İspanyol heykel sanatçısı AlmacinoGonzalesAndres tarafından yapılan ‘Müzisyen’ adlı mitolojik ahşap heykeli hatırlıyor musunuz; dört yıl sergilendikten sonra birçok saldırıya uğramıştı?

Heykel önce AKP Gençlik Kolları üyesi bir grup tarafından protesto edilmişti. İkinci saldırıyı AKP Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz gerçekleştirerek, heykelin cinsel organını bezle kapatmış, birkaç gün sonrasında da heykele kilit vurmuştu. “Heykel müstehcenmiş!”

Emrullah Kavuz, bu üçüncü saldırıdan sonra zamanın İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenerek şunları söylemişti:

"Siz bu heykeli kaldırmanız gerekirken, heykelin güvenliğini artırmak için gelip buraya güvenlik kameraları koymuşsunuz. Biz AK Partiliyiz biz sadece yaparız. Ve lütfen sizden rica ediyoruz, Allah rızası için bu heykeli kaldırın. Bugünkü protestomuzda zincirle kilit vurduk. Protestomuz heykel kalkana kadar devam edecek."

…Ve eylemler devam ettirildi!

Çıplak heykeli televizyonda gören 98 yaşındaki Mehmet Yılmaz isimli ‘öfkeli’ bir Erzurumlu da kalkıp İzmir'e geldi. Heykelin Müslümanlığa yakışmadığını zamanın İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu'na "Aziz Bey, Sayın Başkan bu Müslümanlığa yakışacak bir şey değil. Müslümanların bunu görmesi doğru bir şey değil. Sayın başkan, ben Erzurum'dan bunun için geldim buraya. Bu Müslümanlığa yakışmaz, asla Müslümanlığa göre değil. Bunu kapatmak lazım." Sözleriyle belirtti.

Twitter’daki hesabında "Laikliğin tartışmaya açıldığı Yeni Türkiye, hamdolsun. Belli bir tanımı olmayan, herkesin istediği gibi yorumladığı, bizlere inkılap diye yutturulan bu saçmalık 79 yıldır milletimize çok çektirdi" yazan ve "Anayasada laiklik olmamalı" diyen eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a destek veren, zamanın AK Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Onur Selbi'nin AK Parti de Müzisyen heykelini geçen hedef gösterenler arasındaydı:

"İzmirspormetro durağında yer alan çıplak erkek heykeli, alenen çocukların cinsel teşhire uğraması sonucunu doğurmakta ve vatandaşlarımızı rahatsız etmektedir"

Bütün bu biriktirmelerden sonra ise, çeşitli suçlardan sabıkalı olduğu belirtilen S.K. heykeli kırdı! Tabii ki, gözaltına alınan S.K. serbest bırakıldı. Heykele saldırı tepki gördü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türk heykel sanatçılarına kısmen onarttırdığı heykel metronunİzmirspor İstasyonundaki yerine “münasip” bir şekilde konuldu. Heykeltıraş Andres’ in İzmir’e gelerek heykeli tam olarak onaracağı da duyuruldu bu arada.

Ancak, S.K.,AlmacinoGonzales’ten önce geldi ve Müzisyene ikinci kez saldırıda bulundu.

Sonuçta heykel artık istenildiği gibi ortadan kaldırıldı!

Ama İzmir yine de lâik, yine de sanatsever ve böyle seçilmişlerle yönetiliyor.

Heykelin yerine konmasını beklemiyoruz, Kordon’umuza gidip rakı balığımızı içeceğiz. Bizim için bu yeterli. Sanatsever yeni başkanımız için acaba yeterli midir?

Göreceğiz bakalım…