Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Gizem Melek ve Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Dilek Melike Uluçay, medyada yer alan olumlu haberlerin Suriyeli sığınmacılarla ilgili insanların tutumu ve fikirleri üzerindeki etkisini araştırdı. İki grup öğrenciyle yapılan araştırmada, öncelikle katılımcıların Suriyelilerle ilgili tutumlarını belirlemeye yönelik bir ölçek uygulandı. Ekonomik, fiziksel, toplumsal uyum, modern yaşam, kültürel çeşitlilik, insani (yardımseverlik) konulara yönelik tehdit ve fayda unsurlarını içeren 41 soru katılımcılara yöneltildi. Katılımcılar, olumlu ve olumsuz düşüncelerini bu sorular ışığında paylaştı. İlk gurupta yer alan 57 öğrenciyle bir hafta her gün 30'ar dakikalık oturumlar düzenlenerek, bu zaman diliminde toplam 24 haber okuttuklarını belirten Gizem Melek, "Bu oturumlarda, içerik hakkında bilgi vermeden onlara Suriyelilerle ilgili sadece olumlu içerikli haberler okuttuk. Oturumlar öncesinde ilk gün öğrencilerin Suriyelilerle ilgili tutumlarını belirlemeye yönelik bir ölçek uyguladık. Aynı ölçeği 5'inci günün sonunda haberleri okuyup oturumları tamamladıktan sonra tekrarladık. Diğer taraftan 34 öğrencilik kontrol grubumuza ise haber okutmadık, sadece başta ve sonda tutum ölçeğini uyguladık" diyerek çalışma yöntemlerini anlattı.

MEDYANIN GÜCÜ

Akademisyenlerden Dilek Melike Uluçay ise, "Çalışmanın sonucunda, ilk gruptaki olumlu haberleri okuyan öğrenci tutumlarında olumlu yönde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulduk. Haber okumayan kontrol grubumuzun ise tutumları aynı kaldı. Sosyal ağlar ve internet içeriklerine yoğun olarak maruz kalınan bir yeni medya düzeninde bile hala geleneksel haberciliğin insanların tutum ve fikirleri üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu tespit ettik. Buradan anladığımız, bir hafta gibi kısa bir sürede bile medyanın insanların kemikleşmiş olumsuz yargılarını olumlu yönde değiştirebilecek güce sahip olduğu. Bu çalışma, bize medyanın ikinci aşama gündem belirleme kuramı doğrultusunda algı ve tutumlar üzerindeki gücünü bir kez daha göstermiş oldu" dedi.

AVUSTRALYA'DA SUNULDU

İki akademisyenin çalışması, Madrid Complutense Universitesi'nin yayınladığı uluslararası akademik dergide de yayımlandı. Çalışma, ayrıca, TÜBİTAK'ın 2224-A Yurt Dışı Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı desteğiyle Uluslararası Siyaset Bilimi Birliği'nin Avustralya'da düzenlenen 25'inci Dünya Kongresi'nde de sunuldu.

DHA

Editör: Haber Merkezi