Patolojik kumar oynamanın 4 evresi vardır: Kazanma, kaybetme, tükenme ve vazgeçme.

Evre: Kazanma

İlk etapta genel olarak kazanılan yüklü bir para vardır. Oyunla ilgili zihinsel kayış, tolerans ve denetim kaybı bu evrede başlar. Bu dönemde kumar oynama becerisi geliştirilir. Kumar oynayan kişi giderek gelişen kumar becerisi sayesinde kendine daha fazla güvenmeye başlar. Bu dönemde kayıplar olur fakat kişi daha çok kazandıklarını göz önünde bulundurur.

Evre: Kaybetme

Bu dönemde kayıplar başlar. Bu evrede tam kazanacakken kaybettim cümlesi sık kurulur. Kaybettiklerinin peşine düşme bundan sonra başlar. Kayıplar arttıkça kumar oynama da artar. Daha sonra borç alma kredi almalar başlamaktadır. Para bulmak için önce yasal yolları aranır ve bir borç bir başka borçla kapatılmaya çalışılır. Bunun için kredi kartlarının son limitine kadar para çekme, sahip olduklarını satarak kumar için gereken parayı elde etme davranışı sergilenebilir. Kazanılan para tekrar kumara yatırılır.

Evre: Tükenme

Kişinin elinde hiç para kalmadığı dönemdir. Kumar oynayan kişi mutsuzdur.

Evre: Vazgeçme

Bu dönemde kişi her şeyini kaybetmiştir. Kişi kumar oynamayı sürdürür fakat kumar oynama davranışı gelişigüzeldir.

TEDAVİ

Başarılı bir tedavi programının oluşturulmasında kişinin eski davranış şeklinin ve yaşam tarzının değiştirilmesi hastalığın nüksetmesinin önlenmesi için önemlidir.

Kumar oynama düşüncelerini yönetebilmek için ne yapmalı?

Kumar oynanan yerlerden ve internette kumar oynatılan sitelerden uzak durmak.

Kumarla alakası olan kişilerden uzak durmak

Kumar üzerine yapılan tartışmalardan uzak durmak

Kredi kartı Atm kartı taşımamak yani cebimizde günlük ihtiyacımızı karşılayabilecek kadar paranın olması.

Kumardan uzak durmak için olumsuz davranışlarımızın yerine olumlu davranışların bulunması gerekir.

KUMAR BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİNDE TEKRARLAMA

Birçok defa bırakıp tekrar kumar alışkanlığınıza dönmüş olabilirsiniz. Kumardan kalıcı olarak uzak durmak çok zordur. Etrafınızı güvendiğiniz insanlarla çevrelediğinde, kendinizi kumarı hatırlatan ve teşvik eden ortamlardan uzak tuttuğunuzda, ilk başlarda ekonominizin kontrolünü başkalarına verdiğinizde ve kumar yerine koyabildiğiniz başka davranışlar keşfettiğinizde kumar bağımlılığından kurtulmak çok zor olmayacaktır. Stresi yönetmek önemlidir çünkü stres kumar oynamayı tetikleyebilir.

Seanslarda kumar oynama dürtüsünü nasıl yöneteceğinizin, rahatsızlık duyduğunuzda bastırmak için kumara kaçmak dışında neler yapılabileceğinizin ve ekonomiyle ilgili ve ilişkisel problemleri nasıl çözebileceğinizin üstünde durulur. Psikoloğa gitmek sizin güçsüz olduğunuzu göstermez. Terapi, yardıma ihtiyacı olduğunu fark edebilen insanlar içindir.

KUMARLA İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR

-“Kumarı bırakmalıyım fakat kumar oynamayı seviyorum.”

-“Problem paramın olmayışı, kumar değil.”

-“Kumarı tamamen bırakmadan, oynama miktarımı kendim düzenlerim.”

-“Kumarsız hayat geçmez.”

-“Kumarı bırakmak imkânsızdır.”

- ‘’Bir kereden bir şey olmaz.’’

-‘’İstediğim zaman bırakırım’’.

-‘’Bağımlılığın tedavisi yoktur.’’

Kumardan dolayı çok büyük paralar kaybettiyseniz, ilişkileriniz bozulduysa umutsuzluğa kapılmayın, sizin gibi birçok insan bu alışkanlıktan kurtulabilmiştir, kumar bağımlılığından ya da kumar sorunundan kurtulmak kolay olmayabilir fakat tedavinize devam ederseniz bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Kumar oynamadan önce kişi oynama kararı verir. Eğer kumar oynama arzunuz varsa: durun, düşünün ve birini arayın, oynarsanız neler olacağını düşünün, ve hemen başka bir şeyler yapmaya başlayın.

Paramız olmadan kumar oynayamayız. Yanınızda ihtiyacınız kadar para taşıyın.Bir süre kredi kartı kullanmayabilirsiniz, para yönetiminizi başkasına bırakabilirsiniz, bankadan otomatik ödeme talimatları belirleyin.

Kendinize kumarla alakası olmayan eğlenceli aktiviteler için zaman seçin.Üzerinde oynanacak bir oyun ya da aktivite olmadığında kumar oynanamaz. Kendinizi kumarı teşvik eden çevrelerden uzak tutun.