Aylardır bilgi eksiklikleri, bilgi kirliliği, emekçilerin çalışmak zorunda bırakılması, restoran, kafe gibi mekanların kapatılmasıyla binlerce insanın işsiz kalması, ‘Evde Kal!’ çağrılarının absürtlüğü gibi tonlarca dertle cebelleşirken kadınlar için durumun daha vahim olduğu tespitini yaptık. Bir yandan kadınlar işsiz kaldı, hane içindeki görünmeyen emek yükü arttı. Diğer yandan kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri ayyuka çıktı.

  Biz kadınlar, yaptığımız bu tespitler ışığında gerek sokakta gerekse sosyal medyada tepkilerimizi ve taleplerimizi dile getirdik. Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğimizi her fırsatta haykırdık. Siyasi iktidara, emek sömürüsü, işsizlik, yoksulluk ve kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri konusunda sorumluluklarını yerine getirmesini hatırlattık. Sağır olunan sesimizi hiç kısmadık. Kısmaya da niyetimiz yok.

  İzmir’de yaşayan kadınlar olarak ise, bir de depremin acılarıyla baş etmek zorunda kaldık. Arkadaşlarımızı, çocuklarını, sevdiklerini, sevdiklerimizi toprağa verdik. Evsiz, işsiz kalanlarımız oldu.

Bildiğimiz şeyi yaptık, bizi ayakta tutan, güçlendiren şeyi; dayanışma ve mücadele!

Pandeminin ilk zamanlarında, KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ- İZMİR olarak başlattığımız KADIN DAYANIŞMA PAKETİ kampanyasından bahsetmek istiyorum bu vesileyle…

Birbirimize nasıl destek oluruz? Elimizdekileri kimlerle, nasıl paylaşırız? Dayanışmayı nasıl daha fazla hissederiz, hissettiririz? Gibi soruların cevaplarını ararken, İZMİR DAYANIŞMA GÖNÜLLERİ’NDEN haberdar olduk. Hepimizin mutlaka duyduğu, çoğumuzun bir şekilde çalışmalarına destek olduğu ve  -naçizane- parçası olmaktan onur duyduğum bu dayanışma ağının bir bileşeni olduk. (İzmir Dayanışma Gönüllüleri’ni bu köşede misafir etmekte geç kaldığımı itiraf etmeliyim.)

  Bu süreçte yoksullaşan, yoksunlaşan biz kadınların  ‘temel kadın ihtiyaçları’ndan en azından bir kısmını tedarik etmeye dönük bir kampanya başlattık. Kadın Dayanışma Paketi’nde ped, şampuan, el kremi, sabun, kolonya, maske, diş fırçası ve diş macunu mevcut. Bir de ‘KIZKARDEŞİMİZE!’ diye başlayan, ‘Yalnız değiliz, birlikte bu süreci atlatacağız!’ gibi dayanışma duygularımızı ilettiğimiz bir mektup ve şiddet gören kadınların, istismara uğrayan çocukların başvuracakları telefonların olduğu bir broşür ekledik. Son zamanlarda, kaldırılmak niyetiyle tartışmaya açılan İstanbul Sözleşmesi’nin neden biz kadınlar için vazgeçilmez olduğunu açıklayan bildiri de paketimizde yer aldı.

  Akçeli işler sıkıntılı olduğundan, Harmandalı YENİ HAYAT KOOPERATİFİ bize yardımcı oldu. İzmir’in her yerinden, Dikili’den, Foça’dan kadınlar, bazı kadın vekiller kampanyaya destek oldular. Hazırlanan paketlerimizi, mahallerden arkadaşlarımızın tespit ettiği kadınlara ulaştırdık. İstisnasız, çaldığımız her kapı gülen yüzle açıldı. Sohbet ettik samimiyetle. Dertleştik. Misafir etmek istedi herkes. Hem pandemiden hem vakit darlığından kaynaklı bazı arkadaşların kahvelerini, çaylarını, soğuk sularını içebildik. Dedik ki, ‘Bu bir hayır, bağış ya da yardım değil. Olanı paylaşıyoruz hep birlikte. Dayanışıyoruz. Birbirimizden güç alıyoruz.’

   Bu çalışma hepimiz için çok öğreticiydi. Sosyo-ekonomik olarak görece daha ‘iyi’ koşullarda yaşayanlarımız için, şahit olduğumuz korkunç yoksulluk, sistematik şiddet ve kadınların her şeye rağmen hayatta kalma gayretleri oldukça sarsıcı oldu. Canım kadınlardan birinin ‘Kendime solcu diyorum ve yoksulluğun ortadan kalkması için mücadele ettiğimi iddia ediyorum. Ama ben yoksulluğun ne demek olduğu bilmiyormuşum’ şeklindeki samimi paylaşımı, konforlu hayatlarımızdan kestiğimiz ahkamların ne kadar samimiyetsiz, gerçekten uzak ve üstten olduğunu çarptı yüzümüze!

  Mahallelerde tüm sorunları daha da katmerli yaşayan mülteci kadınlarla da temas ettik. Ayrıca Konak Mülteci Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak bir çalışmasına Kadın Dayanışma Paketi ile dahil olduk. İBB demişken, Başkan Tunç Soyer’in talimatıyla 300 Kadın Dayanışma Paketi  satın alındı ve dağıtım inisiyatifi KBG’ye bırakıldı. Ve Türkiye’de bir ilk olarak, önerimizle, KDP Halkın Bakkalı bünyesinde satışa sunuldu. Teşekkürler. Dağıtım sırasında bize inanılmaz yardımcı olan İBB emekçilerine minnettarız.

Pandemi de devam ediyor dayanışma da!