Cuma günü gözaltına alınan ve bugün öğlen satlerinde serbest bırakılan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal'a destek ziyaretleri devam ediyor.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve sendika üyeleri, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner ve gazeteci Özer Akdemir gazetemize destak ziyaretinde bulundu.

Ziyarette basın özgürlüğüne ve iktidarın baskılarına değinildi. 

"İZ GAZETE YERELİN GAZETESİDİR"

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptığı açıklamada baskı rejimine dikkat çekerek, “Her şeyden önce 15 yıllık AKP iktidarı askeri bir diktanın olduğu bunun için de özgürlükleri, demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü hayata geçireceğiz diyerek iktidara gelmişti. Ama son dönemlerde baktığımızda iktidar, 12 Eylül hukukunu aratan bir şekilde ifade özgürlükleri üzerinden tüm basına, kamuoyuna ve farklı seste olan bütün herkese bir saldırı içerisindedir. ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ demek, barış istemek suç değildir. Özellikle bir gazetenin, İz Gazetenin, kendi düşünceleri ve görüşleri doğrultusunda yayın yapması bahane edilerek İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın gözaltına alınmasını Devrimci Sendikaları Konfederasyonu İzmir Bölge Başkanı olarak baştan beri karşı çıktığımı, bunun bir suç olmadığını bir ifade özgürlüğü olduğunu ifade etmiştim. Farklı fikirlere saygı duymazsanız yarın o fikirler gelir sizi bulur, o zaman siz de aynı suçu işlemiş sayılırsınız. O yüzden biz de diyoruz ki Ümit Kartal gazetecidir, İz Gazete yerelin gazetesidir. Emeğin ve emekçinin yanında olan bu gazeteyle birlikte dayanışmamızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

"İZ GAZETE HALKA GERÇEKLERİ YANSITIYOR"

TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, gazeteciden bir terörist yaratamazsınız diyerek "Düşünce, ifade ve basın özgürlüğü çerçevesinde İz Gazetenin bugünkü politikası halka gerçekleri yansıtmak, gazetecilik faaliyetini sürdürmektir. Bu faaliyetten dolayı birileri sıkıldı. Halka doğruları aktardığı, İzmir’de yerelden ulusala  açılan böyle bir yayın var diye hiçbir suçu günahı olmamasına rağmen, salt gazetecilik yaptı diye İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ı Cuma günü gözaltına aldılar. Bir şey çıkmayacağını bildikleri için cumartesi-pazar ezelim, cefa çektirelim, sıkıntı içine sokalım, pazartesi savcılığa götürdüğümüzde de salalım düşüncesindeydiler. Bu 2 -3 günlük süreç, İzmir’de İz’in yolunda İz sürecek insanları baskılamak frenlemek içindir. Üzgünüz, sıkıntılıyız ama savcılıktan salınması da bizi bir o kadar mutlu etti. Biz her zaman şunu söylüyoruz, gazeteci gerçeğin peşinde olan insandır, susturulamaz.” açıklamasında bulundu.

"BİR YASAKLAMA SÜRECİNDEYİZ"

EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar da gazetemize yaptığı açıklamada “Bu sürecin düşünce ve ifade özgürlüğüne, gazeteciliğe yönelik bir tavır, baskı ve yasaklama süreci olduğunu düşünüyoruz. İz Gazete yerel bir gazete ve Genel Yayın Yönetmeninin savaşa karşı söylemleri bazılarını rahatsız etmiş durumda. Fakat biz her koşulda hem İz Gazete gibi gazetelerin yanındayız hem de savaşa karşı barışı savunanların yanındayız. İfade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Bu karanlık günlerden birliktelik ve dayanışmayla çıkacağımızı düşünüyorum. Ülkenin çıkarı, menfaati bu tür operasyonlarda değildir. Ülke kendi içinde barışı, birlikteliği ve demokrasiyi test ettiği bir süreçten geçmektedir. Desteğimiz her zaman devam edecektir.” şeklinde konuştu.

"ÜMİTLERİMİZİ VE UMUTLARIMIZI YOK EDEMEYECEKLER"

KESK İzmir Şube Platformu Mustafa Güven gaztecilerin tutuklanmasına karşı olduklarını ifade ederek "Bu dönemde savaşa karşı dik duran gazetecilerin yanındayız olmaya, demokrasi mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

DİSK Emekli-Sen MYK Üyesi Haldun Sulanç ise, "Ne ümitlerimizi ne de umutlarımızı yok edemeyecekler. Bizler DİSK’e bağlı emekliler olarak mücadeleye devam ediyoruz.  Nasıl ki Kenan Evrenleri, Özalları gömdüysek bu iktidarı da gömeceğiz." dedi.

Bornova İşçi Temsilcisi Şerafettin Gümüşkaya gazetemize yaptığı açıklamada "Değerli arkadaşlarımızın tam desteği Ümit yoldaşımızla. İz Gazete’ye geçmiş olsun. Bornova’da ki tüm yoldaşlarımız geçmiş olsun dileklerini ilettiler." ifadelerini kullandı.

"SÖZ HAKKIMIZ ENGELLENİYOR"

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Türkiye sözcüsü Mehdi B.Bıkmaz da "Emeklilikte yaşa takılanlar olarak yıllardır bir mağduriyet yaşıyoruz. Bu tip mağduriyetler  özellikle basında sansürlenerek bizim söz hakkımızı engelliyor. Bu yüzden ben de bugün Ümit Kartal’a destek olmak için bulundum. Ümit’in iyi haberini de aldık, sevindik. Umarım bu tip bir şey bir daha yaşanmaz." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi