Bu haftasonu İzmir bisiklete ve bisikletliye doyacak sanırım. Geçtiğimiz Pazartesi günü başlayan Avrupa Hareketlilik kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir çok etkinlik düzenleniyor.

Bunlardan bisiklet adına yapılacak önemli etkinlik “Dünya Otomobilsiz Kent Günü” olan 22 Eylül Cumartesi günü o gün trafiğe kapatılacak olan Cumhuriyet Bulvarı, Gündoğdu Meydanı iç kısmından başlayacak olan “Otomobilsiz Kent Günü Bisiklet Turu” Sürüş şehir merkezindeki önemli bulvarları geçip yine başladığı yere dönecek. Keyifle hep birlikte pedallamak için tüm İzmirlileri bekleriz.

Dünya Otomobilsiz Kent günü dünyanın bir çok kentinde kutlanıyor. Avrupa'da en işlek bulvarlar o gün trafiğe kapatılıyor ve kente o gün yaklaşık %80 emisyon azalımı sağlıyor. Amaç otomobile dayalı yaşam tarzının kente verdiği zararın altını çizmek ve insanları toplu ulaşım, yaya ve bisikletli ulaşımına teşvik etmek. Umarım biz de gelecek yıllarda hatırı sayılır bir bulvarın trafiğe kapandığı “Otomobilsiz Kent Günü” nü görürüz.

İZMİR'İN BİSİKLETLİ KADINLARI 

Bu haftasonu yapılan en önemli bisiklet sürüşü ise Süslü Kadınlar Bisiklet Turu. Tur 6.yılında. 2013 yılında tarih öğretmeni Sema Gür ve arkadaşları tarafından başlatılan tur geçtiğimiz yıllardan bugüne kadar yayılarak ülke sınırlarını da aştı. Tur bu sene ülke içinde altmışa yakın il ve ilçede, yurtdışında ise Atina, Milano gibi yerlerde de 23 Eylül günü eş zamanlı olarak yapılacak.

Tura “süslenip püslenip bisiklete binen kadınlar” ya da “neden süslü?” seviyesinden bakanlar fena derecede yanılırlar. Turun bir manifestosu ve işaret ettiği noktalar var. Bu noktaları turun organizatörü ve fikir sahibi Sema Gür ve bisiklet aktivisti Pınar Pinzuti turu neden düzenlediklerine dair yaptıkları açıklamalarda sıkça dile getiriyorlar. Dilerseniz onların kaleminden aktarayım.

“Biz bisiklete binen kadınlar neye dikkat çekmeye çalışıyoruz? Neden toplandık buraya? Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır. Bisiklet çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek
ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık.

“Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında yapılan “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ne vurgu yapmak için buradayız. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de İzmirli kadınlarımız yıllardır öncülük etmektedir.
Biz de İzmir’de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız.

“Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu” diyoruz. Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz.

Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz.

Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında “var” olmalı. ”

Tur yılda bir kez düzenleniyor ve çok renkli, keyifli ve eğlenceli geçiyor. Hiçbir kayıt, ücret vb zorunluluk yok. Bisikletini ve gülümsemeni al, süslen veya şık ol, gel. Tura erkekler de katılabiliyor ancak şık olmak ve bu bir kadın turu olduğu için en arkadan takip etmek koşuluyla.

Tur geçtiğimiz beş yıl içinde dünyada bir çok yabancı yayın organında yer alarak İzmir'in çağdaş yüzünün temsilcisi oldu. NewYork Times, BBC,... gibi bir çok yayında yer aldı. Aynı zamanda Sema Gür üç kez konuşmacı olarak çıktığı TEDx'te, bir çok platformda yaptığı sunumlarda İzmir'in kadınlarını, kadının bisiklete binmesinin önemini ve bisikletin özgürleştirici yanını dinleyicilerine anlattı.

Yazar Sue Marcy'nin 2011 yılında yayınlanan “Wheels of Change: How Women Rode the Bicycle to Freedom” adlı kitabında bisikletin kadınların özgürleşmesinde nasıl önemli bir araç olduğunu anlatıyor.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Sema Gür ve arkadaşları da bu yoldan altı yıldır ilerliyorlar. İzmir'in gülen, çağdaş, öncü ve ilerici yüzünün en önemli günlerinden birisi olan Süslü kadınlar Bisiklet Turu'na hepinizi bekliyorlar.