DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Türkiye ile ilgili hazırlanan rapor, Der Spiegel’de yayınlandı. Der Spiegel'de yayınlanan raporda toplantı ve gösteri hakkı, fikir beyan etme, basın özgürlüğü alanlarında "ciddi bir baskının" söz konusu olduğu, Türkiye'de yayın yapabilen yazılı ve görsel medyanın ise neredeyse "tamamen aynı çizgiye geldiği" ve adeta "senkronize" olduğu, çoğulculuğun ise artık "mevcut olmadığı" yazıldı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, raporu İz Gazete’ye değerlendirerek, “Hukukun bağımsız olmadığı ülkelerde demokrasiden veya çoğulculuktan söz edilemez. Ülkemizin itibar karnesine her gün yeni bir kırık not işleniyor. Basının üzerindeki baskı, engelleme, gözdağı verme, terörle ilişkilendirme, dayanaksız, iddianamesiz uzun süreli tutukluluk halleri, hak ihlalleri, ekran karartma faaliyetlerine her gün bir yenisi ekleniyor” diye konuştu.   

          

‘MUKTEDİRE HİZMET EDEN BASIN ALGI YARATMAYA DEVAM EDİYOR’                                                                                                                   

Medyanın ayrıştırılmış durumda olduğunu ifade eden Dikmen, “Bağımsız medyaya yönelik baskılar gün be gün artarken basın temel görevini yerine getiremez hale getiriliyor. Diğer yandan muktedire hizmet eden basın bu durumu meşrulaştırırcasına neredeyse aynı manşetlerle çıkıp, ortak söylemlerle algı yaratmaya devam ediyor. Demokrasi karnemizdeki kırıklar da her zaman söylediğimiz gibi dünyanın gözünde hem itibarımızı zedeliyor hem de bu olayda olduğu gibi siyasi söylemlerde yerini alıyor. Bu da bizlerin onurunu zedeliyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi