İz Gazete – Emek ve Demokrasi güçlerinin çağrısı ile Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan yüzlerce İzmirli ‘Özgür Basın Susturulamaz’ dedi.

Çeşitli sendika, dernek, oda ve siyasi partilere üye yüzlerce vatandaş ellerinde Cumhuriyet, Evrensel, BirGün ve Gündem gazeteleri ile gazetelere yönelik baskıları protesto etti. Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyona tepki gösteren vatandaşlar ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ sloganını attı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan TMMOB İKK Sözcüsü Melih Yalçın, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin üzerinden üç buçuk ay geçtiğini hatırlatarak, "O gün darbecilerin başarılı olması halinde atılması muhtemel olan neredeyse tüm adımlar bizzat hükümet tarafından atılmaktadır. Yıllardır hayalini kurduğu tek adama dayalı faşizan iktidarının inşası için darbe girişimini fırsata çeviren AKP,  iktidarına biat etmeyen, demokrasi, barış ve özgürlük talep eden tüm kesimleri hedef alan saldırılarına her gün bir yenisini eklemektedir” şeklinde konuştu.

‘GEÇİT YOK’ DEMEZSEK

Cumhuriyet gazetesine yönelik baskıları eleştiren Yalçın açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Gazeteye yönelik suçlama iki ayrı örgütün propagandasını yapmak olsa da biliyoruz ki, cihatçılara silah taşıyan MİT TIR’larını ortaya çıkan haberde olduğu gibi, esas baskın ve gözaltı nedeni iktidarın kirli işlerinin basın yoluyla kitlelere teşhiri ve iktidar yanlısı bir yayın çizgisinin tercih edilmemesidir. Dün IMC TV’yi, Dicle Haber Ajansı’nı ve birçok muhalif haber kaynağını, bugün Cumhuriyet’i hedef alan bu saldırıların yarın Evrensel, Birgün gibi yine emek ve demokrasiden yana bir çizgide gazetecilik yapanları hedef alması hiç de uzak bir olasılık değildir. Özelde basın özgürlüğüne, genel olarak ise tüm özgürlüklere yönelik bu saldırganlığa karşı bir arada durarak ‘geçit yok’ demezsek, yarın saldırıların dozunun hangi aşamaya varacağını kestirmemiz bile imkânsızdır.”

BARIŞ TEHDİT EDİLİYOR

Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanarak belediyeye kayyum atanmış olmasını da eleştiren Yalçın, “Seçim yoluyla ele geçiremediği belediyeleri darbe hukukuyla gasp etme yolunu seçen siyasi iktidar, Kışanak ve Anlı’yı tutuklayarak Kürt sorununda demokratik, barışçıl çözüm seçeneğinden ne kadar uzak olduğunu göstermiştir. Yüz binlerce insanı temsil eden Kışanak ve Anlı ile birlikte esir alınan, tehdit edilen, ülkenin barış umududur.”dedi.

KOMÜNİST BAŞKAN DA KATILDI

Açıklamaya CHP, HDP başta olmak üzere birçok siyasi partinin temsilcisinin yanı sıra kamuoyunda ‘Komünist Başkan’ olarak da tanınan Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nin Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da katıldı. Maçoğlu’nun alanda olduğunun kürsüden ilan edilmesi üzerine İzmirliler başkanı alkışlarken, eylem sonrasında onlarca kişi ‘Komünist Başkan’la fotoğraf çekindi.

 

 

Editör: Haber Merkezi