TUGAY CAN / İZ GAZETE - 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için artık sona yaklaşıldı. Seçim çalışmalarının sonuna gelen siyasi partiler arasında bir tercih yapacak olan seçmenlerin Pazar günü oyunu ne yönde kullanacağı merak edilirken İzmir’de iktidar durumunda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu iktidarını ne ölçüde koruyacağı en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri durumunda olan ve belediyecilik anlamında da 150 yıllık bir geçmişi olan İzmir bu anlamda, şehirleşmesi Cumhuriyet tarihi ile eş olan Ankara’yı bile geride bırakıyor.

1989 yılından bu yana gerçekleşen yerel seçimlerle birlikte İzmir; Yüksel Çakmur, Burhan Özfatura, Ahmet Piriştina ve Aziz Kocaoğlu gibi birçok belediye başkanı tarafından yönetildi. Yine aynı süreç içerisinde bu koltuğa talip olan ancak kazanamayan Taha Aksoy, Binali Yıldırım ve Müsavat Dervişoğlu gibi önemli isimler de oldu.

2004 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Cumhuriyet Halk Partili Aziz Kocaoğlu’nun yeniden aday olmaması bir devrin de sonu anlamı geliyor. Cumhuriyet Halk Partisi 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerde Tunç Soyer’i aday gösterirken, AKP ise Nihat Zeybekci’yi aday gösterdi.

SEÇMEN SAYISININ SON YILLARDAKİ ARTIŞI DİKKAT ÇEKİYOR

150 yıllık bir belediyecilik tecrübesi olan İzmir’in 1984 yerel seçimlerinden bu yana yerel seçimleri inceledik.

35 yıllık bu süreç içerisinden Türkiye’nin nüfus artışına da bağlı olarak İzmir’de seçmen sayısının artışı dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 1984 yılında İzmir’de 995 280 kişi oy kullanırken, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde ise 3 milyon 30 bin 462 seçmenin oy kullanması dikkat çekti. Ancak esas dikkat çeken nokta ise son yıllarda bu sayının çok daha hızlı artması oldu.

İşte yıllara göre seçmen sayıları şu şekilde:

PİRİŞTİNA 1999’DA DSP, 2004’TE İSE CHP İLE İPİ GÖĞÜSLEDİ

İzmir’in efsane başkanı olarak anılan Ahmet Piriştina 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde DSP’nin adayı olarak yarıştı. Piriştina oyların yüzde 30.5’ini alarak seçimi kazanırken, Piriştina’nın bu seçimdeki en yakın rakibi Anavatan Partili aday Kutlu Aktaş, oyların yüzde 19.1’ini aldı.

2004 yerel seçimlerinde ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı olarak seçimlere katılan Piriştina, Türkiye’de ilk kez yerel seçimlere katılan AKP karşısında seçimi kazanan isim oldu. 28 Mart 2004’te yapılan yerel seçimlerde İzmir’in efsane başkanı Ahmet Piriştina oyların yüzde 47.1’ini alarak rekor kırmış, en yakın rakibi olan AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Taha Aksoy ise oyların yüzde 32.5’ini alabilmişti.

PİRİŞTİNA’NIN VEFATI

Ahmet Piriştina’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada kalp krizi geçirmesiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevine bir diğer Cumhuriyet Halk Partili Bornova Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geçmişti.

KOCAOĞLU İLE ÜÇ DÖNEM…

2009 yerel seçimleri ise ilginç bir yerel seçime sahne oldu. Cumhuriyet Halk Partisi, Ahmet Piriştina’nın yerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlenen dönemin Bornova Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 2009 yerel seçimlerinde aday gösterdi. AKP bir önceki seçimde olduğu gibi Taha Aksoy’u İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterdi. 2009 yerel seçimlerinden yüzde 56.1’lik rekor bir oy ile çıkan Cumhuriyet Halk Partili Aziz Kocaoğlu, bu görevi üç dönem yaparak İzmir’de belediyecilik tarihine geçti.

2009’da yapılan yerel seçimlerde yüzde 6.9’luk bir oy oranı alan Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Müsavat Dervişoğlu olmuştu. Siyasi kariyerini MHP’de yaşanan kopuş ile birlikte kurulan İyi Parti’de sürdüren Dervişoğlu, 24 Haziran’da gerçekleşen Genel Seçimlerde ise İzmir milletvekili olarak seçildi.

2009 yılında yapılan yerel seçimlerde oyların yüzde 1.68’ini alarak en yüksek dördüncü oy oranına sahip olan Bağımsız aday ekoloji mücadelesinin önemli ismi Arif Ali Cangı ise toplamda 33 bin 76 oy aldı.

BAŞBAKAN OLDU, İZMİR’E BAŞKAN OLAMADI

2014 Yerel seçimlerinde ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde en yüksek oylardan bir tanesini(yüzde 35.9) alan AKP’nin adayı Binali Yıldırım, İzmir’e belediye başkanı olamadı ancak 2014 yerel seçimlerinin ardından Yıldırım’ın kariyerine Meclis Başkanlığı ve (son) Başbakanlık da eklendi.

EN YÜKSEK OY ORANI KOCAOĞLU’NA AİT

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üç dönem yaparak büyük bir başarıya imza atan Aziz Kocaoğlu, 2009 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 56.1’lik oy oranı ile en yüksek oy oranına sahip isim olarak öne çıktı. 2014 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 49.6’lık oy oranı ile en yüksek ikinci oy oranına da sahip olan Kocaoğlu’nu 2004 yerel seçimlerinde yüzde 47.1’lik oy oranı ile Ahmet Piriştina takip ediyor.