Ege-Koop Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Şube eski Başkanı Gazeteci Hüseyin Aslan, 5’inci yılını TGS ile birlikte imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile taçlandıran İz Gazete’yi ziyaret etti. Ziyarette İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, İz Medya Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un yanı sıra İz Gazete ve İz Televizyonu çalışanları yer aldı. Ziyarette yaptığı konuşmada demokrasiden, özgürlükten yana gazetecilik anlayışıyla takdir toplayan İz Gazete’nin TGS ile yaptığı TİS’in örnek bir davranış olduğunu belirten Aslan, basın sektöründe sendikalaşmanın önemine değindi. Aslan, tüm basın çalışanlarını TGS’ye üye olmaya çağırdı. 

‘HERKES ÖRNEK ALMALI’
İz Gazete’nin yaptığı TİS’in herkese örnek olması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Bir sivil toplum örgütü başkanı ve 30 yıllık gazeteci kimliğimle, gazetenin bugün geldiği noktayı tebrik ederim. Ancak bununla birlikte beni en çok heyecanlandıran; İz Gazete çalışanlarının tümünün büyük bir cesaretle TGS’ye üye olması ve gazete sahipleri tarafından bunun teşvik edilmesi. Bu, Türkiye demokrasisi için de çok önemli. Türkiye’de basının içinde bulunduğu kısır durum için, haber yazma özgürlüğü adına, TGS ile TİS imzalanmasını çok değerli olduğunu düşünüyorum. İz Gazete’nin yaptığı örnek bir davranıştır. Herkes tarafından bunun örnek alınması lazım. Burada çalışanlar şu an örgütlü, işveren TİS’te yer alan hakların tümünü çalışanlara vermek zorunda. Bunlar artık kazanılmış haklar. Burada çalışan ya da çalışacak olan arkadaşlar güvencesi olduğunu biliyor. İşverenin de çalışana ve emeğe saygısı var. Burada iş güvenceli haber yazma özgürlüğü var” diye konuştu.

‘SENDİKAYA ÜYE OLUN’ ÇAĞRISI
Basın emekçilerine TGS’ye üye olma çağrısı yapan Aslan, “Tüm basın çalışanlarına TGS’nin Türkiye’de eski gücüne kavuşturulması lazım, Türkiye’deki tüm gazetecilerin, basın kartı sahiplerinin mutlaka bu sendikanın üyesi olması lazım. Eğer örgütlü bir toplum istiyorsak bunun öncelikli yolu basındır. Basın çalışanlarının örnek olması lazım. Ben TGS’de 20-25 yıl büyük bir onurla şube başkanlığı yaptım. Bizim şube başkanlığı yaptığımız dönemde Türkiye’deki tüm gazetelerde çalışanlar sendika üyesiydi. Gazetede çalışan şoför de sendika üyesiydi, genel yayın yönetmeni de sendika üyesiydi. İş barışı, düzen ve güvence vardı. Demokrasi, özgürlük dersi veren gazeteciler var, ‘Sendikalı mısın?’ değilse ‘Neden sendikalı değilsin?’ diye soracağım. Bunun öneminin anlatılması lazım. Sendikanın açıklama yapma hakkı var, işçinin hakkını savunma gücü var” açıklamasında bulundu. 

‘İZMİR, İZ GAZETE’YE SAHİP ÇIKMALI’
Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gazeteye ve televizyona İzmir’deki sivil toplum örgütlerinin, iş çevresinin sahip çıkması lazım. Bu kenti seven, demokrasiyi benimseyen, bu kentin gelişmesini ve büyümesini isteyen, sesinin ve sorunlarının duyurulmasını isteyen kim varsa bu İz Gazete’ye sahip çıkması lazım. Çünkü siz bağımsızsınız. Siz tarafsınız ancak Türkiye’den tarafsınız, demokrasiden, özgürlükten tarafsınız.”

Editör: Haber Merkezi