İç dünyamızda birden fazla modumuz vardır. Bu modlar; incinmiş çocuk modu, kızgın çocuk modu, cezalandırıcı mod, kopuk korungan mod, sağlıklı yetişkin modu’dur.Hani deriz ya; “İçimden bir ses diyor ki ….”, “Bir yanım git diyor bir yanım kal.”, “Şeytan diyor ki …” Bunun gibi iç konuşmalar aslında bizim modlarımızın kurduğu cümlelerdir.İçdiyaloğlarımız aslında hep vardır,biz onları fark etsek de etmesek de.Eğer bu modlarımızı tanırsak yaşadığımız mutsuzlukları,öfkeyi yönetmek kolaylaşacak ve huzurlu bir hayat bizlere merhaba diyecektir. O zaman hemen modları tanıyalım.

Bu modda iken; mutsuz hissedersiniz ve terk edilmiş,çaresiz,değersizmişsiniz gibi gelir size. Kimseye güvenemeyeceğinizi ve yardım alamayacağınızı düşünürsünüz.İçinizden ağlamak gelir. Sevilmediğinizi düşünürsünüz. Zayıf biri,güçsüz bir insan olarak kendinizi görebilirsiniz bu modun etkisi altındayken.

Haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüz anda; öfke hissetmeye başlarız ve kızgın çocuk modumuz ortaya çıkar. Sesinizi yükseltiğiniz anda kızgın çocuk modundasınızdemektir.Size yanlış yapıldığını asla yapılmaması gereken bir davranışa maruz kaldığınızı düşünürsünüz ve öfkeden bütün vücudunuz sarsılır.Dünyanın adaletsiz bir yer olduğunu düşündüğümüz zamanlar kızgın çocuk modumuz devreye girmiş demektir.

Cezalandırıcı Mod;devrede olunca kişi ne hissettiğini karşı tarafa söyleyemez.” Bunu nasıl yaptım çok ayıp ettim.” dedigimiz zamanlar cezalandırıcı modumuz aktifleşmiştir. ” Ah aptal ben, ne kadar da salağım, zaten ben de akıl olsa……..” şeklindeki cümleler cezalandırıcı modun cümleleridir ve zihnimizde bu cümleler yankılanır. Eğer birey çocukluğunda çok eleştirilmişse,bumod çok güçlü olarak onun zihninde var olacaktır.Cezalandırıcımod; bütün çocuk modlarına karşı çıkar durur. Diğer modlara rahat vermez bir türlü.Bumod;çocuklukta kötü davranarak sizi yetiştiren insanların düşüncelerinin, sözlerinin kelimelere dökülmüş halidir.

Cezalandırıcı mod kişiyi çok bunalttığında, Kopuk korungan mod bu duygulardan uzaklaşmanız için koşup gelen modumuzdur.Bumod’da; hissiz,hiçbir şey hissetmeyen biriymiş gibi oluruz. Bu mod’da;alkol alarak rahatlamaya çalışma,partilere katılarak kafa dağıtma, saatlerce günlerce dizi izleme gibi davranışlar söz konusudur. Cezalandırıcı mod; zayıflarsa ,kopuk korungan mod’da zayıflamaya başlayacaktır.Kopuk korungan modumuz; kimsenin bizi incitmemesi için diğerlerinden,bizi uzakta tutan modumuzdur.

Bu modumuz; sağlıklı bir yetişkin nasıl davranırsa,aynı şekilde davranmayı öğütleyen modumuz’dur. Yaşadığınız problemleri çözmenize yardımcı olur.Amaçoçukluğunuzda çoğu şey yanlış gitmişse,bu tarafı yeterince geliştirememişsinizdir.En çok ihtiyacımız olan mod; bu mod’dur fakat çocukluğumuzda yaşadıklarımızdan dolayı, bu modu geliştirememiş olabiliriz.Seanslarla,kitaplarla bu modumuzu güçlendirebiliriz.

Yunus Emre demiş ki: “Bir ben vardır bende benden içeru.” İçimizde birden çok ben yani mod var ve biz en çok Sağlıklı yetişkin modu geliştirmeliyiz ki;içsel huzuru yakalayabilelim.