İZ GAZETE - 'Özgür Coşkun ile Başkanla Başbașa' programının konuğu İzmir Gümrük Müşavirler Derneği Başkanı Taşkın Dalay oldu. Başkan Dalay, "Bizim meslekte zaman ve maliye çok önemli. Çok ekonomik ve çok süratli iş yapar gümrük müşaviri. Mesleğimiz de diğer mesleklere benzer; bilgiye dayalı bir meslek. Dolayısıyla birikimlerimiz kolay olmuyor. Bir gümrük müşaviri olmak için 5 yıl gerek, tam anlamıyla oldum demek için ise 10 yıl. Teknolojiyi takip etmek gerek" dedi.

'KATKIMIZ BÜYÜK'

Başkanlığını yaptığı dernek hakkında konuşan Taşkın Dalay, "Mesleğimizin adı dernek olarak geçiyor ama biz Gümrük Kanunu'na bağlıyız aslında. Ve dolayısıyla bize üye olmadan hiç kimse mesleğini icra edemez. Türkiye'de beş bölgede var, İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği olarak geçiyor ama aslında Ege bölgesi kapsamında faaliyet gösteriyoruz, Uşak, Afyon, Denizli, Manisa kısaca bütün Ege Bölgesi bize bağlı diyebiliriz. Türkiye'de buna benzer kurulmuş bir dernek yok, kurulacak olan da yok. Çünkü kanunla önlenmiş. Bizim statümüz nedir? Bizim temennimiz aslında yıllardır oda taslağı ama maalesef hala derneğiz. Oda olacağımıza dair inancımız tam, mücadelemizi bırakmayacağız. Bağımsız olmak istiyoruz; barolar, tabip odaları gibi… Şu an oda gibi çalışıyoruz. Üyelerimiz bize kayıt yaptırıyorlar, kuruluşlar her şeyi bize bildiriyor. Derneğimiz sadece sicil kaydı yapmıyor, sosyal faaliyetlerimiz de var. " ifadelerini kullandı.

GÜMRÜĞÜN SİGORTASI

Sektörde karşılaștıkları zorluklardan bahseden Dalay, "Șu an dernek olarak faaliyet göstermemiz bizim elimizi kolumuzu başlıyor, oda olsak elimiz daha güçlü olacak. Son dönemlerde özellikle bulunduğumuz coğrafyada gümrük çok önemli. Bugün silah da gümrükten geçer, uyuşturucu da. Gümrük müşavirleri bir anlamda gümrüğün sigortası gibidir. Cezai sorumlulukları da ağırdır. Sorumlulukları fazla olduğu için de yasal mevzuatı en çabuk şekilde insanlara izah edip, gümrüğün yükünü alır. İlk her şeyle temas eden de gümrük müşaviridir, Türkiye'ye ilk defa gelen herhangi bir şeyi ilk siz görürsünüz. Özellikle son zamanlarda bir corona virüsü olayı var. Çin'den çokça ithalat yapıyoruz, herhangi bir eşyanın üzerine bulaştığı takdirde ona ilk temas eden gümrük müşaviri olacaktır. Aynı zamanda riskli de bir meslek. Böyle bir şeyin olasılığı pek fazla değil ama konu dahilinde olabiliyor." ifadelerini kullandı.

'BİR SEKTÖR YOK EDİLECEK'

Sektördeki tekelleșmenin tehlikeli olduğunu ifade eden Dalay, "Uluslararası sermaye grupları bir takım gümrük müşavirleri firmalarını besleyerek zorluk çıkartabilir. Bütün dataları topluyorlar. Bunlar son derece tehlikeli. Yarın öbür gün sektörde beş firma kaldığı zaman, bütün ihraacat ve ithalat onlara mahkum olacak, istedikleri de bu. Böylece kendilerine göre hareket edecekler. Gümrük Kanunu uluslararası kanunlarla sabitli, bu da bağımlı olduğumuzu gösteriyor. Bunları görmek lazım, yasal anlamda mücadele ediyoruz. Biz kimsenin büyümesine karşı değiliz ama bizim endişemiz bazı gruplar tarafından yapı ele geçirilerek bir sektör yok edilecek" dedi.

'ANAYASAYA AYKIRI'

Hızlı kargo firmalarının sektöre zorluk çıkardığının altını çizen Başkan Dalay, "Hızlı kargo firmaları uluslararası acil eşyaların çok hızlı bir şekilde ulaşımını sağlamaktır. Ama son dönemlerde hızlı kurye firmaları bazı siyasi güçleri ve baskıları kullanarak gümrük müşavirlerinin görevini devralıyorlar. Kanunda kimin gümrük müşavirliği yapacağı açıkken kalkıp bir gruba bu yetkiyi veriyorlar. Bu da bir kanun ihlalidir aslında. Başlı başına anayasaya aykırı. Buradan ciddi bir iş kaybımız var" dedi.

'İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ'

Taşkın Dalay, gümrük idaresinin dış ticaretin olduğu her alanla, her yapıyla iletişim halinde olduklarını ifade etti. Dalay, "Bütün kamu kurumlarıyla işbirliği içerisindeyiz. Çünkü ortak noktada buluşturan Gümrük İdaresi okuyor. Alınacak izinler gibi bütün kurumlarla iletișimdeyiz. Çeşitli toplantılar da yapılıp bir araya geliniyor" dedi.

'CARİ AÇIĞI DENGELEMELİYİZ'

Türkiye'de gerçekleşen ihracat ve ithalatlara yönelik konușan Taşkın Dalay, "Tabii her yıl bir artış gösteriyor ihracat ve ithalatlar. Ama dikkat etmemiz gereken bir şey var. İhracatın sayısına baktığımız gibi ithalatın sayısına bakmalı ve o aradaki cari açığı dengelemeliyiz. Önemli olan ihracatta yüksek katma değerli ürünler üretmemiz. Burada yapılması gereken iki şey var. Birincisi sektörü hedefleyecek, ikincisi o sektörün hedef ülkelerini belirleyeceksiniz. Cari açıktaki dengeyi sağlamalısınız" dedi.

ATATÜRK'ÜN YOLUNDAN…

Dalay, "İhracat, İzmir'de otomotiv ve ilaç sektörü ile revaçta. Ama tarımı unutmamak gerek. Türkiye daha bunu bilmezken İzmir, Osmanlı zamanında ihracat yapan şehirdir. İncirden dünyada bu kalitede bir tek İzmir'de var ama bizim on tane olan ihracatçımız kendi aralarındaki rekabetten zararına mal satıyorlar. Elinde kalmasın diye. Rekabet tabii olacak ama bizim ihracatçımız öyle bir yapıyor ki ürünün değeri de düşüyor. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Tabii katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Bunu yapan insanlarımız var ama çoğaltılmalı. Bizim izleyeceğimiz yol bellidir: Atatürk ilke ve inkılapları" diye konuştu. n İZ GAZETE

DÜNYA GÜNLÜK KUTLAMA MESAJI

İzmir Gümrük Müşavirler Derneği, Dünya 26 Ocak Gümrük Günü dolayısı ile Cumhuriyet Meydanı’nda bir toplanma gerçekleştirmişti. Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ve İzmir Gümrük Müşavirler Derneği Başkanı Taşkın Dalay’ın Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başlayan ve Elazığ depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar anısına saygı duruşu ile devam eden törende Kınık, Dünya Gümrük Örgütünün 2020 yılı için belirlediği ‘İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler’ temasına değinmişti.

Editör: Haber Merkezi