İZ GAZETE - Aziz Kocaoğlu’nun adaylık açıklamasını ve ilçe belediye başkan aday adaylarını masaya yatıran Kartal ve Soylu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının yeniden aday olmasının sosyal medyada birçok tepkiye neden olduğunu ve geniş kitleler üzerinde kabul görmediğe dikkat çekti.

'15 YILDIR KENTİ YÖNETEN BİRİSİNİN AĞABEY GİBİ DAVRANMASI GEREKİRDİ'

İmza sürecinde yer alan Başkan Kocaoğlu sonra aday olmayacağım açıklamaların ardından geçtiğimiz gün gerçekleşen CHP MYK’sı öncesinde adaylığını açıklaması üzerine Kartal, “ Aziz Bey aday olmadığı için aday olanlar bile var. Bu süreçte önemli siyasi isimler aday adayı sıfatını ekledi adının önüne. Bu bir külfettir. Kocaoğlu yaptığı açıklamada 6 ay yeterliydi ama belli ki iş bana düştü diyor. Türkiyenin 3. büyük kenti olan, ilerici, çağdaş bir kent sembolu olan İzmir’in 15 yıldır yöneticisi olan bir partinin başka bir adayı olmaz? Sayın Kocaoğlu 65 günlük belediye çalışanı iken yönetici oldu. Kendisi anlatıyor 2 yıl belediye çalıştım diye. Bunu başka kimse yapamaz mı?” diye konuştu.

Kartal, “Çok değerli adaylar var. Mehmet Gönenç dendi, Olgun Atilla dendi, Tunç Soyer dendi, Kamil Okyay Sındır dendi. Murat Bakan, Selin Sayek Böke çok isim var. Fakat sonuç olarak Aziz Kocaoğlu kendisi dışında kimseyi layık görmüyor algısı oluştu. 15 yıl boyunca bir kenti yöneten belediye başkanının yardımcı abi modunda olması gerekirdi. İzmirli biliyor ki, Başkan Kocaoğlu bunları istemiyor sadece kendisini istiyormuş.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlunun CHP’nin en büyük kamu kuruluşlarından birini yönettiğini vurgulayan Kartal, İzmir’de belediyeciliğin değil güç zehirlenmesinin öne çıktığını belirtti. İlçe delegelerinde, myk toplantılarında, 24 Haziran seçimleri ve ardındaki süreçte etkin rol oynayan Kocaoğlunun İzmir genelinde “ben çok güçlüyüm” algı yarattığını açıkladı.

'O DÖNEMKİ MHP MUHALİFTİ...'

31 Mart yerel seçimine yönelik CHP’nin İzmir’de rekor oyla kazanacağını iddia eden Ümit Kartal, “Geçen yerel seçimlerdeki oy ile bugünü kıyaslayan gazeteciler oluyor. Bu doğru değil. O dönem MHP’si ile şimdiki aynı değil. O dönemki MHP muhalifti. İzmir’de özellikle bir değişim olursa, yeni bir isimle ferahlığa gidilirse CHP İzmir’de rekor oyla kazanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kartal, “Sayın Kocaoğlu’nun Ankara görüşmesi Tunç Soyer’i iptal ettirmez. Belki niyeti olabilir ama değişiklik sağlayacağını sanmıyorum. Birinci ihtimal olarak Sayın Soyer zaten aday olamayacaktı, ikinci ise zaten olacaktır ve Aziz Bey bunu değiştiremez. Yeni isimler de çıkabilir, şu anki isimler de olabilir. Her ne olursa olsun İzmirli değişimin arkasında duracaktır” dedi.

