Mustafa Dermanlı - Belgeselci, gazeteci ve videoaktivist Kazım Kızıl 17 Nisan’da İzmir – Bornova’da yapılan eylemde gözaltına alınmıştı. Yüksek Seçim Kurulu’nun referandumda aldığı kararı protesto eden ve seçimde ‘Hayır’ oylarının kazandığını savunan eylemcilerin yer aldığı eylemi görüntülerken gözaltına alınan Kızıl, beş gün gözaltında tutuldu. Kazım Kızıl gözaltı süresinin sona ermesinden sonra 21 Nisan’da da tutuklanarak Şakran Cezaevi’ne gönderildi.

Asya Yaşarikiz'in Kazım Kızıl röportajı: ‘İnsan haklarına ihtiyacımız var’

Yırca’da meydana gelen ve Kolin tarafından 6 bin ağacın kesildiği doğa katliamını, öncesi ve sonrasındaki kayıtlarla çekerek “Ölmez Ağaç” belgeselini hazırlayan gazeteci, Hopa, Tavas, Soma ve çevre mücadelesine dair birçok yerde çektiği kısa filmleri ve belgeselleriyle de tanınıyordu.

İLGİLİ HABER: Kazım Kızıl’ın avukatı: Keyfi ve orantısız bir uygulama

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi de olan Kazım Kızıl’ın tutuklanmasının ardından arkadaşları bir mektup yayınladılar. Change.Org sitesinde bir de imza kampanyası başlatan arkadaşlarının mektubu şöyle:

VİCDANIMIZ TUTUKLU!

“Çikolata kâğıdına dökülen kırıntıları karıncalara verip yemelerini izleyen insanı tutukladınız.”

17 Nisan 2017 tarihinde Bornova’da protesto eylemi yapıldı. Gazeteci/videoaktivist/belgeselci Kazım Kızıl, protesto eyleminde haber takibi yaparken, yirmi kişiyle birlikte gözaltına alındı.

Beş günlük gözaltı süresi sonunda (21 Nisan 2017) geç saatlerde, Kazım Kızıl ile birlikte yedi kişi tutuklanarak Şakran Cezaevi’ne gönderildi.

Kazım Kızıl video çekmesi engellenmek için tutsak alınmıştır. Gazetecilik suç değildir!

Bu tutsaklık bitecek ve Kazım video çekmeye devam edecektir.

Bugüne değin fotoğraf makinesi/ kamerasıyla haksızlığın olduğu her yerde; SOMA’da, YIRCA’da, HOPA’da, TAVAS’ta halkının yanında olan yönetmen Kazım Kızıl’ın kamerası, halkın gözü-kulağıdır!..

Kazım Kızıl vicdanımızdır!

Kazım Kızıl yalnız değildir!"

-Kazım Kızıl’ın Arkadaşları-

BirGün

Editör: Haber Merkezi