TUGAY CAN / İZGAZETE - Yapılan paylaşımlarda zor günlerden geçen Türkiye basınının, daha özgür günlere kavuşması temenni edilirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Zeynep Altıok ise “#10OcakÇalışanGazetecilerGünü'nü #kutlamıyoruz..!” paylaşımıyla dikkat çekti.

İzmir’in öne çıkan siyasi figürlerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü paylaşımları şu şekilde;

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 155. sıradayız... Son 12 yılda 56 sıra geriledik... Ve Bugün #10OcakÇalışanGazetecilerGünü... O zaman!.. Özgürlüğü elinden alınan, baskılara boyun eğmeyen, kalemini satmayan basın emekçilerimizin günü kutlu olsun...”

ALTIOK: TEK TİP GAZETECİ OLMAYACAĞIZ

En dikkat çekici paylaşım CHP Genel Başkan yardımcısı Zeynep Altıok’tan geldi. Altıok; ‘Tek tip gazeteci olmayacağız.’ başlığı altında, tutuklu durumda bulunan gazeteciler Nedim Türfent, Zehra Doğan, Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Akın Atalay’ın savunmalarını paylaştığı görsele ek olarak “#10OcakÇalışanGazetecilerGünü'nü #kutlamıyoruz..!” ifadelerine yer vererek dikkat çekti.

Altıok ayrıca Erdoğan’ın uçağında yer alan gazetecileri paylaştığı görselle birlikte, “Akp döneminde; Dünyadaki tutuklu gazetecilerin yarısı Türkiye'de 4 gazeteciden 1'inin sarı basın kartı iptal edildi 3 gazeteciden 1'i işsiz kaldı. Basın özgürlüğünde 180 ülke içerisinde 155’inci sıradayız. #10OcakÇalışanGazetecilerGünü'nde sadece bunlar kaldı... #Kutlamıyoruz !” ifadeleriyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün en dikkat çeken paylaşımına imza attı.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “#10OcakÇalışanGazetecilerGünü Gücünü toplumdan alarak tarafsız ve objektif yayın politikası izleyip, görevlerini zor şartlar altında ve fedekarlıkla sürdüren demokrasinin vazgeçilmez unsuru basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlarım.” dedi. Ayrıca bir diğer CHP İzmir milletvekili Musa Çam da bir fotoğraf paylaşarak, 'Demokrasiye, çağdaşlığa, laikliğe ve tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetine olan samimi bağlılıklarıyla bizlerin doğru haber alabilmesi için çalışan basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun' dedi.

Bir dönem gazetecilik de yapan CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay ise “Türkiye gerçeği: Doğruları yazarsa hapse girmeyi göze almak #GazetecininGörevidir.” ifadelerine yer verdi.

Eski İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve CHP İzmir milletvekili Atila Sertel ise dikkat çekici paylaşımlardan bir tanesine imza attı. Sertel, “10 Ocak bizim için bayram olmaktan çıkalı çok oldu. 10 Ocak Gazeteciler için mücadele günüdür. Mücadelemiz kutlu olsun.” diye paylaşımda bulundu.

CHP İzmir milletvekili Murat Bakan ise yayınladığı mesajda, "Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke içerisinde 155’inci sırada... Son 10 yılda 10 bine yakın gazeteci sektör dışına itildi.178 basın kuruluşu kapatıldı. Kapatılmayanların kadroları tasfiye edildi. Onbinlerce gazeteci işsiz kaldı. Medyanın kontrol ve otokontrol altında olduğu, gazetecilerin tutuklandığı OHAL Türkiyesinde meslek onurunu koruyarak gerçeğin ve hakikatin peşinden koşan tüm basın emekçilerinin gününü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Basın Özgürse Toplum Özgürdür.#10OcakÇalışanGazetecilerGünü”, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla “#10OcakÇalışanGazetecilerGünü’nde; basın emekçilerimizin özgürce işlerini yapabildiği ortamın bir an önce sağlanmasını dilerim. Halkımızın “Haber Alma Hakkı” adına büyük fedakarlıklarla doğru ve tarafsız yayın yapmak için çaba harcayan gazetecilerimizin her zaman yanındayız.” dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Her şeye rağmen umudumuzu ve içimizdeki mücadele ateşini koruyarak, çalışan-çalışamayan, özgür ya da mahkum tüm gazetecilerimizin #10OcakÇalışanGazetecilerGünü'nü kutluyor, tüm kalemlerin özgür, yeniden halkın ve vicdanın sesi olacağı günlere ulaşmayı diliyorum.” paylaşımlarında bulundu. 

'HABER ALA HAKKINI KAYBEDEN BİZLERİN KUTLAMA YAPMASI ÇOK ZOR'

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in twitter’dan yaptığı uzun paylaşım dikkat çekti. Soyer paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Değerli Basın Mensupları, Bu yılda son yıllarda olduğu gibi gazetecilerin yüzlercesinin işsiz bırakıldığı, cezaevlerinde mahkûm edildiği bir Türkiye’nin karanlığında 10 Ocak’a giriyoruz. Şartlar böyle olunca çalışan gazetecilerin ve haber alma hakkını kaybeden bizlerin bayram kutlaması ne yazık ki çok zor! Geçtiğimiz yıllardaki gibi yine öncelikli olarak gazetecilere özgürlük, baskı ve tüm engellerin kalkmasını diliyorum. İşsiz kalan basın emekçilerinin yeniden evlerine ekmek götürebildiklerini, onurla mesleklerini yapabildiklerini, işsiz kalma ya da içeri atılma tehdidi yaşamadan özgürce yazabildiklerini görmeyi ve bu cennet ülkenin daha büyük bir cehenneme dönüşmeden en kısa sürede yeniden barışın, kardeşliğin ve özgürlüğün hüküm sürdüğü bir ülkeye dönüşmesini umut ediyorum. Tüm tutuklu gazetecilerin tutukluluk hallerinin en kısa zamanda son bulması arzusuyla, onurlu ve zorlu görevinizde kolaylıklar ve başarılar diliyor, her daim yanınızda ve destek olmaya hazır olduğumuzu bilmenizi rica ediyorum. Saygılarımla…”

Editör: Haber Merkezi