Çocuklar küçük yaşlardan itibaren her şey ile ilgili merak halindedir ve devamında sonu gelmez sorular dizgisi oluşur. Bu sorulardan biri de bir gün “gelecek” kavramı olabilir. Gelecek ile ilgili sorular her ne kadar merak kökenli olsa da temelinde bir kaygı, belirsizlik barındırabilir. “Geleceğimizin nasıl olacağı” sorusu oldukça zor bir sorudur. İster çocuk ister yetişkin olalım geleceğin neye benzeyeceği ve nasıl olacağı hakkında düşünmek, bununla ilgili sorulara yanıt aramak oldukça güçtür.

“Neye Benzer Gelecek”  işte böylesine zor bir soruya yanıtlar aramaktadır. Kitabımız her ne kadar çocuk kitabı gibi görünse de biz yetişkinlerin de okuyabileceği, içerisinde barındırdığı sorularla bizi düşünmeye sevk edecek nitelikte bir çocuk kitabı olma özelliğine sahip. Tudem Yayınları’ndan çıkmış olan kitabın yazarı, Olivier de Solminihac.  Kitabın sayfaları boyunca göreceğimiz sade çizimler ise Junko Nakamura’ya ait.

Hikayemiz yavru kurt Lukas’ın kendi geleceğini ve kim olduğunu merak etmesiyle başlıyor. 8 yaşına giren Lukas, önceki doğum günlerinde çekilmiş fotoğraflarına bakıyor, 8 yıl içindeki değişimini fark ediyor. Ve hepimizin kimi zamanlar yaptığı gibi Lukas da geçmişine göz atıp, geleceğini merak ediyor. Ve bu merak, onu bir orman yolculuğuna çıkarıyor. Yolculuğu boyunca ormanda yaşayan diğer canlılar -astrolog kuzu, toplumbilimci tilki, kötümser baykuşlar ve sabah köstebeği- ile “gelecek” kavramı üzerine bol sorulu ve bu sorulara yanıtların arandığı diyaloglar yaşanıyor. Lukas, ormandaki diğer canlıların her birinden kim olduğuna dair farklı yorumlarla karşılaşıyor. Astrolog kuzu, 28 Şubatta doğan Lukas’ın balık olduğunu ve balıkların sadık, cömert ve duyarlı olduğunu söylüyor. Kötümser baykuşlar ise geleceğin bir felaket olacağını söyleyerek biraz can sıkıyor. Sabah köstebeği ise yarının ne olacağını ya da bugünün ne olacağını kim bilebilir sorusuyla devam ediyor. Lukas’ın orman yolculuğu merak, kafa karıştırıcı, düşündürücü ve kimi zaman heyecan verici şekilde ilerliyor.

Kitabın sayfaları boyunca birbirinden güzel soruların ve yanıtların yer aldığı “Neye Benzer Gelecek” çocuklarla birlikte okuyabileceğimiz ve kendi yanıtlarımızı arayacağımız bir yolculuğu da bizim için başlatıyor. Kim olduğumuz, geleceğin nasıl olacağı ve neye benzeyeceği üzerine bizleri düşünmeye sevk ediyor. Bugün ya da yarın bizleri nelerin beklediğini kim bilebilir?