Cengiz Aldemir/ANKARA- Ülkede artan şiddet olayları beraberinde bireysel silahlanma problemlerini de gündeme taşıdığını belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, silah temininin nasıl gerçekleştiğinin de bir başka tartışma konusu olduğunda söyledi.

2021'DE 2 BİN 145 KİŞİ ÖLDÜ 3 BİN 896 KİŞİ YARALANDI

Büyükşehirler başta olmak üzere ülkenin her yerinde onlarca şiddet olayı yaşandığını kaydeden CHP'li Serter, Umut Vakfı'nın verilerine dikkat çekerek, "Şiddet olaylarında kullanılan ateşli silahlar bireysel silahlanmanın geldiği korkutucu noktayı bizlere gösteriyor. Kontrolsüz bir şekilde artan silahlanmanın geldiği noktayı yansıtan bir diğer veri ise, Umut Vakfı'nın her yıl hazırladığı "Türkiye Silahlı Şiddet Raporu"na göre, 2021 yılında silahlı şiddet olayı sayısı 3 bin 801'dir. Bu olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 bin 145 olurken, 3 bin 896 kişinin de yaralandığı, 629'unun ise kesici aletler kullanıldığı belirtiliyor" dedi.

2021'DE 280 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Şiddet mağdurlarının başında kadınların geldiğini, her gün en az 2 kadının öldürüldüğü bilgisini de paylaşan CHP'li Serter, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2021 raporu verilerini paylaşarak, "2021 yılında 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 217 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen kadınlardan 143'ü ateşli silahlarla öldürüldü. Ülkemizde silaha ulaşmanın son derece kolay olması, şiddet vakalarında da ateşli silahların kullanılmasını arttırmaktadır. Bireysel silahlanma ve ateşli silahların şiddet olaylarında kullanılıyor olması hem insan hayatını ciddi anlamda tehlikeye sokmakta hem de toplumsal barışı da zedeleyici bir unsur haline gelmektedir" ifadelerini kullandı.

SİLAHLANMANIN NEDENLERİ ARAŞTIRILSIN

Umut Vakfı'nın Ağustos 2021 itibariyle paylaştığı verilere göre, Türkiye'de 4 milyon ruhsatlı, 20 milyondan fazla da ruhsatsız silah bulunduğu bilgisini aktaran Serter, konunun araştırılmasını isteyerek, "Bu bilgiler ışığında, bireysel silahlanmanın toplumsal etkilerinin araştırılması, ateşli silahlara ulaşımın zorlaştırılması noktasında alınması gereken önlemlerin ele alınması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi