Birleşmiş Milletler 1993 yılında, 3 Mayıs'ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etti. Her yıl basın özgürlüğüne dikkat çekilen bu günde Türkiye'nin karnesi iyiye gitmiyor. Türkiye, 2019 Dünya Basın Özgürlüğü İndeksinde 180 ülke arasında 157. sırada. 

İGC, tarafından yapılan açıklamada Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün açıkladığı Dünya Basın Özgürlüğü İndeksi verilerine dikkat çekildi ve Türkiye'deki basın özgürlüğünün kötüye gittiği ifade edildi. 

"GAZETECİLER İŞ GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRILIYOR"

"Her 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde geçmişte yazdıklarımızı, dile getirdiklerimizi tekrar etmek hepimiz adına hem üzücü, hem utanç verici.Eleştirel haber-yayın yapan medya kuruluşlarının sayısı her geçen yıl azalıyor ve bu az sayıdaki medya kuruluşları da büyük baskı altında.Geçen yıl ve yıllarda olduğu gibi, gerçek anlamda gazetecilik yapmak isteyen, mesleğinin gereklerini yerine getiren gazeteciler ve onların yanında yer alanlar tutuklanmaya, hapse atılmaya devam ediyor." ifadelerinin yer aldığı açıklamada günümüz Türkiye'sinde gaztecilerin iş güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırıldığına dikkat çekildi.

"BASKILARA SON VERİLSİN"

Açıklamada ülkedeki basın organlarının çoğunun iktidarın yayın organı gibi çalıştığı ve bu yandaş medyanın kullandığı nefret dilinin olduğu bir ortamda Türkiye'de özgür basından ve demokratik yönetimden söz edilemeyeceği vurgulandı.

Açıklamada son olarak şu ifadeler kullanıldı; "3 Mayıs’ları adına yakışır şekilde kutlamak için, gazetecilerin gözdağı vermek için tutuklanmasına, cezalandırılmasına, basın organları üzerindeki baskılara, tehditlere son verilmelidir. Yine geçen yıl dile getirdiğimiz gibi, halkın haber alma özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılana kadar İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak basın özgürlüğü mücadelemizi sürdürecek, hak ihlaline uğrayan gazete emekçisi arkadaşlarımızın yanında olacağız."