Seçim ittifaklarının da değerlendirildiği programda HDP’nin İzmir’de aday gösterilmeyeceği vurgulandı. HDP’nin odak noktasının kayyum atanmış belediyeler olduğunu bilgisine dikkat çekildi. PArtili ve seçmen üzerinde bölgesel farklılıkların etkili olacağını belirten Ümit Kartal, “Mansur Yavaş’ın HDP’den oy istemeyeceğim açıklaması bence yanlıştır.Belediye Başkanı İzmirde bütün herkesten oy istedi, ki doğrusu budur. Ben HDP’nin İzmir’de CHP’nin adayına destek çağrısı yapacağını düşünüyorum. Sonuç olarak bakıldığında İzmirdeki kürt seçmen ile diğer iller bir değil. İlk referans olarak kürtlüğünü görüp, ikinci olarak dini görüp AKP’ye oy verebilen HDP seçmeni var ama İzmirdeki seçmenler yaşam kalitesini düşünecektir ikincil olarak. Bu yüzden gerekli seçimi yapacaktır” diye ekledi.

'SADECE BÜYÜKŞEHİR DEĞİL, KRİTİK İLÇELER ÖNEMLİ'

İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Kartal, 1 hafta sonra gerçekleşmesi planlanan MYK toplantısına yönelik “CHP İzmir il başkanı Deniz Yücel istifa resti çekti. Kaç defa istifa resti çekilebilir ki? Sonuç kabullenilmeli. İç rekabet fazla büyütüldü ve seçmen bu konuda kızgın. Oklar Aziz Kocaoğlu'na dönüyor tabiki. Nihat Zeybekci İzmir’de Binali Yıldırım’ın oy oranını yakalayamayacaktır. Büyükşehiri kazanmak mesele değil, kritik ilçeler de önemli.” şeklinde ifadelere yer verdi.

Kartal, “Aziz Kocaoğlu Türkçe olimpiyatlarına 4 sene sponsor oldu, tomalara su verdi. Basmane çukuru, Efemçukuru, Körfez Geçisi, çöp sorunu, Kültürpark… Aday değilim dediği gibi dursaydı, helalleşseydi, her aday adayına aynı mesefede durup, gerektiğinde de yardım etseydi onu alkışlarla uğurlardı İzmir halkı. Süt Kuzusu, kooperatifleşme, arıtma tesislerini konnuşsaydık keşke belediyeciliğini anlatsaydık. Bir temenni olarak anlaşılmasın fakat bu 2 günlük tartışmadaki gözlemim şu ki kabul edilemeyecek tek aday Aziz Kocaoğlu.” değerlendirmelerinde bulundu.

'GÖKDELEN DİYARI BAYRAKLI'YI AKP ÇOK SEVİYOR'

Yerel seçim sürecindeki adaylıklara yönelik değerlendirme yapan Kartal, “Aziz beyle çalışmış olanlar yeniden gösterilmez diye bir şey yok. Konak belediye başkanı gibi, Olgun Atilla gibi. Hasan Karabağ tekrar aday mesela böyle bi hak doğdu ona. Tabi 2 dönem başkanlık yapıp eli bu kadar güçlüyken çekilmesi saygı duyulması gereken bir durum. Bayraklı'da AKP ile çok yakın olan ilçe örgütlerine maddi destek verdiği iddia edilen ve kefenli protestolarda fotoğrafı olan, dikey yapılaşmalarda uzman kişiler CHP’den aday adayı. Bayraklı değimiz bölge gökdelen diyarı AKP orayı çok seviyor." ifadelerini kullandı.

Kartal sözlerini şöyle tamamladı;

"Bugünkü haberimizde de yer alan Buğra Gökçe’nin talimatı ile kamu gücünü kullanıp son kulvara geliyorken belediye personelini de katarak bir baskı oluşturmaya çalışmak İzmir’e yakışır bir hareket değil. Bunun takipçisi olacağız. Süreç bitse de bi an önce daha faydalı şeyleri konuşsak, projelere adaylara odaklansak. Küstürülen bir İzmir seçmeni var. Aday adaylarının verilen emeklerine de yazık. İnsanlar alkışlarla uğurlardı, eğer dediği gibi bıraksaydı.” 

Editör: Haber Merkezi