Günlerden 30 Aralık 2016, sabah (Almanya saatiyle) 06.00-07.00 suları. "Moliere Efendi"adlı oyunumuzun turnesi için Hamburg'dayız. Oyunumuzu oynamış, oyun sonrası sohbetlerimizi keyifle etmiş, onbeş gün de bir de memleket hasreti çekmiş ülkemizin yolunu tutmayı bekliyoruz. Telefonum çalıyor birden. Arayan İzmir'de ki Çağdaş. Sesinde anlayamadığım bir telaş var. "Medine" diyor "Tiyatroyu mühürlediler, şuan polisler içerde". Anlamıyorum, tiyato, kapatılma vs sözcükleri dolanıyorsa da aklımda kapatılanın, bizim saatler sonra dekor götüreceğimiz, kostüm dolabına kostüm sıralayacağımız, bahçesinde çay içip arkadaşlarımızla sohbet edeceğimiz yer olmasını aklım almıyor. Otelde hemen karşı odamızda kalan arkadaşlarımın kapısını tıklatıyorum. Onlar dan benım kadar şaşkın.

"Yenikapı Tiyatro ve Spor Derneği Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılmıştır"

Almanya'da bizi ağırlayan Mut Tiyatrosu'ndan dostlarımız bizimle aynı telaşta, ne diyeceklerini bilemiyorlar. Brecht'in "Kitaplar Yakılıyor" şiiri geliyor aklımıza. "Kapatmasalardı şüphe ederdik kendimizden" diyor hüznümüzü coşkuya çeviriyoruz. Aşağıdaki çözünürlüğü çamurdan hallice fotoğrafın anısı budur. "Mühür kalp Biz" .Mühürlenen tiyatromuzun kapısında içerdeki el emeği dekor,kostümlerimize, kitaplarımıza yanıyoruz.

Günlerden 17 Ağustos 2019 sabah saatleri. Bir haber yayılıyor sosyal medyada; "1994 yılında harabe bir halden “Ankara Birlik Tiyatrosu” tarafından tiyatro salonuna dönüştürülen ve daha sonra polis baskınıyla mühürlenen ve yıllar sonra “Su Gösteri Sanatları” olarak yeniden açılan salon dün gece elektrik kontağından çıkan yangın nedeniyle küle döndü! "

Aklıma bizim fotoğrafımız geliyor. Onca emek, onca anı yanıp kül oluyor. Dostlarımız MaskKara tiyatrosunun emekçilerinin halini düşünüyorum. Anlayabiliyorum. Ertesi gün bir haber çıkıyor. Onlar da hüznü coşkuya çevirme de usta " Anka Kuşu misali yeniden doğarız" diyorlar. Biz (içinde daha güzel bir dünya hayali taşıyan herkes) böyle cesaretle,coşkuyla göğüsleriz (göğüslemeyi öğreniriz) kumdan kalelerimizi dümdüz eden her dalgayı.Ama o ince hüznü, gidenin ardından tuttuğumuz yası da çok görmeyelim "bize". Yine yaparız elbet ama gidenin acısı, anısı hep durur içimizde. Peki ne yapmalı? Güle oynaya, şenlikle düğünle Su Gösteri Sanatları Sahnesini tekrar kurmalı. Belki sezonda oynayacağımız oyunlardan bir ikisinin geliriyle sahnenin bir eksiğini kapamalı. Burada TOBAV Onursal Başkanı Tamer Levent'in çağrısını aynen alıyorum ve yangından öncesine selam çakarak o sahnenin tozuna karışmayı dört gözle bekliyorum.

TİYATRO SAHNELERİ HEPİMİZİN!

Yangın sonucu kullanılamaz hale gelen Su Gösteri Sanatları Sahnesi için, SEN DE BİR TUĞLA KOY kampanyamıza herkesin katılmasını, destek vermesini beklemekteyiz.

SU Gösteri Sanatları Sahnesi için destek verilecek hesap bilgileri: TR20 0006 4000 0011 0520 9475 58 İşbankası Taksim şubesi: Nurhan Uslu