Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik DASK primi çalışmasının başlayacağını müjdeledi!

Hane halkını, deprem riskinden korumak için çıkarıldığı söylenen DASK, ekonomideki çöküş sinyalleri ile yeni bir boyut kazanıyor. Her ne kadar Zorunlu Deprem Sigortası dense de, sistemin başarı oranı % 2 de kalmıştı. Ev alım satımlarında veya veraset intikallerinde istenen belge olması sebebi ile sadece o yıla ilişkin DASK yeterli oluyordu. Yeni getirilmek istenen sisteme göre DASK primleri, zorunlu olarak, her yıl için kesilmeye başlanacak. Bir eviniz varsa ya da bir konutta hisse sahibi iseniz, otomatik olarak, prim borçlusu haline geleceksiniz. Sistemi GSS ye benzeyen bir modele çevirmek üzereler.

Ekim 2017 itibarı ile DASK'da biriken para 5.2 milyar ₺ dir. Toplanan bu paradan, hak sahiplerine yapılan geri ödeme ise, 176 milyon ₺ de kalmıştır. Biriken 5.2 milyar ₺ nin %2 ye tekabül ettiğini düşündüğümüz zaman, hedeflenen rakamın, 2.6 X 100 = 260 milyar ₺ olacağı ortaya çıkar. Toplanan 5.2 milyarın, bu güne kadarki kümülatif değer olduğunu ileri sürerek, hedeflenen paranın bu boyuta gelmeyeceğini düşünenler olacaktır. Otomatik prim sisteminde, ödenmeyen ana borca, otomatik faiz işletileceğini hesaba kattığınızda, bu meblağın da aşılmasının mümkün olduğu anlaşılır.

Tüm konut sahiplerinin, DASK primlerini, gününde ödemesini hükümet de beklemiyordur. Bu durumda, konut sahipleri, gittikçe büyüyen bir borç yükü altında kalacaktır. Eklenen faizler ve onların katlanarak yığdığı borçlar, karşılanamaz hale geldiğinde, haciz işlemleri devreye girecektir. Konut sahipleri, satış yapmak istedikleri zaman, bu yükle karşılaşacaklar. İşlem yapmak için, birikmiş borçların ödenmesi veya yapılandırılması zorunlu olacaktır. Miras yolu ile, konut edinenler de, veraset intikal işlemini yapabilmek için, birikmiş DASK borcunu ödemekle yükümlü tutulacaklardır. Borçların ödenmesi veya reddi miras dışında bir seçenek bulunmamaktadır. Bu yöntemle, mevcut konut stoğunun, bir bölümüne el koymak mümkün olacaktır.

Otomatik hale getirilen DASK primlerinin, bir havuzda veya fonda biriktirilmesi gündeme gelecektir. Dev sigorta şirketleri, bu fonu tırtıklayacak, devlet de istediği gibi harcayacaktır. Sizi depremden korumak adı altında istenen primler, evinizi elinizden alacak bir yöntem olarak karşınıza dikilecektir. Fonda toplanan paraların bir kısmı, savaş sanayine aktarılacak geri kalanı hükümetlere yakın holdingler tarafından hortumlanacaktır.

Sistem bir kez kurulduğunda, hangi hükümetin iş başında olduğu önemini yitirecektir. Arada bir devreye girecek olan faiz afları, halkı uyutmak için kullanılacaktır.