ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Dikmen, salgınla birlikte geleneksel medyadan dijital medyaya geçişin hızlandığını belirtti. Başkan Dikmen, sayısal verilerin hızla değişmesi, tedbirler doğrultusunda alınan kararların teyidi için başvurulan dijital medyanın bu süreçte yazılı yayın organlarının yerini aldığını ifade etti.

‘COVİD-19 BASIN SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ’

Covid-19 salgının her sektörde olduğu gibi basın sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Misket Dikmen, haberi kalabalık ortamlarda takip etmek zorunda olan, yer aldığı ekiplerle yayınlarını aksatmadan sürdürmeye çalışan medya çalışanlarının Covid-19 salgın sürecini çok riskli çalışma koşulları altında sürdürdüğünü ifade etti. Dikmen, “Salgın sürecinde günlük vaka, ölüm, test vb. verilerin açıklanması konusunda çeşitli kaynaklardan farklı bilgilerle karşılaşıldı. Sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlar bağımsız medyada daha fazla yer aldı. Salgından etkilenen birçok iş yeri küçülmeye gitti ve bu durum mevcut işsiz sayısının artmasına sebep oldu. Ancak bütün bunlar bağımsız medya dışında ana akım medyada yer almadı. Süreç içersinde Sağlık çalışanlarına ulaşmakta sorun yaşanmazken Sağlık Müdürlüğü, Hıfzıssıhha gibi kurumların yetkililerine ulaşmak çok zordu. Örneğin, Sağlık Bakanının İzmir’deki basın toplantısına AA, TRT, İHA ve DHA dışında yerel basın dahil başka gazeteci alınmadı. En riskli grup muhabirler hep sahada görev aldılar. Hala her açıdan risk altındalar.

Diğer çalışanlarımız ise (editörler, sayfa sekreterleri, yazı işleri vb. birimler…) evden esnek çalışma sistemine geçerek olası risklerden bir nebze olsun koruma altına alındılar. Ama son zamanlarda bazı gazeteler yeniden iş yerinde çalışmaya başladılar” dedi.

MEDYA İÇİN SALGIN SONRASI HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLAMAYACAK

Yerel basının can damarı olan resmi ilanlarda, reklam gelirlerinde ve satışlarda çok büyük bir düşüşün yaşandığını belirten Dikmen, dövizdeki artışın baskı maliyetlerini arttırdığını da ifade etti. Dikmen, Basın İlan Kurumu’nun da geciktirmeden bazı önlemleri uygulamaya koyduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin, zorunlu satış sayısında düzenleme yaptı. Gazetecilerin kurumdan almış oldukları kredilerin ödemelerinin ertelenmesine karar verdi. Pandeminin ilk döneminde İzmir özelinde yerel basının evden çalışmasını uygun buldu.

Ne yazık ki resmi ve özel ilan düşüşleri yerel basının belini büktü. Finansal zorlukları aşabilmek, istihdam kaybı oluşmasını önleyebilmek için İzmir özelinde 8 yerel gazete önemli bir dayanışma örneği gösterdiler. Daha önce Pazar günleri çıkmama ortak kararına cumartesi günleri dönüşümlü yayın yapmayı eklediler. İzmir gazeteleri kısa çalışma programından yararlanarak istihdamı korumayı amaçladılar. Baskı maliyetlerini azaltacak önlemler almaya çalıştılar. Bu konularda Basın İlan Kurumu da destek verdi. Yerel Medya salgın öncesinden bu yana uzun zamandır finansal sorunları, zorlukları aşamasa da direnmeye, ayakta durmaya büyük çaba harcıyor. Bunları aşmak geçici değil kalıcı önlemler ve düzenlemelerle olabilir ancak, salgın sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

SALGIN DİJİTAL MEDYAYA DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRDI

Covid – 19 salgınının, geleneksel medyadan dijital medyaya dönüşümü hızlandırdığını dile getiren Misket Dikmen “Sayısal verilerin hızla değişmesi, tedbirler doğrultusunda alınan kararların teyidi için başvurulan dijital medya bu süreçte yazılı yayın organlarının yerini aldı. Kalabalık stüdyo ortamlarında gerçekleşen yayınlar, dijital platformlar üzerinden programcı ve konukların bulundukları yerden katılmasıyla gerçekleştirilmeye başlandı.

Ama en önemlisi hem yerel hem yaygın bağımsız medyanın önemini bir kez daha gösterdi. Artık klasik anlamda konuşlanma yok. Medya artık çoğunlukla evden çalışıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi