Seçimlerin ardında bıraktığı toz bulutunun henüz dağılmadığı bu günlerde, sonuçlara mor çerçeveli gözlüklerle bakalım;

Açık ve net ki, bu seçimlerin kazananı da kaybettireni de kadın muhtarlar! Her kesimden, başörtülüsü, beyaz tülbentlisi, kızıl saçlısı, köylüsü, kentlisi,emekli öğretmeni, atanmayan öğretmeni… 22 ya da 62, her yaştan yani…

‘Henüz ‘siyasetin bulaşmadığı’ muhtarlıklarda kadın aday sayısında gözle görünür oranda bir artış var. Kadınlar, yaşadıkları alanlara sahip çıkıyor. Desteklenmeleri oldukça önemli.’

Demişim geçen hafta. Ne mutlu ki, yalnız değilmişim. Sandık başında, muhtar adaylığı için, tanımasa bile sırf kadın diye oy verenleri duymuşsunuzdur ya da benim gibi siz de öyle yapmışsınızdır.

Halkın güvenini yitirdiği siyaset kurumu, her şeyiyle erk(ek)! İnsanlar, bu tarzdan çok sıkıldılar. Kadın muhtarların bu kadar yüksek oranda oy almalarının bununla da ilgili olduğunu düşünüyorum. İnsanlar en azından mahallerinde bu duruma itiraz etmiş görünüyor.Genel sonuçlar açısından da bağıran çağıran, ötekileştiren, tehdit eden şiddet dilinin de itibar görmediği ortada.

Başka bir ders, kadınlara siyaset zemininde doğrudan ya da dolaylı olarak yer açmayan, sıkışınca da ‘Aman canım, kadın yok ki, dizi izlemeyi tercih ediyorlar!’ diyen erkeklere gelsin! Şekil a’ da görüldüğü üzere, erkek egemen siyaset bulaşmayınca sahalarda ki yerlerini alıyorlar. Hem de ekonomi ve emek anlamında sadece kişisel çabaları ve dayanışma ile götürüyorlar süreci. Promtırları da yok danışmanları da. Yaşam alanlarını sahiplenen, sokağa çıkan, aileye kapanmayı ret eden, görünür olmayı isteyen, öz gücüne güvenen, dayanışmaya inanan kadınlar, bu seçimlere damgasını vurdu. Muhtarlık bahane kadın gücü şahane! Nokta.

Aralarında gençlerin sayısının fazla olması da önemli. ‘Zamane gençlerine’ güvenmeyenlere gelsin bu ders de. Onlar kendilerine güveniyorlar. İnanıyorlar görülecek güzel günlere. Biz enseyi karartmayı bırakalım. Bir de sım sıkı tutunduğumuz iktidarlarımızı…

Kadın temsiliyeti konusunda partilerin sınıfta kaldığını seçimden önce söylemiştik. Sonuçlar, malumun ilanı. 4 Büyükşehir Belediye Başkanı kadın. Burada HDP’nin eş başkanlık sistemini göz ardı etmemek lazım. Kazandığı tüm il ve ilçe belediyelerinde kadın ve erkek başkan birlikte yönetecekler. Resmi başvurularda erkeklere öncelik verildiği gözlerden kaçmıyor tabii ki. Bu noktada da eşitlikçi bir yöntemi kadınlar hayata geçireceklerdir. Hiç şüphem yok!

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde, 2018 yılında dönemin belediye başkanı tarafından kendisine mobbing uygulanan Zekiye Tekin, bağımsız aday olup seçimi ciddi bir farkla kazandı. Selam olsun Zekiye’nin şahsında şiddete her yolla direnenlere!

Bir selam da, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda kızını kaybeden, yaşamdan vazgeçmeyen, HDP’den Suruç Eş Belediye Başkanı seçilen Hatice Çevik’e gelsin!

Türkiye’nin her yerinde baharın gelişine dair ümidimizi yeşerten tüm kadınlar, hepinize salam olsun! Yolunuz açık dayanışmanız her daim olsun!