Ümit Kartal / İz Gazete - Gültepe’de bir düğün salonunda gerçekleşen panelde, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ve Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy konuşma yaptı. Mahalle halkının soru cevapları ile canlı bir tartışmaya vesile olan söyleşide basına yönelik artan baskılar da konuşuldu.

İlk konuşmayı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. AKP’nin ilk iktidara gelişinin de bir darbenin olanaklarıyla olduğunu hatırlatan Altıok,1980 darbesi sonrasında eğitimin imam hatipleştirildiğini, AKP’nin bu zemin üzerinde güçlendiğini söyledi. AKP’nin eğitim üzerinden kadrolaşan bir cemaatle 14 yıldır ülkeyi yönettiğini ifade eden Altıok, “Darbenin sağladığı tüm olanakları, darbe anayasanın sunduğu tüm imkânları kullanıp birlikte yaşayabilme kültürümüzü yok ettiler. Toplumu kendi dünya görüşlerine göre dönüştürme derdindeler. Toplumu muhbirliğe çağırıyorlar. Tahrik olma özgürlüğü yaratarak sadece kendi siyasal çizgilerinin özgürlüğünü garantiye alıyorlar. Kendilerinden olmayan herkesi karşılarına almalarına rağmen, yine de mağduru oynuyorlar. Hem mağdurlar hem de cadı avı yürütüyorlar” şeklinde konuştu.

TAHRİK OLMA ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNULUYOR

“Cumhuriyetin temel ilkeleri, demokrasinin asal kaynakları için yanyanalığımızı kuvvetlendirmeliyiz” diyen Altıok, laikliğin ise tüm temel hak ve özgürlüklerin koruyucusu olduğunu vurguladı. Barış istemenin teröristlik olarak görüldüğünü, eğitim hakkına sahip çıkana ters kelepçe takıldığını anlatan Zeynep Altıok, “Tüm kavramlar ters düz ediliyor. Şort giydiği için genç hemşire saldırıya uğrarken, tahrik olma özgürlüğü savunulmaya başlandı.” dedi.

MEDYAYA YÖNELİK SALDIRILAR KONUŞULDU

Televizyon ve radyoların OHAL aracılığıyla kapatılmasını da eleştiren Altıok, “Basının yok edilmeye çalışıldığı koşullarda her birimizi iki ayaklı gazete, iki ayaklı televizyon gibi olmalıyız. Sizden ricam her zaman gittiğiniz parka, her zaman gittiğiniz kahvehaneye gitmek yerine, sizinle aynı düşünmeyenlerin olduğu yerlere daha çok gidip, oralarda olan biteni anlatmanız. “ şeklinde konuştu. Altıok, tüm bu yaşananların sorumlusunun ‘tek kişi olma hevesiyle OHAL’i fırsata çeviren kişi’ olduğunu ifade etti.

EĞİTİM SİSTEMİ HEDEFTE

Hiçbir zaman AKP’den demokrasi beklemedikleri için kendileriyle gurur duyduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy da, AKP ve cemaatin yıllarca omuz omuza yürüdüğünü vurguladı. Kendilerinin o dönemde ikisine birden karşı çıktığını anlatan başkan Ersoy, “Şimdi iç krizlerinin bedelini bize ödetmeye çalışıyorlar. Bunu yaparken en çok eğitim sistemi ile uğraşıyorlar. Öğretmenleri açığa alıp, akademisyenleri tutukluyorlar” dedi.

Eğitimin ülkenin geleceği olduğunu ifade eden Oya Ersoy, “Eğitimi dinselleştirerek ülkenin yapısını değiştirmek istiyorlar. Buna karşı çıkmalıyız. Buna karşı çıkmak için öğrenci, öğretmen ya da veli olmamıza da gerek yok. Ülkemizin geleceğini düşünmemiz yeterli” şeklinde konuştu.

Panel mahalle halkının görüşlerini ilettiği forum kısmından sonra sona erdi.

Editör: Haber Merkezi