Geçtiğimiz hafta Menemen Belediyesi’ndeki başkan vekili seçimlerinin galibi, şans eseri de olsa, Millet İttifakı’nın adayı, CHP’li Deniz Karakurt oldu. Yazının sonunda söyleyeceğimi en baştan söyleyeyim; yaşanan onca kötü şeylerin ardından belki de güzel olan tek şey Menemen Belediyesi artık bir kadın tarafından yönetilecek. Yeni başkan vekili Karakurt’u tebrik eder ve gerçekten de çok zor olan bu görevinde başarılar dilerim.

Karakurt’u tebrikten sonra hızlıca ‘yazıklar olsun’ köşesine geçebiliriz.

Menemen Belediyesi’nde yapılan seçimleri takip edemeyenler için öncelikle seçimi kısaca özetleyelim. Millet ittifakının 18, Cumhur İttifakı’nın 12 meclis üyesi bulunurken, bir tane de bağımsız üye, seçimde oy kullandı. Adaylar CHP’li Deniz Karakurt ve AKP’li Aydın Pehlivan olurken seçimde ilk turda; Karakurt 17, Pehlivan 14 oy aldı. İlk tur sonunda 2/3 oranını yakalayan aday olmadığı için ikinci tura geçildi ve ikinci tur sonunda Karakurt 16, Pehlivan 15 oy aldı. Üçüncü turda ve dördüncü turda ise adaylar 15’er oy alırken 1 oy geçersiz sayıldı. Üçüncü turda o geçersiz oy aday olmayan bir kişiye çıkarken, son turda o veya benzeri bir oy boş çıktı. Ve yeni başkanvekili kura ile belirlenmek zorunda kaldı.

Üçüncü turda iki ilginç detay yaşandı. İlki oyun geçersiz sayılmasına neden olan Ali Aydın, kesin olmamakla beraber kendisine oy verdi. Bu ne kepazelik diye düşünürken birçok kişiden ‘Aydın, başkan yardımcılığı istiyor’ tepkilerini duydum. Aydın’ın siyasi kariyer hesaplaması için bir şey söyleyemeyeceğim. Ama bir oy var ki beni benden aldı ve şu ana kadar kimsenin dikkatini çekmemesi garibime gitti.

ORİGAMİ YAPAN ÜYE

Her turda, sayılan her oyda kâğıtlar zarflardan düzgün bir şekilde çıkarken, üçüncü turda bir oy fazladan katlanmıştı. Oyları sayan görevli meclis üyesi de bu duruma şaştı, o pusula elinde ‘bu ne Azıcık Mantıklı Kalın’ der gibi seçimi yöneten vekile döndü. Şaştık. ‘Aman canım bunda ne var?’ demeyin. Çok şey var. Anlatalım.

Birincisi o oy AKP’li aday Aydın Pehlivan’a çıkmıştı. O kadar katlanmasının sebebi ise oyu veren kişinin ‘o oyu ben verdim’ demek istemesi. Farklıydı çünkü. Hiçbir AKP’li de ‘bu oyu ben verdim’ demeye gerek duymaz. Ayrıca CHP’li adayın oyları azaldığı düşünüldüğünde o oyu veren kişi Millet İttifak’ından bir üye demektir.

Açıkçası o origami ustası tek oyunu kaça sattı merak ediyorum. Kaç paralık adammış merak ediyorum. AKP’ye özellikle bu dönemde yanlayan kimmiş merak ediyorum. Menemen’de dolaşırken yüzü kızarıyor mu merak ediyorum. Yıllardır CHP içinde hangi klikle siyaset yapıyor merak ediyorum. O meclis üyesini listeye kim yazdı ya da yazdırdı merak ediyorum.

Buradan ona sesleniyorum ‘neredesin kaypak?’ AKP’lilere kendini kanıtlamaya ihtiyaç duyarken, CHP’lilerden de kendini saklıyorsun. Sana yazıklar olsun origami yapan üye.

MİLÖR VE AKSOY

Menemen son yıllarda iki şeyle gündeme geldi. İlki ünlü gurme Vedat Milör’ün sosyal medya hesabından ‘Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı?’ sorusuyla, ki bizim Menemen’imizle ilgili olmasa da bence soğanlı olur, diğeri ise belediye başkanı seçileli 2 yıl dolmadan adı zimmet ve görevi kötüye kullanmaya çıkan ve bu yüzden tutuklanan Serdar Aksoy. Söylenecek çok şey var elbette. Fakat şimdilik, en azından soruşturma bitene kadar, tek bir şey söyleyeceğim; yazıklar olsun sana!

Herkese iyi haftalar dilerim…