İZ GAZETE - Gazetemiz yazarlarından M. Ayhan Kara için düzenlenecek olan '30 yıldır Yazı-Yorum' adlı etkinlik, 17 Kasım Cuma günü saat 18'de Türkan Saylan Kültür Merkezi Nevzat Benol Salonu'nda gerçekleşecek.

Gazeteciliğin masaya yatırılacağı etkinliğin sunumunu TRT Kent Radyo programcısı Semra İğtaç, moderatörlüğünü ise gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal yapacak.  İz Gazete ve Oda TV ortak imzasıyla düzenlenecek olan etkinliğin açılış konuşmasını ise Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yapacak. Etkinliğin panel bölümünde ise Oda Tv haber müdürü Barış Terkoğlu, Cumhuriyet Gazetesi eski Ege bölge temsilcisi Serdar Kızık ve CHP İzmir Milletvekilleri Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay birer konuşma yapacak. Muzaffer Ayhan Kara'nın 30 yıllık yazım hayatının da konuşulacağı etkinlikte ayrıca Kara'nın yazılarından oluşan bir sergi olacak.

MUZAFFER AYHAN KARA KİMDİR?

Doğduğu 1958’den 2016’ya kadar İstanbul’da yaşadı.  2016’dan bu yana artık İzmir’de yaşıyor.

Şişli Çağlayan İlkokulu, Şişli Çağlayan Ortaokulu, Şişli 50. Yıl Çağlayan Lisesi (1976) sonrasında 1983’te de 1977’de girdiği Şişli Siyasal’ı bitirdi. M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Dış Politikası-Uluslararası İlişkiler-Sosyoloji alanlarını kapsayan yüksek lisans dersleri aldı.

Yazı hayatına legal olarak 1987’de Gün ve Alınteri zemininde başladı. Güneş (telifli), Radikal (telifli), Cumhuriyet(maaşlı), Yurt (maaşlı) gibi gazetelerde gözüktü. 2006-2009 arasında İlhan Selçuk tarafından Cumhuriyet’e alındı. Cumhuriyet Kitapları’nın editörlüğünü yaptı, aynı zamanda gazetede ve eklerinde yazdı. 2012’den bu yana ise Odatv’nin sürekli yazarları arasındadır. Bu arada bir süredir İzmir gündemiyle ilgili olarak Odatv’nin yanında İz Gazete'de yazmaktadır. 

Ulusal gazetelerin yanında 2000’li yıllarda Jeopolitik, Ulus, Gazete Kadıköy, Trilye gibi periyodiklerde -gazete ve dergilerde de- uzun süreli olarak dış politika ve strateji, politik aktüalite yanında edebiyat alanında eleştiri ve denemeler kaleme aldı. 2006-2009 arasında Radyo Barış’ta Kitap Kurdu adlı programı hazırladı ve sundu.

Cumhuriyet serüveni öncesinde bir süre de Kırmızı, Siyah-Beyaz gibi bazı bilindik yayınevlerinin serbest zamanlı editörlüğünü üstlendi ve çok sayıda kitabı okura kazandırdı.

1999-2009 arasında kitaplar da kaleme aldı: Yeni Tip Müdahale ve Ordunun Restorasyon İstemi, TBMM Dışındaki CHP, 18 Nisan 1999 Seçimleri-Panorama, Kuruçay’dan Şişli’ye (demografik monografi), Yön’ün Devrimi Devrim’in Yönü, Türk Siyasal Yaşamında Koalisyon, Atatürk’ün Yarbayı (Talat Turhan Portresi), Yalnız ve Güzel Ülkem.

Şişli CHP İlçe Başkanlığı’ndan Belediye Başkan Aday Adaylığı önerisi alınca 2009’da Cumhuriyet gazetesinden ayrıldı. Dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından başka bir adayın tercih edilmesi üzerine CHP’ye başka bir katkıda bulunmak üzere aldığı daveti değerlendirdi. Eş zamanlı olarak Silivri ve Antalya Kepez’de seçim komitesinde yer alarak yerel seçim kampanyasının siyasi içerik sorumluluğunu yürüttü ve tüm metinleri kaleme aldı. Silivri ve Kepez’deki başarı sonucu Antalya Büyükşehir ile Döşemealtı’nın AKP’den CHP’ye geçmesine katkıda bulundu.

2011 başlarında CHP Genel Başkan Yardımcısı E. Büyükelçi Osman Korutürk’ün daveti üzerine siyasi danışmanlığını üstlendi. 7 Haziran 2015 seçimlerine kadar resmen de TBMM Danışmanı oldu. Bu sürede Korutürk’ün kendi alanındaki çalışmalarıyla ilgili olarak her yıl bir kitap olmak üzere beş kitabı ve iki broşürü yayına hazırladı, editörlüğünü üstlendi.

Halen Güzelyalı’dan CHP Konak İlçe Delegesi ve CHP İzmir BYKP üyesidir. 16 Nisan referandumunda üç partiliyle birlikte CHP İl Başkanlığı’nca kurulan İzmir Demokrasi Evi’nin sorumluları arasında yer aldı.  

2012-2015 arasında 68’liler Birliği Vakfı YK Üyeliğini yürüttü, halihazırda 2006’da alındığı Danışma Kurulu Üyesidir. CHP için beyin fırtınası amacıyla oluşturulan Hisar Toplantıları’na katıldı ve sonra dönüştüğü Toplumcu Düşünce Enstitüsü’nün  (TDE) Başkan Yardımcısıdır. İzmir Düşünce Topluluğu’nda  da (İDT) yer almaktadır. Orta derecede İngilizce bilmektedir.

Editör: Haber Merkezi