İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Türkiye Gazeteciler Sendikası ile ortaklaşa yürüttüğü, Avrupa Birliği finansal desteği ile sürdürülen proje telif desteği programı 2019 yılından beri işsiz ve serbest çalışan gazetecilere destek veriyor. Bu destek de önemli bir rol üstlenen yayın kurulu, telif programından daha fazla gazetecinin faydalanması için yenilendi. Yeni yayın kurulunda, duayen ve saygın gazeteciler Berrin Tuncel, Ali Özkaya, Macit Sefiloğlu, Nedim Bubik ve Yağız Barut yer alıyor.

Yönetim kurulu üyeleri Meltem Seyis ve Yılmaz Coşkun’un da katıldığı ilk toplantıda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, yeni yayın kurulu ile özellikle Ege Bölgesi’ndeki işsiz ve serbest çalışan gazetecilere daha fazla destek vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Gappi, çağrıda bulunarak, “İzmir ve Ege öncelikli olmak üzere, tüm serbest ve işsiz gazetecileri telif destek programına katılmaya davet ediyoruz. Yapmanız gereken tek şey [email protected] adresine haberlerinizi göndermeniz. Deneyimli gazetecilerden oluşan yeni yayın kurulumuz haberler konusunda sizlere yol göstermeye hazır” diye konuştu.

Yayın Kurulu: “Her türlü desteğe hazırız”

AB finansal destekli yürütülen telif destek programı yayın kurulu üyesi Macit Sefiloğlu, haber başına brüt 100 euro destek sağlanıldığına dikkat çekerek, işsiz ve serbest gazetecilerin de bu fırsattan faydalanabileceğini söyledi.

Berrin Tuncel ise, genç gazetecilere haberler konusunda her türlü desteği vermeye, mesleki tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Haber konusu seçmekte zorlanan gazeteciler için konu başlıkları belirlediklerini anlatan yayın kurulu üyesi Ali Özkaya da, her ay yeni konu başlıklarıyla özgün haberler için yol gösterici olacaklarını kaydetti.

Başvuruların, http://igc.org.tr/igc/telif-destek-programi-rehberi/ adresinde de yer alan başvuru formlarının doldurularak, [email protected] adresine yapılması gerekiyor. Yayın kurulu tarafından yayınlanmaya uygun bulunan eserler, 9 Eylül gazetesi ve web sitesinde yayınlanıyor.

Telif desteği için belirlenen konular

Yayın Kurulu tarafından Ağustos-Eylül ayları için belirlenen konu araştırma

haber konu başlıkları şöyle:

-Son 15 yılda yaşanan büyük yangınlarda İzmir ve Manisa ‘da ne kadar ormanımız yandı? Ne kadar orman kazandırıldı?

-Yangın sonrası ormanın nasıl tekrar canlanacağı?

-Fidan üretimi ve kapasitemiz

-Pandeminin kıskacında yangınların turizme etkisi

-Mülteciler hangi sektörlerde çalışıyor? Mülteciler İzmir’deki işgücü oranı? Mülteci çalıştıranların sanayi kuruluşları görüşleri

-Kadın Cinayetleri (İzmir ve Ege)

-Öğrenci barınma sorunları

-Yeni Eğitim Döneminde belirsizlikler

-Kısa Çalışma Ödeneği desteğinin bitmesinin çalışma hayatına yansımaları

Ayrıca proje kapsamında bulunan insan hakları ve hak ihlalleri, gazeteci hakları, özgür basın, dezavantajlı gruplar, cinsiyet eşitliği, hayvan hakları, temiz çevre, yenilenebilir enerji, ekonomik ve yerel kalkınma araştırmaları ile yeni medya, dijital medya/yayıncılık ve medya temalı yazılı, görsel işitsel ve video içerikleri telif desteğine başvurabilir.

Editör: Haber Merkezi