NAZMİ CAN ARSLAN / İZ GAZETE - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay gazetemize ziyarette bulunarak, basın özgürlüğü ve sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Mustafa Balbay, İz Gazete’yi direnişin İzmir’deki sembolü olarak nitelendirirken, yaşanan bu süreçlerde birbirimize yalnız olmadığımızı hissettirmeliyiz dedi.

Mustafa Balbay, ülkemizde basın özgürlüğü açısından olumsuz gelişmelerin yaşanması üzerine şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: “Maalesef Türkiye’de göz altılar, tutuklamalar meslek hastalığı gibi bir şey oldu. Madenci akciğer hastalığına tutulur. Öğretmen varis hastalığına tutulur. Ziraat mühendisi tarla hastalıklarıyla ilgili olumsuzluklarla yüz yüze kalır. Türkiye’de gazeteciliğinde göz altı, dava açılma, soruşturma, tutuklama ne yazık ki bir meslek hastalığı kadar olağan hale geldi.

“SESİ BAŞKENTTEN GELEN BİR MÜCADELE ÖRNEĞİ”

Yaşana bu tehlikelere karşı buna direnenlerinde olduğunu söyleyen Mustafa Balbay, “Ben sevgili Ümit Kartal’ı, İz Gazeteyi böyle bir direnişin İzmir’deki hem sembolü hem de sadece İzmir sınırlarının da dışında, doğrusu sesi başkentten gelen bir mücadele örneği olarak da görüyoruz. O anlamda bu göz altı sonrası ziyaretin bir dayanışma, bir omuz omuz olduğumuzu hissettirme çerçevesinde yapıyoruz. Benim sevdiğim güzel sözlerden biri “Umutsuzluk yalnızlıktan doğar” derler. İnsan ne kadar güçlü olursa olsun, yalnızlaştıkça umutsuzlaşır. Ama yalnızlığını azalttıkça, ne kadar kişiyle beraberiz duygusunu yaşadıkça umudu da büyür. O anlamda birbirimize yalnız olmadığımızı hissettirmeliyiz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

"GAZETECİLİĞİN ÖZÜ YEREL BASINDIR"

Gazeteciliğe Ege Üniversitesi 4. Sınıfta İzmir’de başlamış bir kişi olarak yerel gazeteleri çok önemsediği dile getiren Balbay, “Aslında da dünyada da gazeteciliğin özü yerel basındır. Örneğin Amerika’da 4 bin yerel gazete vardır. Ama 10 kadar ulusal gazete vardır. Türkiye’de biraz tersi ya da biraz daha sağlıksız işliyor. Ama yerel basının genel sorunlarını da biliyoruz. Gazetecilik yanında şunları bunları da yapalım diye bir duygu var. Ama İzmir’de, İz Gazete önce gazetecilik her şeyde gazetecilik ve mürekkep kokan işler yapıyor. Kitap ve dergi gibi bu alanlara meyil ediyor. İz Gazete’nin sesi kısılmasın diyoruz ve daha çok kişilere ulaştığınız günleri de göreceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi