YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - İzmir’in toplumsal değerlerine güncel bir hafıza olmak ve bu değerlerin tekrar tekrar altının çizilmesine vesile olmak için geçen yıl başlattığımız ödül törenimize bu yıl da devam ettik. Ödüle layık görülenler, hem gazetemize kutlama mesajlarını hem de ödüle dair konuşmalarını paylaştılar. ‘İzi Kalsın’ kampanyasına katılanların görüntüleri sahnedeki perdeye yansıtıldı. Gecenin sonunda ise Ezgi Serim’in piyano konseri izleyiciden büyük alkış aldı. 

Törende sunumu gerçekleştiren Semra iğtaç, açılışı Nazım Hikmet’in ‘Yaşamaya Dair’ şiiriyle yaptı. İzi Kalsın Kampanyamızda yazılan mesajları okuyan İğtaç, “İnsanı insan yapan değerlerin yaşaması için, küçük olanaklarla ve büyük emekle yola çıkıp İzmir duruşuna layık olmaya çalışan bu güzel gazetemizi yalnız bırakmadığınız için ne kadar teşekkür etsek azdır. Dayanışma ve umuda, bir arada omuz omuza durmaya, adalet ve cesarete en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde iyi ki varız, iyi ki varsınız” dedi.

‘ARKASINDA PARA BABALARI OLAN BİR GAZETE DEĞİLİZ’

Açılış konuşmasında ise gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal okurlarımıza önemli mesajlar verdi. Konuşmasına 5 Ocak 2017’de Bayraklı Adliyesi önünde olası bir katliamı engelleyen Fethi Sekin’in anısına saygıyla başlayan Kartal, “Çocuklara oyuncak götüren gençlerin hedef alındığı Suruç katliamı ve başkentin göbeğinde sadece barış istemek için toplananların katledildiği Ankara Katliamı’ndan sonra ölümlere, katliamlara çok yakın yaşadığımızı hepimiz gibi bende kaygıyla hissediyorum. Hem bu etkinlik hem de yaptığımız tüm yayınlar barışın, dayanışmanın izi kalsın diyedir.” şeklinde konuştu.

“TARAFSIZLIĞA İNANMIYORUZ, TARAFIZ”

“Gazetemizi kurarken fotoğraf makinemiz dahi yoktu, bu bizim için gurur vericiydi” diyen Kartal, “Büyük kameralar, şatafatlı stüdyolar ve arkasında para babaları olan bir gazete değiliz. Güvendiğimiz tek şey ‘hakikatte ısrar’ kararlılığımızdır. Yalana yalan, hırsıza hırsız, katile katil, diktatöre diktatör diyebilmek, hayır denilmesi geren yerde hayır diyebilmek tek özelliğimiz. Tarafsızlığa inanmıyoruz, sizden tarafız. Hem bu etkinlik, hem de yaptığımız tüm yayınlar; omuz omuza, yan yana, hep beraber hakikatte ısrar edişimizin izi kalsın diyedir. Tüm çabamız, İzmir’in izi kalsın, tarihe not düşülsün diyedir.”ifadelerini kullandı.

“GAZETELER ARASINDA REKABETİ DEĞİL DAYANIŞMAYI SAVUNDUK”

“Kurulduğumuz günden bu yana, gazeteler, basın kuruluşları arasında rekabeti değil, dayanışmayı savunduk ve ona uygun davranmaya çalıştık” diyen Kartal, “Yerelde ve ulusalda, bunca gazete kapatılmışken, cezalar almışken, bu yıldan itibaren Basın İlan Kurumu tahsildarlığa başlamışken; gazetecilik mesleği işsizlik, cezalar ve hapishaneler ile anılıyorken; rekabet değil dayanışmaya ihtiyacımız olduğu açık. Bu nedenle, haberlerini paylaştığımız, haberlerinde bize yer veren; dönem dönem fotoğraf, makine, bilgisayar, yazı paylaştığımız gazetelere ve gazetecilere teşekkür ederim. İzmir’den; Gazete 9 Eylül’e, Ege Telgraf’a, Ege’nin Sesi’ne, Gerçek İzmir’e, Gazete Kritik’e; Aliağa Ekspres’e, Can Radyo’ya, Kentin Radyosu’na; ulusaldan ise; Cumhuriyet, BirGün, Evrensel, Sözcü, Oda TV, Siyasi Haber, İleri Haber, Dihaber, Sendika. Org’a teşekkür ederim.”dedi.

 “SÖZÜNÜZÜ SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ HER AN SİZİNLEYİZ’

Ankara Temsilciliğimizde canlı yayınlara başlanacağının müjdesini de veren Kartal, “Ankara Temsilcimiz Yasin Aksu öncülüğünde canlı yayınlara başlıyoruz. İlk yayın sözümüzü aldık, Sayın Mustafa Balbay ile yapacağız. Başkentteki İzmirlilerin sesi olmak için çaba gösteren arkadaşlarımızın selamını da buradan sizinle paylaşmak isterim. Size çok renkli ve gösterişli stüdyolar sözü veremiyoruz ama sözünüzü söylemek istediğiniz her an, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sizinle olacağımızın sözünü veriyoruz. Tüm çabamız, İzmir’e layık olma çabasıdır.” diye konuştu.

‘KUŞKUSUZ TARAFIZ BARIŞTAN YANA’

‘İzi kalsın’ kampanyamızın, hem hepimizin değerlerine dikkat çekmek hem de gazetemizin yayın çizgisini daha da belirginleştirmek bakımından çok etkili bir kampanya olduğunu belirten gazetemiz genel yayın yönetmeni Kartal, “İz Gazete neyi savunur? Sizlerin orada yazdıklarınızı savunur, çizgisi budur. Katılan herkese tekrar teşekkür ederim. Biliyorsunuz, hiç biri kurgu değil. Kampanyaya katılan herkes, kendi gönlünden geçeni yazdı. Kendi el yazısıyla yazanlar oldu. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama fotoğrafların büyük çoğunluğunda da arka fonda Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi vardı. Mustafa Kemal Atatürk’ün, birbirini tamamlayan ve yoruma fırsat bırakmayan, çok önemli iki sözünü bugün çok önemli gördüğüm için paylaşmak istiyorum. ‘Ulusun yaşamı tehlike ile karşı karşıya kalmadıkça, savaş bir cinayettir’ ve ‘Yurtta Sulh cihanda Sulh’. Zeytinler solar, dallar kırılır, kuşlar ötmez, güneş doğmaz, çocuklar gülmez, savaşın izi kalır, ağır yaraları kalır dostlar. Baştanbaşa bütün dünya, bir damla kanın yere dökülmesine değmez. Kuşkusuz tarafız, hiçbir canlı ölmesin diye. Barıştan tarafız. Yaşar Kemal’in dediği gibi, ‘Cennet görmesin savaşı icat eden’ Cennet görmesin savaşı başlatan. Bizim açımızdan ise durum şudur: 'Savaşa hayır' yazmakta en ufak bir tereddüt edersek batsın bu gazete, onurumuzla limon satar, çorap satar yine yaşarız.”diye konuştu.

“SİZİN GAZETENİZ”

Adalet Yürüyüşü’nün ve Hayır Bloğu’nun 2017’nin en önemli mirası olduğunu vurgulayan Kartal, “Aramızda, ‘Hayır daha bitmedi’ dediği için tutuklanan, aylarca tutuklu kalan Öğrenci Kolektifi üyesi gençler ve video aktivisti Kazım Kızıl da var. Onlara borcumuz olduğunu düşünüyorum. Sizlerden, hem Adalet Yürüyüşü’nü başlatan Kemal Kılıçdaroğlu için hem de ‘hayır daha bitmedi’ dedikleri için tutuklanan Kazım Kızıl ve hayırcı gençler için güçlü bir alkış istiyorum.” dedi. Gazetemizin 2018 sloganını da açıklayan Kartal, “Sloganımız ‘Sizin gazeteniz’ İz Gazete sizin gazetenizdir, bu salondakilerin gazetesidir. Bu salonda bulunanların temsil ettiği değerlerin gazetesidir. Sizlerin “izi kalsın” dediği değerlerin gazetesidir” dedi.

İLK ÖDÜLLER ÇOCUKLARA…

Kartal’ın konuşmasından sonra ‘İz Bırakanlar 2017 Ödül Töreni’ne geçildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Buz Sporları Salonunda yetişen sporculardan dünya rekoru kıran ve 29 madalya kazanan Efe Çetiz ile Elif Su Erol adına İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübüne ödülünü, gazetemiz yazarlarından öğretmen Mesrure Kulya verdi.

2017 Avrupa Bisiklet Şampiyonası’nda birinci olan İzmirli bisiklet kullanıcıları adına yarışmada pedal basan en küçük bisikletli olan Yankı Konursay’a ödülünü, gazetemiz yazarlarından bisiklet aktivisti Tanzer Kantık verdi.

Yankı’nın Avrupa Şampiyonası’nda 500 km yol yaptığını söyleyen Kantık, “Bu ödülü ona vermenin sevincini yaşarken, geçtiğimiz hafta bir bisikletçimiz trafik kazası geçirdi, kendisi şu anda hastanede. Hatalı solama yapıp ona çarpan sürücü ise mahkemede serbest bırakıldı. Birçok gazetecinin anında tutuklanıp aylarca hapiste kalıp yargılanmayı beklediği ülkemizde, 17 yaşında bir çocuğa 100 km hızla hatalı solama sonucu çarpan bir sürücünün serbest kalmasını buradan protesto ediyorum. Umarım Yankı’nın aldığı bu ödül de içindeki bisiklet sevgisinin perçinlenmesine sebep olur”diye konuştu.

“ONLAR KADINLARDAN KORKUYOR, BİZ KADINLARA GÜVENİYORUZ”

Göreve geldiği günden bu yana belediye bütçesinden yaklaşık olarak 30 milyon liralık payı yeni yatırımlar için kamulaştırmaya ayıran, belediyeye ait arazileri satmak yerine yeni alanlar satın alarak kamulaştırma konusunda Türkiye’ye örnek olan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş adına CHP Belediye Meclis Üyelerinden Leman Tunus’a ödülünü, gazetemiz yazarlarından ve aynı zamanda Can Radyo programcılarından Doğan Beyazgül verdi.

Beyazgül, “Neşet Ertaş’ın dediği gibi kadınlar insan biz insanoğluyuz. Onlar kadınlardan korkuyor biz ise kadınları destekliyor ve güveniyoruz”şeklinde konuştu.

“PARASIZ EĞİTİM İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Milletvekili seçildiği günden beri aldığı tüm maaşı kız çocuklarının okuması için üniversite öğrencilerine burs olarak veren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’a ödülünü, gazetemiz yazarlarından Muzaffer Ayhan Kara verdi. İz Gazete’ye teşekkür eden Bayır, “Eğitim sisteminde çalışan işçinin çocuğu da, zenginin çocuğu da kim olursa olsun parasız eğitim alana kadar mecliste mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Yazarımız Kara ise, “İzmir’in takdire şayan vekiline bu ödülü vermekten büyük kıvanç duydum. Ümit Kartal ve arkadaşları emekle, cesaretle İzmir’e değer katan işler yaptılar. Buna da bir parça katkı da bulunmaktan ötürü kıvanç duydum.’diye konuştu.

HAYIR’CI KADINLAR SAHNEDE…

16 Nisan Referandumu öncesinde, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın eşi Selin Bakan öncülüğünde bir araya gelerek, İzmir’in köylerinde yaşayan kadınlara 100 bin civarında mektup yazıp ‘hayır’ oyu vermelerini isteyen, ardından İzmir’in 106 köyünü ziyaret edip 10 bin civarında kapı çalarak köylülerle buluşan, referandum sonrasında ise köylerde imece usulü kütüphaneler kuran ‘Saha Grubu’ gönüllüsü kadınlara ödülünü, gazetemiz editörü Asya Yaşarikiz verdi.

“TEMEL SORUN EĞİTİM”

Her apartman bir çocuk okutuyor diyerek başlayan ‘Karşıyaka’nın Filizleri’ projesiyle belediyenin örgütlenme gücünü ve halkın örgütlenme becerisini kullanarak şimdiye kadar 650 çocuğa burs sağlanmasına vesile olan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar adına Danışmanı Can Özlü’ye ödülünü, gazetemiz yazarlarından Fırat Belen verdi. Başkan Akpınar’ın selamını paylaşan Özlü, “Bugün karşımıza çıkan her felakette temel olarak eğitim sorunu yatmaktadır. Böylesi güzel bir projede ödül almak bizler için çok önemli.”dedi.

BARIŞ ATAY’A SELAMLA ALDILAR…

Kurulduğu günden bu yana tiyatro ve sanatın diğer alanlarında İzmir’e duruşu ve yaptıklarıyla değer katan, KHK ile kapatılmasına rağmen, sokaktan ve sanattan kopmayan Yenikapı Tiyatrosu’na ödülünü, gazetemiz yazarlarından tiyatrocu Orçun Masatçı verdi. Tiyatrodan konuşan Medine Çam “Yenikapı Tiyatrosu’nun kapatılalı, daha doğrusu kapattıklarını zannedeli bir yıl oluyor. Bir sokak tiyatrosunun binasını mühürleyerek kapattıklarını zannediyorlar. Umarım anlamışlardır çünkü biz bir senedir eskiden ne yapıyorsak onu yapmaya devam ediyoruz. Çalışmalarımıza emek katan birçok insan var. Özellikle Dikili’de çalışmalarımızda bizim yanımızda olan Gökmen Ulu için alıyoruz bu ödülü. Tiyatrosuna tiyatromuz dediğimiz ve şuan oyunları kendi sahnelerinde bile yasaklanan Kadıköy Emek Tiyatrosu’na ve Barış Atay adına alıyoruz bu ödülü. Çocuklar öldürülmesin diyebilenlere ithafen alıyoruz bu ödülü. İz Gazetenin de doğum günü kutlu olsun”ifadelerini kullandı.

KOOPERATİFLEŞMEYE VE YERELDE KALKINMAYA ÖDÜL

Kırsalda gelir getirici projelerin desteklenmesi kapsamında, tarımsal üretimi artırmak üzere ‘Yerelde Kalkınma Projesi’yle köylerde ücretsiz olarak dağıttığı küçükbaş hayvanların sayısı 10 bini aşan, kooperatifleşmelerle üreticiyi koruyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu adına Başkanvekili Muzaffer Tunçağ’a  ödülünü, gazetemiz yazarlarından Genç İşi Kooperatif kurucusu ve Şirince Türetim Derneği Başkanı Mehmet Kuzu verdi. İzmir Türkiye’ye model oluyor diyen Tunçağ, “Türkiye tarımda gerilerken, İzmir görünür biçimde tarımda büyüyor. Bu da belediyemizin tarımda, kırsalda ve özellikle kooperatifleşmede yaptığı yatırımlar sayesinde oluyor. Yerelde Kalkınma şiarı ülkenin tamamında olması gereken bir şiar. Başkanım adına bizi desteklediğiniz teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İz Gazete olarak İzmir modelini sonuna kadar desteklediğimizi belirten yazarımız Kuzu ise “Kooperatifleşmeyi köşe yazılarımızda anlatmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyemizden ilham alarak genç işsizliğin çözümünde ‘Genç işi Kooperatifi’ kurduk. Umarım önümüzdeki yıl İz Gazete olarak en iyi sosyal kooperatife ödül verebiliriz.”diye konuştu.

ŞAMPİYON KIZLAR SAHNEDE

Türkiye Kadınlar Futbol 1. Ligi’nde üst üste 5 kez şampiyon olup, kadın futbolunda Türkiye’yi Avrupa’da başarı ile temsil eden, Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı’na ödülünü, gazetemizin tanıtım sorumlusu Merve Gülşen verdi. Sahneye hocalarıyla çıkan şampiyon kızlar büyük alkış aldı.

“KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ’NDEN VAZGEÇİLMELİDİR”

Başta Efemçukuru olmak üzere, İzmir ve civarında verilen çevre  mücadelesine katkıları nedeniyle, Avukat Arif Ali Cangı’ya ödülünü, gazetemiz yazarlarından Ertuğrul Barka verdi. Ödülü mücadele adına aldığını belirten Cangı, “Bu kentin geleceğinde temiz su kaynağı olmasını istiyorsak Efemçukuru bizim için bir laboratuardır. Geçtiğimiz gün körfezde yaşadığımız taşkınlarla doğa bize uyarıda bulunuyor. Bu anlamda kamuya hiçbir yararı olmayan ‘Körfez Geçiş Projesi’nden derhal vazgeçilmelidir” şeklinde konuştu.

“BİTMEDİ, SÜRÜYOR BU KAVGA VE SÜRECEK…”

19 Mayıs sabahı Sözcü gazetesine yönelik algı operasyonu kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan, 174 gündür tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen, ‘Yıkılma Sakın’ isimli kitabı ve sürdürdüğü haberleriyle halkın haber alma özgürlüğünü savunmaya devam eden Sözcü gazetesi İzmir Muhabiri Gökmen Ulu’ya ödülünü, gazetemiz yazarlarından genç gazeteci Yeşim Yavuzer verdi. Sözlerine “İzmir’in Gazetesi iyi ki doğdunuz” diyerek başlayan Ulu, “Özgürlükte kavuşmak ne güzel. Beni Silivri zindanına kapatarak susturacaklarını zannettiler ama oradan devam ettim seslenmeye diz çökmeden. Asla vazgeçmeyeceğiz. Birleşe birleşe başaracağız, direne direne kazanacağız. Hepimizin ortak duyguları, çok özlediğimiz o yüce değerler adalet, demokrasi, özgürlük ve barış için tüm mücadelemiz. Türkiye’nin dört bir yanının İzmir gibi olması, bir arada yaşama kültürüne herkesin kavuşması, ülkemizin bütün renklerinin el ele tutuşması, mutlu olması için, halkımızın aydınlık geleceği için tüm mücadelemiz. Şair diyor ya ‘Bitmedi sürüyor bu kavga ve sürecek yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek.” şeklinde konuştu.

