Eski Türk filmlerinin vazgeçilmez karakterlerinden biri mahalle bekçileriydi. Ağzında düdüğü, her an her yerde her olaya müdahale edebilen bekçi amcalar, mahalleli idi. Sevecen, güvenilir hatta komik tiplerdi.

Siyasi iktidar, kollarından birini bekçilerden yaptı. Ama bu bekçiler filmlerdekine hiç benzemiyor. Gün geçmiyor ki bir bekçi vukuatı ile karşılaşmayalım!

18 Haziran’da 18 maddelik Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı. Yetkileri genişletildi. Gösteri ve yürüyüşlere müdahale edebilecekler mesela. Demokratik hakların kullanımını şiddetle bastırmaya çalışan siyasi iktidar, coplu bir kol daha yaptı kendine.

Bu kanunda öyle bir madde var ki, evlere şenlik! ‘Görev bölgeleri içinde uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı veya kullanıldığından, kumar oynandığından ya da fuhuş yapıldığından şüphe edilen yerleri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirmek.’ ‘Namus Bekçiliği’ deyimini hayata geçirmek istiyorlar belli ki… Bu maddenin ‘fuhuş’ la ilgili kısmı kadınlar açısından çok ciddi tehlikeleri akla getiriyor.

‘Kızlı erkekli evlerde yaşıyorlar. Namus elden gidiyor!’ feryatlarını hatırlattı mesela. Cümbür cemaat yaşanılan öğrenci evleri bir sabaha karşı ‘Açın kapıyı, fuhuş yapıyorsunuz, ihbar aldık’ diye basılabilir artık.

Bekar ve yalnız yaşayan kadınların evleri her an gözetim altında olabilecek. Yasayla güvence altına alınmış röntgencilik bu! BBG – Bekçiler Bizi Gözetliyor!  ‘Kim, kiminle, nerede, ne yapıyor?’ Canının istediğine ‘fuhuş yapıyor!’ diyebilecek. Keyfine kalmış!

Çarşıda pazarda bu kadar çok tacizci, tecavüzcü burnumuzun dibinde gezerken, geceleri sokaklar bizim için tehlikeli iken, sokak ortasında her an şiddete maruz kalıyor ve hatta katledilir iken, siyasi iktidar bunların önüne geçmek yerine dürbünlerini bizim özel yaşamlarımıza doğrultması dehşet!

‘Biz sokakları da geceleri de istiyoruz’ derken ve bunda ısrarlı iken, mahremiyetimize da müdahale etme derdindeler.

Bir yakamızdan düşün artık ya!

Kanıyla katilini yazan bir kadının yaşayamadığı bir ülkeyi yönetiyorsunuz siz! Kadın kanını durdurun önce! Sizin işiniz değil, benim kaçta, kiminle eve geldiğim! Ne halt yediğim de!

Ayrıca işe de yaramayacak; kadınları baskı altında tutmaya dair projeleriniz! Her hamleniz boşa düşecek!

Biz kimsenin namusu değiliz; ne erkeklerin ne erkek-devletin!