Normalin sözlük anlamı, alışılagelene, kurala uygun olan, şaşılacak bir yönü bulunmayan, olağan, doğal.

Doğal olanı normal olarak tanımlıyor sözlükler.

Bizim ülkemizde ise ‘normal’ olarak geçirebildiğimiz gün sayısı anormal derecede az.

Sürekli tehdit altında yaşayan bir toplum haline geldik.

Sağlımız tehdit altında, ekonomimiz tehdit altında, sınırlarımız tehdit altında, çevremiz tehdit altında, geleceğimiz tehdit altında…

Bu kadar tehdidin olduğu yerde ister istemez ruh sağlığımız da tehdit altında.

Yakın geçmişe ve gündeme bir göz atalım isterseniz.

Ülkenin doğusundan batısına her taraf yangın yeri… Yangının biri sönüyor, diğeri başlıyor. Çevremiz, doğal ortamımız her geçen gün çoraklaşıyor, insan eliyle verimsiz hale getiriliyor. Sadece doğamız değil geleceğimiz de yok oluyor.

Geçti, bitti-gitti denilen kovid salgınından kırılıyor millet. Önlem falan hak getire… Fiili maskeler indi, maskeli balo ise devam ediyor. Hastanelerin hali perişan. Sağlık emekçilerimiz salgınla ve diğer hastalıklarla uğraşıyor, hem de her gün artan sağlıkta şiddet vakalarından canlarını koruma derdine düşmüş durumdalar.

Yangındır, Gaziemir’deki nükleer atıktır derken şimdi de Aliağa gemi söküm tesislerine, 600 tondan fazla asbestin bulunduğu Nae Sao Paulo gemisi geliyor. Güzelim ülkemizi dünyanın çöplüğü haline getirdikleri yetmedi, şimdi de bunlarla uğraşacağız. Halkın, işçinin sağlığını düşünen yok. Varsa yoksa para… Bu arada yaptığı özel haberle bu olayı ülkenin gündemine taşıyan İzmirli gazeteci dostumuz Son Kale haber sitesinden Mustafa Akbaş’ı da tebrik ediyorum.

Zararı sadece kendimize versek, hak ettiğimizi yaşıyoruz diyeceğim. Bayındır’da yaşanan rezalete ne demeli? Canları bize emanet olan, ağzı var dili yok 250 sokak hayvanının sistematik bir şekilde uyutularak öldürüldüğü ortaya çıktı. Hayvanseverler ayakta…

Akıl sağlığı demişken… 15 Temmuz darbe girişiminde insanların alçaktan uçan F-16 savaş uçaklarına kafa attığı iddia edildi bu ülkenin televizyonlarından. Eski AKP Milletvekili Mahzar Bağlı, "Alçaktan uçan F-16’lara kafa atarak şehit oldular" ifadesini kullandı. Gülüp geçelim diyeceğim ama bu şahıs halen AKP’li Esenler Belediyesi'nde Bilim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Bu nasıl bir ironidir, akıl sır erdirmek mümkün değil.

Eskiden ülkemizi tanımlarken ‘başka bir yerde yaşayamam’ derdi dostlarımız. Normal bir ülkede 1 yılda haber konusu olabilecek olayları biz ülkemizde 1 hafta içinde yaşar hale geldik. Bu sürdürülebilir bir olgu değil. Acayiplikler, akıl tutulmaları, saçma sapan uygulamalar, akıllara zarar haberleri ‘normal’ tanımı içine sokmaya başladık. Bu yaşananların ‘normal’ gibi kabul edilmesi ve sıradanlaştırılması hepimiz için büyük bir tehlike.

Gelin bugünden itibaren gerçekten ‘normal’ bir ülke için el ele, omuz omuza verelim.

O çok özlediğimiz normale lütfen geri dönenim.