İZ GAZETE - Ziyaret sırasında Türkiye'deki gazetecilik mesleğinin sorunlarına değinen Durmuş, ‘Gazete de gazeteci de ancak sendika ile gücünü ve geleceğini koruma altına alabilir.’ dedi.

Her ilde olduğu gibi İzmir’de de sendikalı gazeteci sayısının azlığını dile getiren Durmuş, “Türkiye’de basın özgürlüğü yok denilecek noktada. Bu durum gazetecilerin örgütsüz olmasından da kaynaklıyor. İzmir de gazeteci sayısının çok olduğu kentlerden bir tanesi. Ancak sendikalılaşma oranı burada da çok düşük. Biz sendika olarak İzmir’de bir çalışma başlattık. Aynı zamanda Gazeteciler Cemiyeti’nin gazetesi olan 9 Eylül Gazetesi’nde toplu iş sözleşmesi imzaladık geçtiğimiz yıl. Çalışmalarımız devam ediyor, İzmir’de bütün gazetecileri sendikalı yapmak gibi bir hedefimiz var, tüm Türkiye’de olduğu gibi. Gazetecilerin iş, gelecek ve haber güvenceleri ancak sendikal örgütlenme ile mümkün olur. Sizler de yeni yola çıkmış bir gazete olarak sendikamızın çalışmalarına destek vermenizi ve sendikanın burada, İzmir’de duyurulmasına katkı sunmanızı bekliyoruz, rica ediyoruz. Gazete de gazeteci de ancak sendika ile gücünü ve geleceğini koruma altına alabilir.” ifadelerini kullandı.

SENDİKAYA EDEVLET ÜZERİNDEN ÜYE OLUNABİLİR

Toplu iş sözleşmesi imzalanmadan hiçbir üyeden aidat alınmadığını ve sendikaya üye olmanın basit bir şekilde yapılabildiğini söyleyen Durmuş, “Gazeteciler internetten edevlet şifreleri ile birlikte üye olabilirler. Üyelikleri de gizli kalır. TİS olana kadar hiçbir gazeteciden aidat kesintisi alınmaz. Ancak TİS imzalandıktan sonra, hakları kazanıldıktan sonra aidat kesintisi başlar. Gazeteci arkadaşlarımız üye olurken aidat kesilecek mi diye bir kaygıya düşmelerine gerek yoktur. Matbaa çalışanları, program yazılımcıları, yayınevleri çalışanları bunların tamamı sendikamıza üye olabiliyorlar. Gazeteyi düşünürken matbaayı da düşünmek gerekiyor. Çünkü birbirini tamamlayan işler bunlar. Gazeteciler ve matbaa çalışanları birlikte güçlü olurlar. Her iki tarafında örgütlü olduğu bir ortamda haklarını daha iyi bir noktaya taşıyabilirler. Bu yüzden matbaa çalışanlarına da sendikamıza üye olma davetinde bulunuyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi