Ödem, vücut dokuları arasında fazla miktarda sıvı birikmesi nedeniyle meydana gelen şişliktir. Bu durum daha çok toplardamar ya da lenf sistemine bağlıdır. Ödem daha çok kadınlarda görülen göz kapakları, yüz, el ve ayaklarda şişkinlikle kendini gösterir.Ödem genelde dokular arası bölmelerde veya vücut boşluklarında sınırlı veya yaygın bir şekilde görülmektedir.

ÖDEM NEDEN OLUŞUR?

Başta çok sayıda hastalık ödemin sebebidir. Bunları şöyle sıralandırabiliriz.

* Böbrek hastalıkları
* Hormonsal bozukluklar
* Karaciğer hastalıkları
* Kalp hastalıkları
* Damar tıkanmaları
* Nedeni bilinmeyen (idiyopatik ödem)

Sıcak hava, uzun süre ayakta durmak, fazla tuzlu veya tatlı yemek, az su içmek, uyku problemleri ödemi tetikler. Besin alerjileri de ödemi artırabilir, sürekli bu şikayetten yakınıyorsanız bir alerji testi yaptırabilirsiniz. Sonuçlara göre alerjen yiyeceğin diyetinizden çıkarılmasıyla şikayetlerinizin de azaldığını göreceksiniz. Kilolularda ödeme daha sık rastlanmaktadır. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için doğru bir diyet programına başlamalısınız.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yemeklerinize ekstra tuz ilave etmeyin, yemekleri az tuzlu pişirin ve daha çok baharatlandırın. Gün içinde eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağından destek alınabilir. Meyvelerden kiraz, ananas ve kayısı; sebzelerdense yeşil yapraklı olanlar vücuttan fazla suyu atmaya yardımcı etkiye sahiptir.

Su içmeye özen gösterin. Asitli içecekler, alkol ve aşırı şekerli içeceklerden uzak durun. Ara öğünlerinizden birinde probiyotik yoğurt veya kefir tüketin. Ortalama 7-8 saat uyumaya dikkat edin. Az uyumak da ödem problemini tetikleyebilir. Sağlıklı kilonuzda kalmaya çalışın. Fazla kilo, damarlar üzerinde ekstra basınç oluşmasına, dolaşımın yavaşlamasına ve vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına neden olur. Dolaşımı hızlandıracak, rahatlatıcı, lenfatik masajlar yaptırın.

• Ananas, kızılcık, armut ve karpuz hem yüksek su içerikleri ile diüretik etkiye sahiptirler hem de yüksek lif ile sindirim sürecini hızlandırırlar.
• Kereviz , kuşkonmaz , salatalık ve enginar yüksek su içeriğine sahiptir.
• Maydonoz ve rezene hem güçlü birer diüretik hem de potasyumdan zengindirler. Böbrekleri uyarıp su çıkışını arttırırken kaybolan elektrolitleride yerine koyarlar.

Basit karbonhidratlardan (şekerlerden) uzak durun. Şekerin sindirilmesi çok miktarda su gerektirir ve vücut suyu tutar. Bunların yerine, tam tahıllar, sebzeler, bakliyatlar gibi kompleks karbonhidratlar tüketin. Diyetinizin yeteri kadar posalı besinler içermesine özen gösterin.

Besin gruplarında daha az sodyum içerikli olan besinleri tercih edin. Et, tavuk, balık, kuru ve taze baklagiller, yumurta, süt ve yoğurt gibi. Sade pirinç, makarna ve yulaf ezmesinin sodyum içeriği düşüktür. Tercih edilebilir.

Ödemsiz vücut için uzak duracaklarınız:

● Raf ömrü uzun yani katkı madde içeriği yüksek yiyecekler
● Konserve gıdalar
● Turşular
● Aşırı çay ve kahve
● Asitli ve kafeinli içecekler
● Aşırı soda

Sağlıkla kalın.