İZ GAZETE - İZ Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, Makaramedya’dan Buğra Kızılkara’nın sorularını yanıtladı. Salgın günleri sebebiyle video bağlantı yolu ile gerçekleşen yayında konuşan Kartal, medya ve siyaset üzerine fikirlerini paylaştı.

“Toplumumuz gazeteyi kâğıt olarak eline alıp okumak istiyor” diyen Kartal, dijital basında haber okuyup mutlu olamayan insanların bulunduğunu belirtti. Kartal, “İnsanların gazete alıp okuma alışkanlığı, birkaç kuşak daha sürdürülebilir diye düşünüyorum. Yazılı basın etkili ve kalıcı olduğunu düşünüyorum. İktidarlar dijital basımda istediği haberi istediği zaman silebilir. Fakat yazılı basın üzerinde kalan yazılar yüz yıllarca saklanılabilir. Arşivleri silinir matbaa arşivleri ile tarihçiler belge çıkartabilir. Günlük gazeteyi bunun için istedik” diye konuştu.

‘YENİ ASIR OKUNMUYORSA BİR SEBEBİ VAR’

AKP iktidarının baskıcı ortamında en fazla etkilenenin medya olduğunu dikkat çeken Kartal, “Bundan birkaç yıl evvel tarafsız gibi görünen daha ortada durmaya çalışan medya vardı. Şu an hiçbiri kalmadı.
 

İzmir’in 125 yıllık bir gazetesi var. İzmir basın tarihi bakımından ilkler olarak Anadolu coğrafyasında iyi bir yerde duruyor: Yeni Asır. Eskiden ‘her eve bir ekmek, bir Yeni Asır’ derlerdi. Günümüzde Yeni Asır okunmuyorsa bunun bir sebebi vardır. Gazete okunmasının genel olarak değişime uğraması gerekiyorsa, değişecekse İzmir bunun öncüsü olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.



İz Gazete’nin kuruluş sürecine dair de konuşan Kartal, şunları söyledi:

“Gazete, İzmir değerleri dediğimiz değerlerin altını çizmeye gayret eden ve politik bir çizgide durunca çok hızlı bir şekilde büyür diyordum. İzmirlilerin çeşitliliğini de önemseyip, yayın çizgisinde de şüpheyi çekmezse eğer hızla ilerlemesini bekliyorduk”

‘UMUDUM VAR’

Kartal, genç moderatörden gelen “Ümit Kartal, gazeteciliği bırakma noktasına geldi mi?” sorusuna ise
“Yılların gazetecisi değilim. Henüz bıkma aşamasına gelmedim. Biraz karanlık bir dönemde gazete kurduk. Ona rağmen dört yılı heyecanla geçirdim. Karanlık günlerden çıkma umudum var” ifadeleri ile yanıtladı.

İktidarın koronavirüs sürecini yönetme biçimine ilişkin de konuşan Kartal, “Hiçbirimiz korona uzmanı değiliz. Siyasi iktidarı ve toplumu iyi tanıyoruz” dedi. Vaka sayılarında yaşanan düşüşün rehavete sebep olduğunu söyleyen Kartal, “Siyasi iktidar ekonomi dönsün istedi. AVM’nin açılışı ile başlıyoruz. Milyonlarca insan işsiz kaldı. İktidar hiçbir şeye hazır değil. Hiçbirimizin AVM’ ye gitmemesi gerekiyor. Nasıl belediyelerin kriz belediyeciliği, kriz süreci olarak geçirildiyse merkezi yönetimin de bu süreçte esnaflara ve yerel yönetime destek olması gerekiyordu” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi