İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye'nin önde gelen basın örgütlerinin gösterdiği tepki üzerine geri adım atıldı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen Torba Yasa’nın içerisinde yer alan ilgili maddelerin, yerel basının kaynaklarını kesme, yerel basını yok etme tehlikesi taşıdığına dikkat çekmişti. Yazılı açıklamada, “12'nci madde Elektronik Ortamda Vergi Dairesi kurulmasını öngörmekte, buna bağlı olarak da 15'inci maddede, ilan yoluyla yapılan tebligatlarda alacağın tutarına bağlı olarak yerel veya ülke genelinde yayın yapan gazetelerde ilan verilmesi uygulaması kaldırılmaktadır. Değişikliğin iptal edilmesini, kararın geri çekilmesini istiyoruz.” denilmişti.

İGC Başkanı Dilek Gappi ise değişikliğin, yeni düzenlemelerin ayak sesleri olduğunu vurgulayarak, “Eğer bu gidişata evet dersek alan genişletilecektir. Böyle bir gelişme, yerel gazetelerin Basın İlan Kurumu gelirlerini bitirecektir. Bu da yerel basının iflası anlamına gelir. İsteğimiz tebligatların yerel gazetelerin internet sitelerinde yayınlanması veya bu düzenlemenin geri çekilmesidir.” ifadelerini kullanmıştı.

GERİ ÇEKİLDİ

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yerel gazetelerde resmi ilan alınmasını kaldıran 15'inci maddenin Meclis’teki görüşmeler sonucunda geri çekildiğini duyurdu. Özkan, paylaşımında “Gazeteci örgütlerinin mücadelesi sonuç verdi, yerel basına müjde. Yerel medyayı yok edecek, resmi ilan alınmasını yasaklayan vergi usul kanununun 15'inci maddesi geri çekildi” bilgisini verdi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi söz konusu değişiklik ile 104. maddeye 4 numaralı fıkra eklenerek gerekli düzenlemenin yapıldığını, yerel gazetelerin tekrar söz konusu tebligatları gazetelerin internet sitelerinden duyurabileceklerini belirtti. Gappi, yerel basının soluğunu kesecek bu düzenlemenin önlenmesi konusunda emek veren herkese teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi