HALİDE DEMİR POLATLI / Gündeme tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması temennisiyle başlayan Nakçı, Umutoğulları ve Kartal, CHP Genel Başkan Yardımcısı olan İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın İzmir ziyaretine İl Başkanı Deniz Yücel yerine Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak’ı ziyaret etmesiyle başlayan tartışmalarla kent gündemine giriş yaptı.

NAKÇI: AK PARTİLİLER, ‘OH BE AZİZ’İN ADAMI KAZANDI, RAHATIZ ARTIK’ DEDİ

Üç gazeteci, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in örgütü tanımaması ve göreve geldiğinden bu yana basın yayın organlarının temsilci ve muhabirlerinin telefonuna dönmemesini eleştirdi.

Adem Nakçı, “CHP muhalefeti sadece kendilerine yönelik eleştirileri yanıtlıyor. Sadece savunma yaparsan daha az tekme yemeye çalışırsın. Biz sürekli eleştirdik, yanlış yapıyorsunuz dedik. Utku Gümrükçü’nün kongresini izliyoruz. Bu Utku kazanırsa bizim üç kat daha fazla çalışmamız lazım dedi AK Partililer. Kongre bitti, oh be Aziz’in adamı kazandı, rahatız dediler” dedi.

UMUTOĞULLARI: SENİN RAKİPLERİN BU KADAR TECRÜBELİ İKEN…

Gazeteci Mithat Umutoğulları, İYİ Parti, AKP ve MHP il başkanlarının deneyimli insanlar olmasına karşın genç olduğu iddiasıyla il başkanı olan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in medya organlarını kullanamadığını belirterek şunları söyledi:

“İYİ Parti İl Başkanı deneyimli. AKP eski başkanını getirdi tekrar. Necat Karataş’ın 3’üncü dönemi. Senin rakiplerin bu kadar tecrübeli iken sen genç diye tutturdun. Genç dediğin adam örgütün yapısını bilmiyor, ilçe başkanlıklarında görev almamış. İyi niyetli, iyi insan olabilir o başka. AKP İzmir İl Başkanı cumartesi hemen medyayı topladı. Telefonum 24 saat açık, ulaşabilirsiniz dedi. CHP İl Başkanısın. Sen iddialı bir adamsın. Sana bir fırsat vermişler.”

Programda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na muhalif yapısıyla bilinen Tuncay Özkan’ın kendisini destekleyen ilçe başkanları ziyaretiyle İzmir programı yapmasının yanlış bir hamle olduğunu belirtti.

UMUTOĞULLARI: BEŞ KİŞİYLE Mİ YOL ALACAKSIN? BUNLAR ZATEN SENİN YANINDA

Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları,  “Şu an statü olarak genel başkan yardımcısı Tuncay Özkan. Özkan o defterleri kapatacak. Ben olsam Karabağlar, Bornova, Buca ile başlardım. Özkan arasa Karabağlar İlçe Başkanını, gelme mi diyecek? Erdal Aksünger, Zeynep Altıok, Kamil Okyay Sındır olsam büyükşehir belediye başkanı örgütü dizayn etmeye kalksa, açarım sen kimsin derim. İstifa ederim, kahraman olurum. Bu örgüt dizayn edilirken neredeydin sen? Seni bir ilçe başkanı takar mı? Nerede şimdi genel sekreter, gitti. Tuncay Özkan, Aziz Kocaoğlu ya da diğerleri, Yüksel ve Kocaoğlu yapısının dar yapı olduğunu herkes biliyor. Zaten büyütemedikleri için karşılarında muhalefet var. Madem sen geldin Tuncay Özkan. Sen sadece birkaç ilçeyi yanına alarak mı, beş kişiyle mi yol alacaksın? Bunlar zaten senin yanında. Bu ayrışmayı kaldır” değerlendirmesini yaptı.

NAKÇI: İL BAŞKANI GENEL MERKEZ BAŞKANINA TALİMAT VERMEZ

Gazeteci Adem Nakçı, Özkan’ın kendisine destek veren delegasyonun olduğu ilçelerle başlamasının doğal olduğunu kaydederek, “Yanlış hamle diye bakmıyorum. Tuncay Özkan İzmir’de siyaset yaptığından beri bu dört ilçeyle siyaset yapmıyor mu? Onu o koltuğa taşıyan, listede olmamasına rağmen oy veren, bu ilçeden gelen delegasyon. Karşıyaka ve diğer ilçeler var. İlk teşekkürü kime edeceksin, yoldaşın olana. Bu konuyla ilgili adamın açıklaması var zaten. Konak İlçe Başkanının da. Benim yanımda il başkanını aradı. Programıma bakayım döneyim diyor Deniz Yücel. Sonra dönmüyor. Adam nezaketen arıyor. İl başkanı parti hiyerarşisini bilmiyor. Genel merkez başkanına talimat vermez il başkanı. Genel başkan yardımcısı il başkanına talimat verir” eleştirisini yaptı.

KARTAL: CHP’Lİ YÖNETİCİLER İZMİR’DE  BEKLENTİLERİN ALTINDA BİR PERFORMANS SERGİLİYOR

İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, İzmir’i yöneten CHP’li yöneticilerin iç çekişme ve tartışmalarla zaman yitirdiğini ve vatandaşların beklentilerini karşılayamadığını söyledi:

“İnsanların gözü İzmir’de. İzmir’i CHP yönetiyor. Ama temel konularda CHP kendisiyle kör dövüşü yapar pozisyonda. Beklentilerin altında bir performans sergiliyor. İzmir tramvayı konuşuyor. Artı parayı konuşuyor. Kentsel dönüşümü, işsizliği, savaşı, memleketin halini konuşuyor. Ama CHP’li yöneticiler birbirleriyle tartışıyor. CHP var CHP var. Beş çeşit CHP var. Belki on çeşit. Kısmen CHP yöneticileri hesap ve plan yapıyor ama politika yapmıyor. İnsanların beklentisi politika yapılması yönünde. Futbol iyi futbolcu ile oynanır. CHP İzmir’in problemi de maalesef likayatla değil de kliklerle hareket ettiği için vatandaşın beklentilerini karşılayamaz hale gelmesi.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Ümit Kartal: Tutuklu olan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını diliyorum.  3 gün gözaltında kaldım. Yüzün üzerinde gazeteci tutuklu. Hicap duyarım uzun uzun konuşmak için. İzmir’de yerel bir gazeteye kadar vardı ise gözaltı ve tutuklamalar, ne kadar tehlikeli bir duruma geldiğimiz ortada. Gözaltında sorulan tek şey yaptığım bir haberdi. Dayanışma gösteren herkese teşekkür ediyorum. 3-4 gün içinde serbest bırakılmamıza neden oldu.

Mithat Umutoğullar: Cumhurbaşkanı okuduğu şiir yüzünden cezaevinde kalmıştı ama. Umarım Türkiye bundan 15 yıl önceki ifade özgürlüğü kapsamındaki bir memleket haline döner. Kendi meslektaşlarımıza sahip çıkmayacak da kime sahip çıkacağız.

Adem Nakçı: Temenniden öte gitmiyor. 15 güne bir haftada bire düştü. Kötü bir basın yasası var. Dünyanın bizi en çok eleştirdiği konuların başında bu geliyor. Üzücü.

Mithat Umutoğulları: Tuncay Özkan hafta sonu kente geldi. Ziyaretleri oldu ilçe örgütlerine. Tartışmalı bir ziyaret oldu. Son iki kongrede birlikte hareket eden Konak, Bayraklı, Çeşme gibi ilçeleri ziyaret etmesi. İzmir CHP’dir CHP kalacak açıklaması manidar. Özkan’ın son üç dört ilçeye, Kocaoğlu’na muhalif yapıyı ziyaret etmesi, yanlış bence.

Adem Nakçı: Yanlış hamle diye bakmıyorum. Tuncay Özkan İzmir’de siyaset yaptığından beri bu dört ilçeyle siyaset yapmıyor mu? Onu o koltuğa taşıyan, listede olmamasına rağmen oy veren, bu ilçeden gelen delegasyon. Karşıyaka ve diğer ilçeler var. İlk teşekkürü kime edeceksin, yoldaşın olana. Bu konuyla ilgili adamın açıklaması var zaten. Konak İlçe Başkanının da. Benim yanımda il başkanını aradı. Programıma bakayım dönüyor diyor Deniz Yücel. Sonra dönmüyor. Adam nezaketen arıyor. İl başkanı parti hiyerarşisini bilmiyor. Genel merkez başkanına talimat vermez il başkanı. Genel başkan yardımcısı il başkanına talimat verir.

Mithat Umutoğulları: Şu an statü olarak genel başkan yardımcısı Tuncay Özkan. Özkan o defterleri kapatacak. Ben olsam Karabağlar, Bornova, Buca ile başlardım. Özkan arasa Karabağlar İlçe Başkanını, gelme mi diyecek?

Adem Nakçı: Deniz Yücel ulufe mi dağıttı? İsyan ettiler. Bu kent bıçakla kesilmiş gibi iki parça mı şu an?

Mithat Umutoğulları: Erdal Aksünger, Zeynep Altınok, Kamil Okyay Sındır olsam büyükşehir belediye başkanı örgütü dizayn etmeye kalksa, açarım sen kimsin derim. İstifa ederim, kahraman olurum. Bu örgüt dizayn edilirken neredeydin sen? Seni bir ilçe başkanı takar mı? Nerede şimdi genel sekreter, gitti. Tuncay Özkan, Aziz Kocaoğlu ya da diğerleri, Yüksel ve Kocaoğlu yapısının dar yapı olduğunu herkes biliyor. Zaten büyütemedikleri için karşılarında muhalefet var. Madem sen geldin Tuncay Özkan. Sen sadece birkaç ilçeyi yanına alarak mı, beş kişiyle mi yol alacaksın? Bunlar zaten senin yanında. Bu ayrışmayı kaldır.

Ümit Kartal: Yücel Özen’in gündeme taşıdığı neden il başkanından ziyaretlere başlamadı tartışmasında, Orkun Kalonya ve Mehmet Şakir Başak, il başkanlığı ziyareti hamlesinden sonuç alamadıklarını açıkladılar. Genel başkan arasaydı yoğunum mu diyecekti Deniz Yücel. İzmir’de iktidar olan partinin lideri apolitik bir giriş yaptı. Camide imamın gündemine kadar.

Adem Nakçı: Zaman kazanmak için böyle yapmış Yücel. Aziz Kocaoğlu’nu arayıp sormak için. Cami imamı hakkında yazılı metin gönderiyorsun. Açıklama yok.

Mithat Umutoğulları: İl başkanı soruna hakim olacak. İki tane şık var; ya belediye başkanı yanlış yapıyor, çağırıp konuşacak ve sorunu çözeceksin. Ya da doğru yapıyor, sahip çıkacaksın. Büyükşehir belediye başkanı bu sorun Bayraklı Belediyesi’nindir. Danıştay kuramazsın diyor. Yer bulamıyor, yok. Bornova yok diyor. Ne yapacak adam? Nereye kuracak abi? Pazar yeri sorunu bir ilçe başkanının kucağına atılması mevzu değil. İl başkanı, milletvekili devreye girer. Musa Çam, Ali Yiğit, Tacettin Bayır’ın devreye girmesi önemli. Onun dışında herkes ölü taklidi yapıyor.

Adem Nakçı: Sen genel başkana küfür edene bir şey diyemiyorsun. İZBAN krizi var. İZBAN krizini AKP tokatlaya tokatlaya bir hal etti. İZBAN’ın genel müdürü TCDD müdürü. Onların temsilcisi.

Mithat Umutoğulları: Selçuk’taki törende Aziz Bey misafir gibi. Oturtmadılar, yuhladılar, gönderdiler. Yatırımlardan bahsedince hükümet projesi, değilse biz bilmiyoruz. Bu kentte her şey politik malzeme haline gelmiş. Keşke Tuncay Özkan onu desteklemeyen yerlere gitseydi önce.

Adem Nakçı: Deniz Yücel’i bu yapı getirmişse Karabağlar’ı da Bornova’yı da bu yapı getirdi. Selçuk İlçe Başkanını aradı diyelim, yoğunum dedi. Bu durum daha vahamet oluşturmaz mı? Yansıması daha büyük olur. Müzmin muhalif Yücel Özen yazınca ortaya çıktı. Genel başkan yardımcısı olacağım, geleceğim, meşgulüz gelme demesi rencide eder.

Mithat Umutoğulları: 2019 önemli diyorlar, kendi içlerindeki çekişmeler ortada. Parti içi yarıştalar.

Adem Nakçı: CHP CHP’ye karşı. Adamlar birbirlerini dövmekten, bıçaklamaktan bir şey yapamıyor.

Ümit Kartal: İnsanların gözü İzmir’de. İzmir’i CHP yönetiyor. Ama temel konularda CHP kendisiyle kör dövüşü yapar pozisyonda. Beklentilerin altında bir performans sergiliyor. İzmir tramvayı konuşuyor. Artı parayı konuşuyor. Kentsel dönüşümü, işsizliği, savaşı, memleketin halini konuşuyor. Ama CHP’li yöneticiler birbirleriyle tartışıyor. CHP var CHP var. Beş çeşit CHP var. Belki on çeşit. Kısmen CHP yöneticileri hesap ve plan yapıyor ama politika yapmıyor. İnsanların beklentisi politika yapılması yönünde. Futbol iyi futbolcu ile oynanır. CHP İzmir’in problemi de maalesef likayatla değil de kliklerle hareket ettiği için vatandaşın beklentilerini karşılayamaz hale gelmesi.

Adem Nakçı: CHP muhalefeti sadece kendilerine yönelik eleştirileri yanıtlıyor. Sadece savunma yaparsan daha az tekme yemeye çalışırsın. Biz sürekli eleştirdik, yanlış yapıyorsunuz dedik. Utku Gümrükçü’nün kongresini izliyoruz. Bu Utku kazanırsa bizim üç kat daha fazla çalışmamız lazım dedi AKP'liler. Kongre bitti, oh be Aziz’in adamı kazandı, rahatız dediler.

Mithat Umutoğulları: İYİ Parti İl Başkanı deneyimli. AKP eski başkanını getirdi tekrar. Necat Karataş’ın 3’üncü dönemi. Senin rakiplerin bu kadar tecrübeli iken sen genç diye tutturdun. Genç dediğin adam örgütün yapısını bilmiyor, ilçe başkanlıklarında görev almamış. İyi niyetli, iyi insan olabilir o başka. AKP İzmir İl Başkanı cumartesi hemen medyayı topladı. Telefonum 24 saat açık, ulaşabilirsiniz dedi. CHP İl Başkanısın. Sen iddialı bir adamsın. Sana bir fırsat vermişler.

Ümit Kartal: Bize de tarafgir davrandığımız eleştirisi geldi. Utku Gümrükçü dört tane basın toplantısı düzenledi. Gazeteleri ziyaret etti. Bunların yarısını haberleştirsen. Gümrükçü’nün durduğu yerde durmuyorum politik olarak. Böyle yaklaştığı için olumlu. Deniz Yücel zor zamanlardan geçeceğiz. Yandaş medya CHP’ye çok sert yaklaşacak. Daha ağır şeyler de yaşayacağız. Kendini ifade edebileceği basın yayın organlarına konuşabilir. Ulaşmak için inanılmaz bir gayret gösterdik kendisine. Bizim çabamıza karşılık bulamadık. Kendisi zaten çaba göstermiyor.

Adem Nakçı: Aradım 22.40’ta. Aydın Şengül telefonu açtı. Samimiyetini sunarak açıyor telefonu. Deniz Yücel’i dört defa aradım. Sabah öğlen gün içinde. Bakmadın. Dönersin sonra, beni aramışsın diye. Bazen Aydın Şengül açmıyor, danışmanı açıyor, sonra geri dönüyor adam. MHP bile geri dönüş yapıyor basına. Yıldırım Ulupınar aradığında açıyor.

Adem Nakçı: Biz Deniz Yücel şöyle böyle demiyoruz ki. Camide vaaz veren bir imamın sana söylediği laf geliyor. Sen saatler sonra yazılı açıklama yapıyorsun. Çıkacaksın elini masaya vuracaksın. Valiliğe mi bağlı burası. Sayın vali kimdi, ne hakla, ne cüretle yaptı diyeceksin. Bir tane muhtar bir rivayeti söylüyor. Bu ülkenin kurucu lideri hakkında konuşuyor. Senin susma hakkın yok orada. Bayır bekleyelim olgunlaşacak diyor. Armut değil ki. Madem işini yapacaksın, oturmayacaksın o koltukta, müvekkilimle görüşmem var diyor adam. Sen savunmaya geçersen, millet gelir vurur.

Mithat Umutoğulları: Narlıdere, Balçova, Menemen, Bayraklı’da politik başkanlar var. Güzelbahçe gibi. Eğer senin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanın partizanlık yapmıyorsa partinin işi zaten zor. Kenan Çakar’ın eşini daire başkanı yaparsan. AKP’den gelmiş, grup sözcüsü Kenan Çakar. Genel sekterinden tut sekreterine kadar kendi partilisini yerleştiriyor Ankara’da hükümet. Birçok CHP’li belediyede de AK Partili belediye meclis üyelerinin işleri CHP’lilerden daha hızlı yürüyor. Karşı partinin işini yaparsan sen burada örgütlenemezsin bence. Adalet Yürüyüşü’nde en etkili belediyelere var. İzmir var mı içinde. Yok. koskoca İzmir Büyükşehir Belediyesi, Adalet Yürüyüşü’nde birçok ilden büyük ilçe başkanların var, yürüyüşte nerde, yok. Alternatif yürüyüş yaptırdı İzmir’de. Bu kadar parti içinde kendi ağırlığını hissettirmek için çalışıyorsun genel merkeze karşı. CHP’nin inanılmaz bir organizasyon gücü var. Politik donanımları var. Ekonomik olarak güçleri var. Çok zeki insan da var içinde. Sen bunu neye kurban ediyorsun? Delege seçimlerinden başlayan bir planlama yapıyorsun. Bu organizasyon gücünü neden partisini iktidar yapmak için kullanmıyor. Medyayı bu kadar kötü kullanan başka belediye olamaz.

EGEPOSTASI

Editör: Haber Merkezi