Gizem TABAN/İZ GAZETE- TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) bugün 102’nci kuruluş yıldönümü. Bundan 102 yıl önce, sarayın menfaatleri doğrultusunda vatan toprağını ve millet iradesini işgalcilere teslim eden anlayışa karşı ulusun egemenliğini ve iradesini ortaya koymak için kurulan TBMM’nin günümüzde işlevsiz hale getirildiğine dair tartışmalar sürüyor. Ülkeyi 20 yıldır yöneten AKP iktidarının uyguladığı politikalar, özellikle 2018 yılında yine AKP’nin girişimiyle hayata geçirilen başkanlık sisteminin TBMM’yi etkisiz ve yetkisiz bir biçime soktuğu söylenirken kurtuluşun ve kuruluşun şehri İzmir’in milletvekilleri ise TBMM’nin geçmişten günümüze nasıl evirildiği açıkladı. Konuya ilişkin; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, İz Gazete’ye konuştu.

‘MİLLET GALİP GELECEK’

Şu anki konjonktürde TBMM’nin içinin boşaltılmaya çalışıldığını belirten CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Atalarımız belli bir anlayışa karşı mücadele ettiler. Saray saltanatının, saltanatın etrafında çöreklenmiş damat takımının ülkemizi ne hale getirdiğini iyi gören atalarımız, Atatürk önderliğinde hem vatanımızı kurarken hem de egemenliği millet iradesine verdiler. Şu anda TBMM’nin içini ne kadar boşaltmaya çalışırsa çalışsınlar ne kadar Osmanlı Dönemi’nin sonlarındaki gibi saray takımıyla ülkenin kaynaklarını sömürmeye çalışırlarsa çalışsınlar millet egemenliği her zaman galip gelecektir. Atalarımız bize bir Cumhuriyet bıraktılar. Biz de Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Cumhuriyeti, demokrasi ile taçlandırarak bırakacağız” ifadelerini kullandı.

‘YETKİLERİ BUDANMIŞ MECLİS’

Bugünden 102 yıl önce egemenlik ulusa verilirken günümüzde ise ulustan alındığını belirten İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Atatürk ve dönemin milletvekilleri Yunan kuvvetleri Polatlı’ya geldiği zaman bile Meclis’i açık tuttular. Ama ne yazık ki 1960’dan başlayarak milli irade darbelere maruz kalmış, Atatürk’ün ‘askerin siyasete karışmaması’ ilkesi ihlâl edilmiştir. 16 Nisan ucube Anayasası ile mutlak güçler birliği yaratılmış, bu güçlerin tamamını bir kişinin kullanacağı hastalıklı bir rejim ortaya çıkmıştır. Bu totaliterleşme demektir. Bugün itibarı ile şekli, yetkileri budanmış bir Meclis ile karşı karşıyayız. Bu durum ülkemizin kurucu ruhuna aykırıdır. Yetkisiz Meclis, yetkisiz millet demektir. Bu milli irade hırsızlığıdır” açıklamalarında bulundu.   

‘TEKRAR KURACAĞIZ'

AKP iktidarının son 20 yılda, 102 yıl önceki ‘Egemenlik ulusundur’ anlayışını ters yüz ettiğini dile getiren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “AKP iktidarı, parlamentoyu zayıflattı. Güçlü parlamento yerine tek adam, saray rejimini getirdi. Ulusun egemenliği saraya hapsedilmek istendi. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen biz Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılında tek adam rejimini geri alacağız ve güçlü parlamentoyu tekrar kuracağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği TBMM’yi eski etkin ve güçlü haline getireceğiz” dedi.

‘ETKİSİZLEŞTİRİLDİ’

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise, “TBMM’nin tarihine baktığımızda 1921 Anayasası çok daha kapsayıcı, halkları reddetmeyen ve halkların temsiliyetini önemseyen bir Anayasa’dır. Fakat 1924 Anayasası ile bu durum değişiyor, tekçi ve halkların reddi siyaseti yasalaştırılıyor. Yaşadığımız acılar yeni değil. AKP-MHP rejimi, devraldığı tarihten de besleniyor. Fakat onu çok daha İslamcı, saltanatçı ve rantçı bir düzeye yükseltiyor. TBMM ise tüm bu sorunların tartışıldığı, çözümün geliştirildiği bir kurum olmaktan ziyade, sorunlara yasal kılıf üreten bir işlev görüyor. Milyonlarca insanın oyuyla seçilen vekiller, halkın taleplerinin değil, şirketlerin temsilcisi gibi davranıyor. TBMM, özellikle Başkanlık Sistemi denilen tek adam diktatörlüğü modeli ile tümden etkisizleştirilmiştir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi