ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE -  Mucize Doktor dizisinin 6 Şubat Perşembe akşamı yayınlanan bölümünde bir hastanın kök hücre bağışçısı olduğu sahneler içerdiği yanlış bilgilerle kamuoyunun vicdanını yaraladı. Yayınlanan diziye Kök hücre bağışında Türkiye’de dönüm noktası olan Öykü Arin’in annesi Eylem Şen Yazıcı, tepki gösterdi. Dizideki sahnelerde kök hücre bağışçısı olan karakterden aslında olması gerektiği gibi genel anestezi yapılmadan kök hücre alımı gerçekleşiyor. Bağışçı olan karakter, bağırışlar içinde canının yandığı canlandırılıyor ve kök hücre bağışının genel anestezi olmadan, acı içinde yapılan bir işlem olduğu anlatılıyor. Aslında gerçek esas alınarak canlandırılmayan sahneler, yurttaşları ettiği gibi başlattığı bağış kampanyası ile lösemi hastalarına umut olan Öykü Arin’in annesi Eylem Şen’i de rahatsız etti.

‘BÖYLE CEHALET OLMAZ’

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Eylem Şen Yazıcı, sahnelerin dramatize edilmek amacıyla baştan aşağı yanlış ve gerçeği yansıtmayan şekilde canlandırıldığının altını çizdi. Lösemi hastası 4 yaşındaki kızı Öykü Arin için Türkiye sınırlarını da aşan ‘Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası’ ile birçok lösemi hastasına umut olan bağış kampanyasını dostlarının desteğiyle düzenleyen Eylem Şen Yazıcı, dizideki hatalarla ilgili, “Milyonların izlediği bir dizide böyle önemli bir konuyu gündem ediyorsan, işini düzgün yapacaksın.” sözleriyle diziyi sert bil dille eleştirdi ve şöyle konuştu; “Öykü Arin’e %100 uyumlu bir donör bulamadığımız için ben ve babası kızımıza yarı uyumlu nakil verdik. İlik nakli iki türlü yapılıyor. Biri Aferez yoluyla ile koldan, diğeri ise kemikten alınıyor. Zaten yüzde 80’i koldan yapılıyor. Kök hücre naklinde genel anestezi alıyorsunuz ve uyanık olmuyorsunuz. Dizide, ilik almak için bir doktor hasta ile birlikte odaya giriyor. O odaya sağlık personeli dışında kimse giremez. Böyle bir cehalet olabilir mi? Bunu yapmaya hakları yok.”

YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR

Dizide bağış yapan kişinin uyanık olduğuna ve sürekli acı çektiğine dikkat çeken anne Yazıcı, dizinin ilik naklini son derece yanlış ve korkutucu bir uygulama olarak gösterilmesine tepkili. ‘Diziyi izleyince insanın tüyleri diken diken oluyor’ diyen anne kök hücre bağışında mutlaka genel anestezi yapıldığına dikkat çekerek, “Bağışçıdan ilik, bağırta bağırta alınmaz. Milyonlara dediler ki, ‘Böyle canınız acıya acıya ilik veriyorsunuz.’ Bu doğru değil. Genel anestezi oluyor ve hiçbir şey hissetmiyorsunuz. Ayıldıktan iki saat sonra kalkıp yürüdüm.” şeklinde konuştu.

Dizide, bağışçı olan karakterin kolundaki serum iğnesi kırılıyor ve kalp krizi geçiriyor. Yazıcı bu sahnelerin de şöyle bir mesaj verdiğinin altını çizdi, “Sen birine ilik vermek için o masaya yattığın zaman başına her han her şey gelebilir. O iğne bile kırılabilir ve o iğne senin ölümüne neden olabilir. Böyle korkunç bir mesaj olamaz.”

Dizideki sahneler sonucunda binlerce insanın bağışçı olmaktan vazgeçmiş olabileceğini dile getiren Yazıcı, “Biz bir yıldır bu ülkede insanlara ilik verirken kemiklerini kesmeyeceklerini, iğne korkusundan korkmamaları gerektiğini anlattık. Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası dostları anlattı, ben anlattım. Bu kabul edilebilir bir hata değil. Bu kadar basit değil.” dedi.

MUCİZE DOKTOR DİZİSİNDEKİ SAHNELER BİRÇOK YURTTAŞI DA RAHATSIZ ETTİ 

Yurttaşlar, sosyal medya hesaplarından diziye tepki göstererek diziyi şikayet edeceklerini duyurdu. Sahnelerin, kök hücre bağışı ile ilgili yanlışlarla dolu olduğuna dikkat çeken açıklamalarda şu ifadeler yer aldı;

  • Diziyi izleyince çok sinirlendim ve üzüldüm. Biz de bir yıldır kök hücre bekliyoruz, kampanyalar düzenledik. Bu sürede insanların bilgilenmesi için çok çaba fark ettik ama bunu görünce hepsi çöp oldu. Gerekli yerlere şikayetimi yaptım. Bende herkes şikayet etmeli. Birileri para kazanacak reyting yapacak diye o kadar insan canından oluyor, yazık.
  • Nasıl büyük bir hata, inanamıyorum. Düzeltilmesini talep ediyoruz. Bunca emeği dikkatsizlik yüzünden harcayamazsınız. İnsanların umutlarını baltalayamazsınız.
  • Zaten zar zor kök hücre bağışçısı bulunurken… Çok yazık. İlik bekleyen çocukların, insanların ahını alacakları.

Editör: Haber Merkezi