Geçtiğimiz yıl 31 Ağustos 2017 tarihinde hayata gözlerini yuman İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu Üyesi ve TRT İzmir Televizyonu yapımcı-yönetmeni İsmail Ragıp Geçmen'in anısına düzenlenen İsmail Ragıp Geçmen'in Gözünden Dünyanın Bütün Çocukları isimli fotoğraf sergisi, 11 Eylül 2018 Salı günü, saat 17.00'de Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde açılacak. Sergi, 14 Eylül'e dek açık kalacak. Serginin geliri hastanede tedavi gören çocuklar yararına kullanılacak.

İGC Başkanı Misket Dikmen, 11 Eylül’ün İsmail Ragıp Geçmen’in doğum günü olduğunu belirterek, “İsmail kendisini “sefil gezer-gezgin yazar” olarak tanımlardı. Sırt çantasını alır, gezilere çıkar, gezdiği yerleri fotoğraflar, yol hikayeleri yazardı. Böylelikle yaşadığı tüm güzellikleri bize de aktarırdı. Bu sergi ile İsmail Ragıp’ın doğum gününü kutlamak istedik” dedi.

Sergide yer alan eserler, Geçmen’in Vietnam’dan Peru’ya, Kenya’dan Meksika’ya dünyanın 86 farklı ülkesinde çektiği çocuk fotoğraflarından oluşuyor.

İSMAİL RAGIP GEÇMEN

İsmail Ragıp Geçmen, Devlet Demir Yolları’nda işçi olarak çalışan bir babanın 3 çocuğundan biri olarak 1966'da, Ankara'da doğdu. 1989 yılında Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Devlet Tiyatroları’nda figüran ve TRT Ankara Televizyonu’nda sözleşmeli Yönetmen Yardımcısı olarak çalıştı. Film dublajı ve dizi filmlerde oyunculuk yaptı. Ankara Çocuk Oyuncuları Topluluğu'nda (AÇOT) ve daha birçok başka özel tiyatroda çocuk oyunları oynadı ve yönetti.

Bir dönem TRT Haber Merkezi'nde muhabir olarak çalıştı. Çekiç Güç Harekatında, Türk Ordusuyla birlikte Irak'a giren ilk gazetecilerden oldu. Kısa bir süre Flash Tv’nin Ankara Program Müdürlüğü’nü yürüttü.

1996 yılında İzmir'e yerleşen Geçmen, sonrasında TRT İzmir Televizyon Müdürlüğü'nde Yapımcı - Yönetmen olarak görev yaptı.

Çok sayıda belgesel program hazırlayan İsmail Ragıp Geçmen, bu programlarıyla biri uluslararası olmak üzere (Avrupa Konseyi COPEAM 2003 Çevre Filmleri Yarışması Grand Prix/En İyi Film Ödülü) birçok da ödül kazandı.

işi hem de özel ilgi alanı olması nedeniyle Anadolu coğrafyasının en uzak ve gizli köşeleri olmak üzere Ortadoğu, Avrupa, Amerika, Afrika ve Uzakdoğu'da 80’den fazla ülkeyi gezdi.

Geçmen’in, Hınzır İçimden Sızıyor Haylaz Hindistan adlı, Hindistan yolculuğunu ironik bir dille anlatan bir de yayınlanmış kitabı bulunuyor.

Geçmen, İzmirli Gezginler Grubu’nun kurucusu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) ve Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün üyesiydi.

Editör: Haber Merkezi