CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - Tutuklu ve gözaltındaki gazetecilere işkence ve çıplak arama yapıldığı iddia edildi. Gözaltına alınan gazetecilere ters kelepçe takılarak darp edildikleri, kadın gazeteciye çıplak arama yapılarak kötü muamele yapıldığı ve ajanlık dayatması yapıldığı iddiaları İnsan Hakları Raporuna yansıdı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi’nin 24 Aralık 2019 yılının Günlük İnsan Hakları Raporu’nda, İzmir’de Gözaltında ve Cezaevinde İşkence ve Kötü Muameleye Maruz Kalan Gazeteciler de yer aldı.

DOKTORDAN SKANDAL SÖZLER

Raporda, tutuklu gazeteciler Melike Aydın ve Ruken Demir’in Türkiye Gazeteciler Sendikası avukatı Ülkü Şahin ile yaptıkları görüşmede gözaltında ve cezaevinde maruz kaldıkları işkence ve kötü muameleyi anlattıkları öğrenildi. Edinilen bilgilere göre; 12 Kasım 2019 tarihinde gözaltına alınan ve 16 Kasım 2019 tarihinde ‘örgüt adına faaliyet yürütmek’ suçlamasıyla tutuklanan Demir ve Aydın’ın gözaltına alındıkları sırada ters kelepçelendikleri, kelepçeli halde polisin fiziksel şiddetine maruz kaldıkları, adli muayene için götürüldükleri Alsancak Devlet Hastanesi'nde doktorun, “sen direnmesen, aslan parçalarım böyle yapmazdı” dediği öğrenildi.

ÇIPLAK ARAMA

Ayrıca polisin Ruken Demir’i çıplak aramaya zorladığı, “evde aratmazsan nezarette dört kişi arar” tehdidinde bulunduğu, Melike Aydın’ın cezaevinde çıplak aramaya maruz kaldığı bildirildi. İfade işlemleri sırasında polisin, “sohbet” adı altında ajanlık dayatmasında bulunduğunu, polisle işbirliği yapmaları halinde tutuklanmayacaklarının söylendiğini ifade eden Demir ve Aydın’ın cezaevinde de gardiyanların sözlü şiddetine maruz kaldıkları ileri sürüldü.

Editör: Haber Merkezi