Cengiz Aldemir/ANKARA- Kendiside Pilot olan Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, sosyal medya üzerinden 2 yıl önce verdiği araştırma önergesini güncelledi.

Çelebi, 2019 yılında İzmir Karabağlar, Seferihisar, Menderes, Buca, Urla ilçelerinde etkili olan orman yangınlarında, THK uçaklarının ısrarla kullanılmayışını meclis gündemine taşımıştı.

THK UÇAKLARININ BAŞARILARI 

2019 Ekim tarihli araştırma önergesinde, Avrupa'nın en büyük özel uçak Yangın Hava Söndürme Filosuna sahip olan THK'nın, yurtiçi ve yurt dışında orman, sanayi ve şehirlerdeki yangınlara anında müdahale ettiğini, TC. Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak; 36 yıldır yaklaşık 26 bin saat yangın söndürme Uçuşu gerçekleştirdiğini, başta Antalya, Bodrum, Çanakkale, İstanbul ve İzmir olmak üzere 2 binin üzerinde orman yangınına başarı ile müdahale ettiği bilgisine yer veren Çelebi, 

"Türk Hava Kurumu'nun toplam 9 CL-215 uçağı mevcuttur. 3 adedi yedek parça olarak kullanılmaktadır. Halihazırda 5 uçak göreve hazırdır. Bir adedi İzmir/Menderes Meydanında, 4 Adedi Ankara'dadır. Dünyada yangın söndürmede bu modelde 70/80 li yıllarda üretilen toplam 124 uçak Batılı gelişmiş ülkelerde görev yapmaktadırlar. Bu uçakların SGHM tarafından tüm bakımları sürekli kontrol altında olup "uçuşa elverişlilik Raporları" mevcuttur, Sürekli denetlemeleri yapılmaktadır. 

THK UÇAKLARI 6TON SUYU 20 SANİYEDE DOLDURUYOR 

Teknik dokümanlarda da belirtildiği gibi 4,5 ton değil tam 5.44 ton 6000 litre su almaktadır. Amfibyen olduklarından hem suya hem karaya iniş yapabilirler. 6 ton suyu 20 saniyede doldurmaktadırlar. 

İSRAİL'DE 13 YERDE ÇIKAN YANGINI SÖNDÜRDÜLER

Bu uçaklar, sadece su değil kimyasal köpükte atmakta olup yangının söndürülmesi yönünden hayati öneme haizdir. 2016 Kasım ayında Israil'de 13 noktada çıkan orman yangınının söndürülmesinde destek olmuşlar, ülkemizin gururu olmuşlardır" dedi.

PAKDEMİRLİ DEDİĞİNİ UNUTTU

Bakan Pakdemirli'nin 24 Temmuz 2018'de, "THK yangın söndürme uçakları İzmir'de Yunanistan'a yangın için yardıma hazır!" Açıklamasını da anımsatan Çelebi, meclis başkanlığı önergesinde şu bilgilere de yer vermişti: "Halihazırda Orman Bakanlığı'nın kullandığı Rus Mi-8 helikopterlerinin birçoğu daha da eski modeldir.Rus helikopterlerinin SGHM uçuşa elverişlilik raporu ihale şartnameleri gereği yoktur. Uçuş/uçak ve personel emniyeti açısından kıyas kabul edilemez. THK uçaklarının eski kullanılamaz ve emniyetsiz olduğunu belirtmek Türkiye'de Hava Yokları dahil tüm sivil uçuşları töhmet altında bırakır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nü işlevsiz ve güvenilmez kılar.

KONU ARAŞTIRILSIN

Tüm bu gerçekler ortadayken İzmir'de çıkan yangına neden THK uçaklarıyla müdahale edilmemiştir? Günlük hizmet alımı yoluna neden başvurulmamıştır? Uçurmama gerekçesi olarak "yağ akıtıyor, motoru yok!" ne kadar doğrudur? Cumhurbaşkanlığının 13 uçaklık dev filosuyla itibar diye övünürken 3 tane arızalı uçağı tamir ettirememek nasıl izah edilmelidir? Orman yangını söndürme ihalesi neden uçağı olmayan bir firmaya verilmiştir? Bu firmanın THK'dan 34 milyon daha pahalı teklifle yangın söndürme ihalesini aldığı doğru mudur? [haleyi alan firmaya helikopterler için saatlik veya aylık ücret garantisi verilmiş midir?

Bu çerçevede, İzmir'de çıkan orman yangınında THK uçaklarının neden kullanılmadığını tespit etmek, orman yangınlarında uçak kullanımını teşvik etmek ve yanan bölgelerin imara açılmasını engellemek için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bir meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

Editör: Haber Merkezi