Genç gazeteci Yavuzer ise “Bizim nesil gazeteciliği mahkeme salonlarında gazeteci büyüklerimiz savunma yaparken öğreniyoruz. Geriden gelenler olarak hakikatin peşinde koşmaya, halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz.’dedi.

KİTAP BABA 30. KÜTÜPHANEYİ MÜJDELEDİ

Bir araya gelmesine vesile olduğu gönüllü ekiplerle İzmir’de 29 adet Atatürk Çocukları Kütüphanesi kurulmasına öncülük eden, ‘Kitap Baba’ lakaplı gazeteci Mesut Tim’e ödülünü, gazetemiz yazarlarından Ramis Sağlam verdi. Yazarımız Sağlam, “Bütün ülkenin cezaevine döndüğü ülkemizde köylere kütüphane açmak, cezaevi haline gelmiş ülkenin her karış toprağına çiçekler ekmektir rengarenk, her türlü kokusuyla birlikte.”diye konuştu. Mesut Tim ise kütüphaneleri sadece İzmir’de değil Türkiye’nin her yanında açtıklarını söyledi. Tim, sahnede 30. Kütüphanenin müjdesini verdi.

“ADALET YÜRÜYÜŞÜ BİZZAT KILIÇDAROĞLU’NUN FİKRİDİR”

CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasından sonra Ankara’dan İstanbul’a 25 günde 432 km yürüyerek, hem Gandhi’nin ‘Tuz Yürüyüşü’ rekorunu kıran, hem de yürüyüş sonrasında yapılan Türkiye tarihinin en kitlesel mitingine vesile olan CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu adına CHP Genel Sekreteri ve İzmir Miiletvekili Kamil Okyay Sındır’a ödülünü, gazetemiz Genel Koordinatörü Cihan Samgar verdi.

Yürüyüşün bizzat tanığı olduğunu belirten Sındır, “Genel Başkanla yaptığımız toplantı da bir eylem yapma gerekliliğini ortaya koyduk. Farklı fikirler sunuldu. Ama inanın yürüyüş meselesi bizzat Kılıçdaroğlu’nun fikridir. Kimse bu fikir başkasından çıktı diyemeyiz. Akşam karar aldık, sabah yürüyüşe çıktık. Yürüyüş, yola çıkmışsınız, yürüdükçe arkanız kabarıyor, büyüyor şeklinde oldu. Bu kararlılığımızı artıran bir şey oldu. Sonunda miting alanında milyonlar adalet diye haykırdı. Adaletin herkes için olması gerektiğini söyledik. Yakında kurultayımız var. Onun da teması adalet ve cesarettir. Adaleti ancak ve ancak direnerek kazanabiliriz. İz Gazete de çok önem verdiğim bir gazete, her türlü desteği de vermeye hazırız” ifadelerine yer verdi.

“BARIŞ DOLU DÜNYADA MUTLU YAŞAR ÇOCUKLAR”

2017’de 42 farklı şehirde, 55 konser ile tematik çocuk şarkıları yaklaşık 13 bin civarında çocukla ücretsiz buluşturan, ‘tüm hakları çocuklarındır’ ifadesi ve ‘Copy Left’ tanımlamasıyla 4.albümü çıkaran, İzmir’in sevilen ekibi, Praksis Müzik Kolektifi’nin Şubadap Çocuk Şarkıları Orkestrası’na ödülünü, gazetemiz yazarlarından Ozan Yeşiltepe verdi. Sahneye çıkan çocuklar sevilerek dinlenen ‘Özgürlük’, ‘Bomba Yapan Bay Bilgin’ gibi şarkıları seslendirdiler. Çocukların bu coşkulu gösterisi seyirciden büyük alkış aldı. Şubadap Çocuk Şarkıları Orkestrası, sunumunun sonunda salondakilerin tamamının katılımı ile defalarca “Barış dolu dünyada mutlu yaşar çocuklar” dedi.

EZGİ SERİM DUYGULANDI

Gece ise Ezgi Serim’in piyano gösterisiyle sona erdi. Ezgi Serim Soma madencileri için yaptığı besteyi ilk defa seslendirdi. Serim’in gösterisi izleyiciden tam not aldı. Serim, dinletisi sırasında duygu dolu anlar yaşadı.  

Editör: Haber Merkezi