuyor. Lise mezunu olan Sincar, 24 Haziran’da Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavına girmek için hazırlık yaparken, aynı tarihe seçimlerin konulması üzerine HDP’den milletvekili adayı olmayı tercih etti. Sincar, seçimlerden bir hafta sonra da sınava girecek. Sincar, Meclis’te gençlerin sesi olmak için aday olduğunu belirtirken, “Gençler içlerindeki sesi susturmasın. Sustukça eziliyoruz. Meclis’te gençlerin söz hakkı olmalı. Gençlerin sesi olacağım. Elimden geleni yapacağım. Gençlerin özgürlükleri ellerinden alınmış. Ama gençler artık HDP ile özgürlüklerini yeniden kazanacak” diye konuştu. 

‘ÖĞRENCİLERİN SESİ OLACAĞIM’

Kendisinin sınavlara hazırlanan bir öğrenci olması nedeniyle gençlerin yaşadığı sıkıntıları iyi bildiğini belirten Sincar, “Sınavlar gençlerin önünde bir engeldir. Çünkü bu eğitim sistemi ile okunmuyor. Devlet bu değişiklikler ile seni okul okumamaya sevk ediyor. Anadilde eğitim hakkı tanınmıyor. Ve gençler kendi anadillerini konuşamıyor. Böyle bir eğitim sistemi var. Öğrencilerin sesi olmak istiyorum. Devlet gençlerin yaşam alanlarını daraltıyor. Çoğu kişi istemediği bölümlerde okumak zorunda kalıyor. İnsanlar mecbur kaldıkları için o bölümleri okuyor. Öğrencileri puanlara sıkıştırıyorlar. Onlarda açıkta kalmamak için mecburen okuyorlar. Gençler üniversiteyi bir iş bulma aracı olarak görüyor. Çoğu genç okul bitikten sonra düşük ücretlerde çalışıyor. Hiçbiri iş sahibi olamıyorlar. Biz buna son vermek istiyoruz” dedi.

‘GENÇLERİN ÖNÜNÜ AÇSINLAR’

Sincar, HDP’nin seçim vaatleri bildirisinde gençlerin kadınların, çocukların ve herklesin önünü açacak ve umut dolu olduğunu belirterek şöyle devam etti: “HDP ile gençlerin eğitim hayatı yeniden düzene girecek. Mevcut hükümet gençlerin doğası ve dengesi ile oynuyor. Gençler ağzını açıp düşüncesini dile getirdi mi hemen cezaevine. Bugüne kadar yüzlerce genç önleri kesilip tutuklandı ya da gözaltılar ile korkutuldu. Mevcut hükümet gençlerden korkuyor. O yüzden gençler sömürülüyor. Devlet insanları işsizlik ile yönetiyor. Düşük ücretler vererek köleleştiriyor. Gençlerin gelecek kaygıları var. Gelecek kaygılarının olduğu yerde özgür gelecek olmaz. Günümüz de gençler siyaset ile hiç ilgilenmiyor. Tüm bu algıları ve baskıları yıkmak istiyoruz.”

‘GENÇLERE HDP’Yİ ANLATACAĞIM’

Bütün baskılara rağmen mücadele edeceğini belirten Sincar, bütün gençlere HDP’yi anlatacağını söyledi. Yapılan haksızlıklara gençlerin ve kendisinin de sessiz kalamayacağını vurgulayan Sincar, “O yüzden Meclis’e gidip gençlerin hesabını soracağım. HDP’nin gençler üzerindeki projelerinin yapmak istediklerine izin verilmiyor. Bir izin verilse her alanda fikirleri ve vaatleri ile aslında her şey düzelecek. HDP ile birçok şey değişecek. HDP’ye güveniyorum. Sokaklarda bütün gençlere HDP’yi ve gençlerin haklarını anlatacağım. Kadına yönelik şiddeti, çocuk istismarını, gençler üzerindeki baskıları her şey anlatacağım. HDP en fazla kadına destek veren parti. Kadın kotasının en fazla olduğu parti de HDP. Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor. Genç kadınların en fazla temsiliyetinin oluşturduğu parti HDP. Biz başardık ve kazanmaya yakınız. Onlar da HDP’de yerlerini alsınlar ve arkamızda yer alsınlar. 24 Haziran sabahı kazanırsak Türkiye’de çok şey değişecek” dedi.

Mezopotamya Ajans

Editör: Haber Merkezi