Beton ormanında yaşıyoruz! Dünya kentleriyle karşılaştırmak için kişi başına yeşil alan miktarı istatistiklerini yazmaya gerek bile yok. Körfezden şöyle bir bakın İzmir’e, eminim hak vereceksiniz. Bu koşullarda Kültürpark, “Yeniden yapıyoruz…” denilerek, TMSF’nin Basmane Çukuru’nu hediye ettiği şirketin amaçlarına uygun plânlanmaya çalışılıyor. Bir sonraki aşama da Kültürpark’ın bu şirketin egemenliğine; kullanımına ve işletmesine geçmesidir. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Kent kültürü ve belleği, anılarımız gibi Kültürpark’ın ekolojisi kimin umurunda? Önemli olan nedir?

Ekolojisi bu kadar yıkıma uğratılan kentimizde bir de “Körfez’in yüzülecek hâle getirilmesi projesi…” var! Güler misiniz, inanır mısınız? Körfez’de ne zaman yüzülmüş ki? Sadece, Karşıyaka’daki banyolarda ve Karataş-Güzelyalı sahilindeki iskeleli evlerden girilmiş Körfez’e. İzmirliler ’in denize girmek için gittikleri yer, İnciraltı’ydı. Hadi dediğiniz gibi olsun; Körfez’i temizlediniz (?), nereden ve nasıl girilecek te yüzülecek? Konteyner gemileri ve kurvaziyerler için Körfezin ortasında açacağınız koridorda mı yüzülecek?  Ne diyor Yrd. Doç. Dr. Oral? …” Körfez tarandıktan sonra çıkacak malzemenin 'çok kirli' olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağır metaller taşıyan bu çamurun nereye döküleceği hâlâ belli değil. Tarama sırasında İzmir Körfezi'nde denizin rengi bulanacak. Dipten çıkarılan en az 30 yıllık malzemedeki ağır metalin deniz suyuna karışması da ciddi bir tepki yaratacak." Bu ağır metallerin etkisi ne olacak İzmirlilerin sağlığında? Ağır metallerle kirletilmiş Körfez’de yüzülecekmiş! Önemli olan nedir?

İzmir’in orta yerinde, Gaziemir’de, radyoaktif atıklar gömülüyor! Yedi yıl hiçbir yetkili ve sorumludan ses çıkmıyor; saklanıyor, gizleniyor. Bu radyoaktif atıkları üretebilecek ne bir nükleer enerji santralimiz var ne de nükleer deniz altımız. Sadece, Aliağa’da sökülmüş bir nükleer denizaltı var, o kadar. Bu atıklar nasıl girdi ülkeye; devletin bilgisi ve politikaları gereği mi? Yoksa bilgisi olmadan, denetim ağlarını delerek mi sokuldu ülkeye? Hangisi daha kötü? Önemli olan nedir?

Evet, önemli olan nedir? Sermayenin çıkarları, büyümesi, egemenliğinin sürdürülebilmesi mi, yoksa yaşamın sürdürülmesi, halkın sağlığının korunması mı?

Daha çok yazılacak sorunumuz ve bunlara çözüm önerilerimiz var; Efemçukuru ve İzmir’in ağır metallerle kirlenen sularını unutmuş değilim.