Yayın hayatına 21 Ocak 2016’da internet gazetesi olarak başlayan İz Gazete, 3 buçuk yıl gibi kısa bir sürenin ardından 26 Ağustos 2019’da günlük gazete olarak da İzmirlilerle buluşmaya başlamış, 30 Ağustos 2020’de ise yayın hayatına İz Televizyonu’nu eklemişti. Tamamı gençlerden oluşan ve kadınların çoğunlukta olduğu ekibiyle medya sektörüne örnek olan İz Gazete, 21 Ocak 2021’de 5’nci yılını kutlarken de örnek bir çalışmaya imza attı.

HAKLAR GENİŞLETİLDİ

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) örgütlü olduğu İz Gazete’de Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşmaya varıldı; böylelikle TGS, ikinci kez yerel bir gazetede TİS imzaladı. Gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarının genişletildiği TİS görüşmesine; Sendika Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Genel Sekreter İlkay Akkaya, İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, Sendika Avukatı Beste Dönmez Gedek ile İz Gazete İmtiyaz Sahibi Ümit Kartal katıldı. TİS ile çalışanların ücretleri 3 bin 100 TL'ye çıkartıldı. İkinci yıl net 500 TL ücret artışı alacak olan TGS üyeleri, 1 Mayıs İşçilerin Birlik Mücadele ve Dayanışma gününde net 200 TL, 9 Eylül İzmir'in Kurtuluş Günü’nde ise net 500 TL ikramiye alacak. İşyerinde beş yılını dolduran TGS üyesi, istifa etmesi halinde de kıdem tazminatı alabilecek.

Üyelere TİS kapsamında sağlanan diğer haklar ise şu şekilde: Kadın işçilere her ay bir gün ücretli regl izni. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde üye kadın işçilere ücretli izin. Şirkette beş yılını dolduran işçilere bir adet çeyrek altın. Evlenen ya da partneriyle birlikte yaşama kararı alan TGS üyelerine net bin TL. Üyelerin çocuğunun doğumu halinde ise net bin TL ödeme. Çocuğu olan TGS üyelerine ise yıllık bin TL kreş ya da eğitim yardımı.

‘ÖRNEK OLSUN’

Basın İlan Kurumundan henüz ilan almadan TGS ile TİS imzalamanın önemine değinen İz Gazete İmtiyaz Sahibi Ümit Kartal, “Bizim için önemli olan gazeteye emek veren arkadaşlarımızın gönül rahatlığıyla işlerini sürdürmeleridir. Hepimiz fikir işçisiyiz ve daha nitelikli içeriklerin çıkabilmesi için koşulların iyileştirilmesi gerekiyor. Beşinci yılımıza ne mutlu ki TİS ile girdik. Bunun tüm gazetelere örnek olmasını da diliyoruz. Daha güzel bir geleceği ancak örgütlenerek inşa edebiliriz” diye konuştu.

‘UFACIK BİR ADIM’

“Basın özgür olursa toplum da özgür olacaktır” diyen Kartal, “Yaptığımız şey sadece çalışan arkadaşlarımızın haklarını korumak değil, topyekûn basının içine düştüğü olumsuzluklardan kurtarılması için ufacık da olsa bir adım atmak. Bu anlayış yaygınlaşabilirse hem okurların önüne daha özgür yayınlar çıkar hem de tüm Türkiye’nin demokratikleşmesi için önemli bir adım olur. Öte yandan İz Gazete büyüdükçe buradaki çalışan sayımız da okur sayımız da artacak. Bunlar birbirini besleyen şeyler” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi