İZ GAZETE - Dostlarımızdan gelen destek mesajları şu şekilde:

DİSK Genel-İş 2 Şube Başkanı Arif Yıldız:

Ümit Kartal dostumuz, kardeşimiz gazetecidir. Gazetecilik yaptığı için gözaltındadır. İktidar yanlısı haberler yapmadığı, havuz medyası gibi kalemini satmadığı için gözaltındadır. Ümit'in gözaltına alınması susturma çabasıdır. Bugün iktidar kendisine karşı yükselen her sesi kısmak istemekte ve sadece insanları bilgilendirmek için haber yapanlara bile tahammül edememektedir. Bu asla kabul edilemez. Ümit Kartal derhal serbest bırakılmalıdır.

Gazetemiz yazarlarından Ramis Sağlam:

“İz Gazete’nin Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın gözaltına alınmasıyla birlikte ülkenin açık cezaevine döndüğünü ve bunun da son gözaltı olmadığını çok iyi biliyoruz. 200’den fazla gazetecinin cezaevinde olduğu bir dönemde Ümit Kartal’ın gözaltına alınması hiç de şaşırtmadı bizleri. Günümüzde gazeteciliğin bir suçmuş gibi gösterilmesi kabul edilemez.”

Gazetemiz yazarlarından Yunus Bekir Yurdakul:

“Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüdür. Gazetelere, gazetecilere ne yazacağını, nasıl yazacağını hissettirmek bile bir sansürdür. Özgür gazeteciler doğruları yazmakla yükümlüdür. Ümit de bunlardan birisidir. İşinin başında olmalıdır.”

Avukat Hasan Hüseyin Evin:

“Dosyada gizlilik kararı bulunduğu söylendiğinden gerekçeyi açıklıkla bilemiyoruz. Ancak, gazetedeki bir haber nedeniyle halkı sokağa çağırma, tahrik ve benzeri bir gerekçe ile gözaltı işlemi yapıldığı düşüncesindeyiz. Bu şekilde bir gözaltı işlemi kişi özgürlüğünü ve güvenliğini, ifade özgürlüğünü, basın yayın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını ihlal etmektedir. Gazetenin genel yayın yönetmeni davet edildiği takdirde ifade vermek üzere ilgili makama gitmeye, istenen bilgi ve belgeleri vermeye hazır olduğu halde, 7 günlük gözaltı kararı ve dosyada kısıtlılık kararı verilmesi gazetecinin anayasal haklarının ağır ihlalidir. Savcılıklar ve mahkemeler hukukun gereklerine uygun, hak ve özgürlükleri korumayı esas alan uygulamalar yapmak zorundadır.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işten çıkarılan emekçiler:

İz Gazete İzmir’de emekçilerin, yoksulların haklı olanların sesini  duyuran bir gazete. Kısa süre olmasına rağmen  bu kesimler tarafından izleniyor takip ediliyor. Biz de emekçiler olarak takip ediyoruz İz Gazeteyi.  Ümit’ e, İz Gazete’ye yapılan saldırı aslında emekçilere, namuslu, bu ülkenin çıkarlarını sağlayan insanlara yapılmış bir saldırıdır. Dolayısıyla biz Ümit’in sadece gazetecilik yaptığı için gözaltına alındığını biliyoruz.  Haklıdır. Yanındayız. Haklı olan, bu konuda yardıma ihtiyacı olan kim varsa yanında olmaya devam edeceğiz.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özhan Kaynarca:

“OHAL kapsamında tutuklanan avukatlarımızın bile neden alındığını bilmezken dün tutuklanan gazeteci arkadaşımızın anti demokratik uygulamalara dayandırılarak susturulması bizleri şaşırtmadı. Bu uygulamaların devam etmemesi gerekir, dileğimiz bunların son bulması yönünde.”

TMMOB HKMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğulcan Cengiz:

“Dün tutuklanan İz Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın hem başarılı bir gazeteci hem de bağımsız bir haberci olduğunu düşünen, hem arkadaşı olan hem de basın özgürlüğüne inanan biri olarak Ümit’in yanında yer alıyoruz. Adaletin yerini bulacağına dair Ümit’imizi koruyoruz Ümit’siz değiliz.”

TMMOB HKMO İzmir Şube Delegesi Sercan Yalçınkaya:

“OHAL kapsamında gözaltına alınanların, bugün Ümit yarın ise başka birinin olmayacağının garantisi yok. Bugün basın özgürlüğü için Ümit’in yanındayız. Gözaltında bulunan gazeteci arkadaşımızın da dediği gibi ‘Bugün susanları yarın kimse dinlemeyecek’.”

Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir:

"Ülkemiz olağanüstü koşulları göz önüne alındığında muhalif basına yönelik baskılarla gazetecilere göz dağı verilmesi bir suçtur. Bir gazetecinin iktidar karşıtı çizgide bir yayın politikası izlemesi baskılara, gözaltılara gerekçe olarak sunulamaz."

DİSK Emekli-Sen merkez yürütme kurulu üyesi Haldun Sulanç:

Ayrıca bir mesaj göndererek desteklerini dile getiren DİSK Emekli-Sen merkez yürütme kurulu üyesi Haldun Sulanç, ‘Ne ÜMİT lerimizi ne de umutlarımızı yok edemeyecekler. Barış hemen şimdi.’ İfadelerini kullandı.

İzmir Artvinliler Derneği Başkanı İrfan Emiralioğlu:

“Dün akşam saatleri itibariyle tutuklanan hemşehrimiz Ümit Kartal’ın tutukluğuna üzüldüğümüzü bildiririz. Dernek başkanları ve üyelerimizle birlikte gazeteye yaptığımız ziyaretimizde hukukun tecelli edeceğine inanıyoruz.”

‘ÖZGÜR VE MUHALİF BASINA İHTİYAÇ VAR’

Bir destek mesajı da Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’tan geldi. Pekdaş, açıklamasında “Maalesef ülkemizde habercilik suç, gazeteci de suçlu muamelesi görmeye başladı.” dedi. Ümit Kartal ve tutuklu bulunan tümün gazetecilere özgürlük istedi.

Sema Pekdaş’ın açıklamasının tamamı şöyle: “İz Gazete, İz Dergi ve Biz Kitap Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın yaptığı haberler nedeniyle gözaltına alınmasını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Maalesef ülkemizde habercilik suç, gazeteci de suçlu muamelesi görmeye başladı. Oysa demokrasilerin yaşaması için özgür ve muhalif basına ihtiyaç vardır. Haber yaptığı için gözaltına alınan Ümit Kartal’ın yanı sıra sırf habercilik yaptığı için tutuklu bulunan başta Enis Berberoğlu olmak üzere tüm gazetecilere özgürlüklerinin biran önce verilmesini istiyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi